Βαλκάνια

Αποκάλυψη: «Ετοιμόρροπα» τα Σκόπια λόγω Αλβανών - Το 84% των Σκοπιανών θέλει να φύγει από τη χώρα - Επιταχύνει την κύρωση της συμφωνίας η Αθήνα

Έρευνα κόλαφος από το ινστιτούτο "Факултети.мк", μια ιστοσελίδα των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα Σκόπια, αποκαλύπτει χωρίς περιστροφές ότι το 83,7% των Σκοπιανών δήλωσε ότι θα εγκατέλειπε την χώρα ενώ οι υπόλοιποι πολίτες ( 8,3%) το σκέπτονται, αποτυπώνοντας έτσι την ωμή πραγματικότητα που αρνούνται να δουν κάποιοι πολιτικοί εδώ στην Ελλάδα.

Πρόκειται για φοβερή αποκάλυψη την στιγμή που ο ΓΓ ου ΝΑΤΟ Γ. Στόλτεμπεργκ απαιτεί ως νέος ανθύπατος της νέας Ρώμης από Σκόπια και Αθήνα, να έχουν επικυρώσει τα κοινοβούλια έως τις 15 Φεβρουαρίου την συμφωνία των Πρεσπών.    

Η έρευνα έδωσε έμφαση στη μεγάλη απογοήτευση των κατοίκων των Σκοπίων από τις συνθήκες στην χώρα καθώς και στην εθνοτική κόντρα με το αλβανικό στοιχείο που επικρατεί στα ΒΔ της χώρας.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, μόνο το 8% των πολιτών της πΓΔΜ απάντησε αρνητικά στην ερώτηση: «Αν σας δοθεί η ευκαιρία, θα φύγετε από τη ΠΓΔΜ;».

Από τους 1491 ερωτηθέντες, το 83,7% δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει τη χώρα το συντομότερο δυνατόν, ενώ το 8,3% εξακολουθεί να το σκέπτεται.

Η τάση φυγής των Σκοπιανών από την χώρα έχει να κάνει με μια γενικότερη απελπισία λόγω της στασιμότητας στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης, του  ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου διαφθοράς, ανεργίας και της συνεχούς πολιτικής παρέμβασης στο δικαστικό σώμα και στο δημόσιο.

Επί τέσσερα χρόνια, 70 χιλιάδες Σκοπιανοί πολίτες πολίτες απόγονοι των γνωστών Κομιτατζήδων έχουν λάβει βουλγαρικά διαβατήρια, γεγονός που δείχνει την πορεία διάλυσης που επικρατεί στο κρατικό μόρφωμα.

Για αυτό ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρ.Ράντεφ μας έστειλε πρόσφατα ηχηρότατο μήνυμα «εμπλοκής» στην επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών και στον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο Ρ. Ράντεφ (πρώην Α/ΓΕΑ της βουλγαρικής αεροπορίας) δεν αποδέχεται με τίποτα το όνομα Βόρεια Μακεδονία, προκαλώντας τριγμούς σε Σκόπια και Αθήνα.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με έτερο άρθρο μας τον «ασκό του Αιόλου» στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων έχει ανοίξει εδώ και καιρό η ίδια η συμφωνία των Πρεσπών.

Οι Αλβανοί των Σκοπίων αρνούνται να αποδεχθούν τη Συμφωνία και την ονομασία «Μακεδόνες», ενώ έχουν αρχίσει να ξεσηκώνονται.

Την στιγμή που το όνειρο των Τιράνων και της Δύσης για μια «Μεγάλη Αλβανία» αναβιώνει και στο προσκήνιο της Βαλκανικής «αρένας» έρχονται αποσταθεροποιητικές συμφωνίες, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, επικροτεί την κατάργηση συνόρων Αλβανίας-Κοσόβου προκαλώντας οργή στο Βελιγράδι.

Η σερβική πολιτική σκηνή κατέκρινε και σχολίασε άκρως αρνητικά τις δηλώσεις Ζάεφ, γνωρίζοντας τις επιπτώσεις που θα έχει στην περιοχή η γεωστρατηγική επέκταση των Αλβανών.

Με τον Πούτιν να επισκέπτεται τη Σερβία σε λίγες μέρες, και πάνω από 20 συμφωνίες στρατιωτικού και οικονομικού περιεχομένου να υπογράφονται ενώ Αλβανοί και Σκοπιανοί  επιδεικνύουν τον εθνικισμό τους, η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.

Πλήθος αναλύσεων τους τελευταίους μήνες προειδοποιούν για εθνοτικές συγκρούσεις σε Σκόπια και Κόσοβο, και οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται να το επιβεβαιώσουν.

Στην πραγματικότητα όμως, οι νέες σφοδρές αντιδράσεις ξεκίνησαν μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα κατά την ομιλία του νέου έτους, στην οποία δήλωσε  το «άνοιγμα των συνόρων» μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου, ως μέρος οικονομικής συμφωνίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων που υπογράφηκε το περασμένο έτος στην πόλη Πετς στο Κοσσυφοπέδιο.

Η δήλωση του Ράμα προκάλεσε νευρικότητα σε πολλές χώρες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων Ελλάδας και ΠΓΔΜ, ενώ πολλοί ειδικοί αναλυτές πιστεύουν ότι όλα αυτά δημιουργήθηκαν όχι εξαιτίας κάποιας  «ενδημικής αστάθειας», αλλά λόγω του σχεδίου Μεγάλη Αλβανία και λόγω της αμφιβόλου σταθερότητας των εγγυήσεων της Δύσης για σταθερότητα στην Βαλκανική επικράτεια.

Αυτά τα μηνύματα των Αλβανών προορίζονται να εξασφαλίσουν την αναβίωση των ιδεών περί μιας «Μεγάλης χώρας» στην περιοχή, στο όνομα της «διακυβερνητικής συνεργασίας».

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα μετά από δηλώσεις Αλβανών πολιτικών, για την αλλαγή των συνόρων, ενώ Σερβία και Κοσσυφοπέδιο είναι υπό πίεση για να λύσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της οριοθέτησης των συνόρων τους για την επίτευξη στενότερων δεσμών με την ΕΕ.

Σε χρονολογική άποψη, η δήλωση αυτή δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο «μαργαριτάρι» που ξεστομίζει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Ε. Ράμα για το θέμα αυτό, ο οποίος παραμένει όμως ατιμώρητος από τη Δύση.

Η τελευταία δήλωση του Ράμα όμως στην ουσία μας δείχνει ότι δεν θα υπάρχει όριο για τους Αλβανούς στα Βαλκάνια, συνεχίζοντας μια σειρά από συμπεριφορές έτερων Αλβανών πολιτικών και ενισχύοντας την άποψη ότι μετά την «κατάργηση των συνόρων μεταξύ της Πρίστινα και Τιράνων, θα ακολουθήσει η «πνευματική ενοποίηση του αλβανικού λαού» της περιοχής, η οποία θα πρέπει να συνεχιστεί και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της ΠΓΔΜ, του Μαυροβουνίου και Ελλάδος, σύμφωνα με σκοπιανό άρθρο.

Αν εδώ και καιρό η αλλαγή των συνόρων ήταν ταμπού στα Βαλκάνια, τώρα, όπως έγραψε πρόσφατα η γερμανική εφημερίδα Badesche Zeitung, κάποιοι Βαλκάνιοι πολιτικοί απειλούν ανοιχτά με απόσχιση ολόκληρες περιοχές, πριν από την ένταξη τους στην ΕΕ.

Την όλη κατάσταση πυροδοτούν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι περί «διόρθωσης των συνόρων», αναφερόμενος στο σύστημα τελωνείων  μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας.

Επίσης, ενώ η αλβανική αντιπολίτευση πιστεύει ότι η μόνη λύση για να σωθεί η χώρα είναι η ανατροπή της κυβέρνησης του Έντι Ράμα και αντιτίθεται πολιτική του, καθώς ο ίδιος αντιμετωπίζει μια μεγάλη αντίδραση μεταξύ των μελών του κοινοβουλίου, (πρόσφατα του πέταξαν αυγά), ο ίδιος συνεχίζει να προωθεί τις φιλοδοξίες μιας συγκεκριμένης ελίτ περί δημιουργίας «αλβανικής υπερδύναμης», της οποίας απώτερος στόχος είναι επαναχάραξη των συνόρων της περιοχής, κάτι που στοχοποιεί εκτός της Σερβίας (Πρέσεβο), του Μαυροβουνίου (Ουλκ), της ΠΓΔΜ (δυτική πλευρά) πιθανόν και την Ελλάδα (Τσαμουριά) προσθέτοντας ένα ακόμη πονοκέφαλο στην Αθήνα μετά τις τουρκικές αξιώσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ