Κύπρος

Eξαφανίστηκαν οι Τούρκοι: Καμία NAVTEX από την Άγκυρα στην Κύπρο - Επίδειξη ισχύος από το Ισραήλ - Κοινό μήνυμα Λευκωσίας-Τελ Αβίβ

Οι Τούρκοι μπορεί να εξέδωσαν ναυτικές οδηγίες για μεγάλο χρονικό διάστημα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ για κάθε είδους αεροναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο, ωστόσο το μεγάλο πέπλο της άσκησης ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ που έχει ξεκινήσει εδώ και 48 ώρες, σκέπασε κάθε δραστηριότητα που ίσως να επιδίωκαν να κάνουν.

Χθες και σήμερα υποτίθεται ότι η Τουρκία με βάση τη navtex που είχε εκδώσει, θα πραγματοποιούσε πολυεθνική άσκηση κοντά στην θαλάσσια περιοχή που πραγματοποιεί έρευνες το Barbaros.

Το συμπέρασμα είναι πολύ απλό, πως οι κινήσεις αυτές των Αξιωματούχων της Τουρκίας γίνονται απλώς για να δείξουν πως είναι κι αυτοί στην περιοχή και πως όποτε θέλουν δηλώνουν ότι θα κάνουν ασκήσεις αψηφώντας τις υπερδυνάμεις που έχουν δείξει το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για την περιοχή.

Έμπειροι αναλυτές έλεγαν επίσης ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να βγάλει ποτέ μεγάλο μέρος του στόλου της σ’ αυτές τις περιοχές και θα δίνει εντολές σε όποιο πλοίο υπάρχει στην περιοχή αυτή, όπως τα συνοδευτικά πολεμικά σκάφη του ερευνητικού Barbaros, να κάνουν δήθεν κάποια άσκηση ώστε να δείξουν μια έστω παρουσία.

Οι χαμηλές πτήσεις των F-16 Soufa του Ισραήλ τόσο σε χερσαίες όσο και σε θαλάσσιες περιοχές συμφωνα με το ΚΥΠΕ, ίσως να ήταν ένας από τους πλέον βασικούς λόγους που απέτρεψε οποιοδήποτε επιθετική ενέργεια της Τουρκίας.

Η επίδειξη ισχύος στην περιοχή από μια δύναμη που πολεμά με πραγματικά πυρά και δεν μένει σε διαρκείς ασκήσεις είναι τέτοια που στην μεγαλόνησο σύμφωνα με πληροφορίες έχουν φτάσει πολλοί τύποι μαχητικών αεροσκαφών του Ισραήλ καθώς επίσης και ιπτάμενα ραντάρ αλλά και τάνκερ, αναφέρει το hellasjournal

Το πρώτο συντονίζει τις δυνάμεις από πολύ μεγάλο ύψος ενώ το δεύτερο ανεφοδιάζει στον αέρα τα μαχητικά των Ισραηλινών. Ο αριθμός των αεροσκαφών που συμμετέχουν και που οι πιλότοι τους προχωρούν σε συνεχείς χαμηλές διελεύσεις, φτάνουν τα 80, αριθμό ρεκόρ για μια διμερή άσκηση σε μια τέτοια περιοχή.

Ορισμένα από αυτά απογειώνονται απευθείας από το Ισραήλ, φτάνουν στην Κύπρο για να ασκηθούν και επιστρέφουν και πάλι στην βάση τους. Επιπλέον όπως σημειώνουν ανώτεροι Αξιωματικοί του Ελληνικού πενταγώνου, όπως η Αθήνα έχει αναλάβει την εκπαίδευση Κυπρίων Στρατιωτικών απ’ όλους τους κλάδους, έτσι και το Ισραήλ, μέσα από αυτές τις διμερείς ασκήσεις δείχνει την πρόθεση να κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα: να μεταλαμπαδεύσει πολύτιμες γνώσεις και πρακτικές που εφαρμόζει σε πραγματικό πεδίο μάχης και στα στελέχη των Κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων.

Άλλωστε θα φανούν σε ένα μόλις 24ωρο οι νέες δομές ασφαλείας που θα προκύψουν μέσα από την τριμερή, Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στο Τελ Αβίβ, η οποία με τη συμβολή των παρατηρητών εξ Αμερικής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν θα φέρει νέα δεδομένα και συμφωνίες που καλό θα είναι η Ελλάδα και η Κύπρος να τις εκμεταλλευτούν από την επόμενη κι όλας ημέρα. Κυρίως η Αθήνα η οποία οφείλει να τρέξει αν θέλει να διατηρήσει το αξιόμαχο στις Ένοπλες Δυνάμεις, πράγμα που σημαίνει και νέα μέσα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...