Ελληνοτουρκικά

Ώρα της κρίσεως στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Τις 110 έφθασαν οι παραβιάσεις - Έφαγαν «ξύλο» οι Τούρκοι από τα «γεράκια» της ΠΑ

Στη σύγκληση έκτακτου Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής προχωράει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση μετά τις αλλεπάλληλες προκλήσεις των τελευταίων ωρών από την Τουρκία.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών «την Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00, θα συγκληθεί, στο Υπουργείο Εξωτερικών, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του Αν. Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, Κύριο αντικείμενο του Συμβουλίου θα αποτελέσει η ενημέρωση επί κρίσιμων θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής της επόμενης περιόδου, το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά».

Για να φτάσουμε όμως στη σύγκλιση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, είχε προηγηθεί έναν μπαράζ προκλητικών δηλώσεων αλλά και ενεργειών, με την Άγκυρα σε πολλές περιπτώσεις να δείχνει τις επιθετικές της διαθέσεις.

Ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στη Ντόχα του Κατάρ, διαμήνυσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων της στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Μεσόγειο.

Ενώ κατά την διάρκεια συνέντευξης του σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, έβαλε στο κάδρο των προκλήσεων και την Κύπρο, απειλώντας την εκ νέου πως αν δεν σταματήσει τις έρευνες υδρογονανθράκων θα πρέπει να είναι έτοιμη να υποστεί τις συνέπειες.

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος κινήθηκε σε πιο τεταμένα επίπεδα δηλώσεων, αφού αρχικά έκανε λόγο για “τουρκικούς ψευτοτσαμπουκάδες“ ενώ αργότερα ανέφερε ότι «να ξέρουν πολύ καλά όλοι αυτοί οι οποίοι προκαλούν ότι καλό θα ήταν γι’ αυτούς να παραμείνουν μόνο στις λεκτικές προκλήσεις. Από κει και πέρα, ένα χιλιοστό κίνησης αν κάνουν, θα τους τσακίσουμε, θα τους συντρίψουμε!».

Έτσι, κρίθηκε απαραίτητο να συγκληθεί σήμερα έκτακτο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, όπως επιβεβαιώθηκε από την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία λάβει χώρα υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο.

Κύριο αντικείμενο του Συμβουλίου θα αποτελέσει η ενημέρωση επί κρίσιμων θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής της επόμενης περιόδου, το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά, αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Ήδη, μέσω πηγών της, η Νέα Δημοκρατία διεμήνυσε πως αυτή τη φορά θα παραβρεθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (σ.σ. το καλοκαίρι είχε αποχωρήσει) και θα εκπροσωπηθεί από τον τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργο Κουμουτσάκο. “Είναι αυτό που ζητούσαμε τόσο καιρό, ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης”, ανέφεραν πηγές της Πειραιώς.

EΣΠΑΣΑΝ ΚΑΘΕ ΡΕΚΟΡ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

Κάθε ρεκόρ έσπασαν την Πέμπτη οι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδας στο Αιγαίο από τουρκικά αεροπλάνα φτάνοντας συνολικά τις 110. Οι 10 απ" αυτές ήταν υπερπτήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ. Συγκεκριμένα στις παραβιάσεις συμμετείχαν 35 τουρκικά αεροσκάφη.

Οι σχηματισμοί ήταν 16 (15 x 2 F-16 & 2 F-4), ενώ σημειώθηκαν και 6 εικονικές αερομαχίες (εμπλοκές). Επίσης οι 16 παραβιάσεις ήταν από κατασκοπευτικά CN 235.

H προκλητική δραστηριότητα των τουρκικών αεροσκαφών σημειώθηκε στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαιό.

Υπενθυμίζεται ότι απαυτές τις 110 παραβιάσεις οι 10 ήταν υπερπτήσεις σε Καστελόριζο, Παναγιά, Οινούσσες, Ρω.

Τα Ελληνικά μαχητικά συνολικά απογειωνόντουσαν συνέχεια, αναχαίτιζαν τα Τουρκικά F-16 και με touch and go φουλάριζαν καύσιμα και έφευγαν σαν αστραπή να κυνηγήσουν τους εισβολείς, όπου έφαγαν αρκετό ξύλο από τα γεράκια της ΠΑ!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εθνικά θέματα 0

Τι έγινε τελικά με την σύλληψη του Έλληνα Αστυνομικού-Οι Ισραηλινοί επέβαλαν την παρουσία στον Πανάγιο Τάφο Γεωργιανών διπλωματών παραβιάζοντας τα πρωτόκολλα

Το επεισόδιο έγινε όταν τα μέλη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής αντέδρασαν επειδή στο θεωρείο που έχει ορίσει το...