Εκκλησία

Τώρα που διαλύεται η ενότητα της Ορθοδοξίας ο Πάπας ζήτησε επαναφορά πλήρους κοινωνίας!

Του Μανώλη Κείου

"Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται" λέει η λαϊκή παροιμία. Παρόλο που επισήμως το Βατικανό αποφεύγει να πάρει θέση υπερ της μιας ή της άλλης πλευράς στην ενδοορθόξη κόντρα Φαναρίου-Μόσχας, ο Πάπας Φραγκίσκος βρήκε την ευκαιρία να επαναφέρει τα δικά του σχέδια, ζητώντας ενότητα με τις ορθόδοξες εκκλησίες.
Ο ποντίφικας είπε ότι οι Ρ/Καθολικές και Ορθόδοξες Εκκλησίες πρέπει να λάβουν περαιτέρω μέτρα για να στηρίξουν τον αδελφικό διάλογο που ξεκίνησε εκ νέου μέσω του Αγίου Πνεύματος.
Καθολική Ειδησεογραφική Υπηρεσία

Συγκεκριμένα ο Πάπας Φραγκίσκος ανέφερε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη με αφορμή τις ευχές για την θρονική εορτή του Αγίου Ανδρέα ότι ενώ τα τελευταία χρόνια το Άγιο Πνεύμα έχει προκαλέσει έναν «αδελφό διάλογο» μεταξύ των Καθολικών και των Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι δύο Εκκλησίες θα πρέπει να εργαστούν για να επιτύχουν πλήρη κοινωνία μεταξύ τους.

Δηλαδή όλως τυχαίως τώρα που έχει διακοπεί η κοινωνία μεταξύ των δύο ισχυρών πόλων της Ορθοδοξίας ο Φραγκίσκο ζητάει πλήρη κοινωνία παπικών και Ορθοδόξων!!!

"Ενώ αιώνες αμοιβαίας παρεξήγησης, διαφωνίας και σιωπής μπορεί να φαίνεται ότι έχουν διακυβεύσει [τη σχέση μεταξύ Καθολικής και Ορθοδόξου Εκκλησίας], το Άγιο Πνεύμα, το Πνεύμα της ενότητας μας επέτρεψε να ξαναρχίσουμε έναν αδελφικό διάλογο", έγραψε ο πάπας.

"Αυτό επαναλήφθηκε οριστικά από τους σεβάσμιους προκατόχους μας, τον Πατριάρχη Αθηναγόρα και τον Πάπα Παύλο VI, και μας επέτρεψε να ανακαλύψουμε εκ νέου εκείνους τους δεσμούς της κοινωνίας που υπήρχαν πάντα μεταξύ μας. Η αναζήτηση για την αποκατάσταση της πλήρους κοινωνίας είναι πάνω απ 'όλα μια απάντηση στο θέλημα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ο οποίος την Παραμονή του Πάθους του προσευχόταν ότι οι μαθητές του «μπορεί όλοι να είναι ένα»", πρόσθεσε ο Πάπας.

Πάντως ο ποντίφικας δεν έθιξε ειδικά την ορθόδοξη ρήξη, αλλά έγραψε ότι «σε έναν κόσμο τραυματισμένο από σύγκρουση, η ενότητα των Χριστιανών είναι ένα σημάδι ελπίδας που πρέπει να ακτινοβολείται όλο και πιο ορατά».

Ο Πάπας Φραγκίσκος έγραψε επίσης ότι, παρά τις θεολογικές διαφορές, «οι δύο Εκκλησίες, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον κόσμο, έχουν αντιληφθεί ότι η επείγουσα έκκληση, η οποία αφορά τον καθένα από εμάς που βαφτίσαμε, είναι να διακηρύξουμε το Ευαγγέλιο σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες. Για το λόγο αυτό, μπορούμε να συνεργαστούμε σήμερα για την αναζήτηση ειρήνης στους λαούς, για την κατάργηση όλων των μορφών δουλείας, για τον σεβασμό και την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου και για τη φροντίδα της δημιουργίας ».

«Με τη βοήθεια του Θεού, μέσω της συνάντησης και του διαλόγου για το ταξίδι μας μαζί τα τελευταία πενήντα χρόνια, βιώνουμε ήδη το να είσαι στην κοινωνία, ακόμα κι αν δεν είναι ακόμα πλήρης».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης