Απόψεις

Τα «κίτρινα γιλέκα» στην Ελλάδα θα ήταν...φασίστες

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Τα γαλλικά “Δεκεμβριανά” με άρωμα Μάη του '68 κάνουν ένα βήμα παραπέρα. Στις 8 Δεκεμβρίου σαν άλλη “Γαλλική Επανάσταση” σχεδιάζουν σε μια κίνηση συμβολισμού να πορευτούν προς την Βαστίλη!

Τα “κίτρινα γιλέκα” δεν είναι Brexit, δεν είναι Σαλβινισμός στην Ιταλία, δεν είναι αντιμετωπίσιμα με τους γνωστούς πολιτικοκοινωνικούς όρους του κατεστημένου των ευρωπαϊκών δομών εξουσίας. Έχουν την αύρα της αγανάκτησης και το απρόβλεπτο της ορμής... Και τα Ηλύσια Πεδία δεν είναι Ηρώδου Αττικού να ξεμπερδέψεις με δύο κλούβες κάθετες στο δρόμο...

Το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” που ξεκίνησε σαν μια επαγγελματική διαμαρτυρία για την φορολόγηση αυξάνεται επικίνδυνα και έχει φτάσει κοντά στην απόλυτη έκρηξη καθώς οι αναταραχές εξαπλώνονται από τη Γαλλία στα γύρω ηπειρωτικά έθνη. Παρόμοιες διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει ήδη σε όλη την Ευρώπη, καθώς οι διαδηλώσεις σε αυτό το “επαναστατικό κίτρινο γαϊτανάκι” έχουν εξαπλωθεί στο Βέλγιο, στην Ιταλία και στην Ολλανδία.

Βυζαίνοντας τον μαστό της γενικευμένης αντίδρασης οι διαμαρτυρίες αυτές μπορούν να μεταμορφωθούν σε δημοφιλή κινήματα αντίστασης. Ειδικά η Γαλλία έχει παρελθόν τέτοιων κινημάτων. Άλλωστε η ανάδειξη του Σαρκοζί έγινε μέσα από τα τραγικά επεισόδια με τους μετανάστες όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Εσωτερικών και πάνω σε αυτή την περίοδο έχτισε την πολιτική του καριέρα.

Αυτές οι διαμαρτυρίες, που σήμερα έχουν την μορφή οικονομικοεμπορικής αγανάκτησης μπορούν να διανθιστούν εύκολα από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως η δυσαρέσκεια για τη μαζική μετανάστευση και άλλα κοινωνικά ζητήματα. Το ντόμινο της οργής έχει καταστήσει αντιληπτό πως ο αντίκτυπος των ταραχών είναι πολύ σοβαρός όχι μόνο για το Παρίσι.

Το πρόβλημα για τον Μακρόν δεν λύνεται απλά με αλλαγή φορολογικής πολιτικής και ελαφρύνσεις. Προκειμένου οι φορολογικές περικοπές να λειτουργήσουν, η γαλλική κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τρόπους για να μειώσει τις δαπάνες που δεν εμποδίζουν την ανάπτυξη, καθώς και φορολογικά μέτρα που θα τονώσουν την οικονομία.

Για τον Μακρόν το στοίχημα είναι μεγάλο καθώς δεν θέλει να βλάψει την αξιοπιστία του την στιγμή μάλιστα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη διαμηνύσει ότι ο υφιστάμενος γαλλικός προϋπολογισμός κινδυνεύει να μην συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ.

Οι διαμαρτυρίες ανατίναξαν τα έσοδα σε όλη τη χώρα, με μερικά μεγάλα σούπερ μάρκετ να βλέπουν πτώσεις τζίρου έως και 25%. Οι κρατήσεις ξενοδοχείων έχουν υποστεί παρόμοια κατρακύλα.

Οι επιχειρήσεις οδικών μεταφορών Vinci SA και Eiffage SA εν τω μεταξύ έχουν παρατηρήσει μείωση των τιμών των μετοχών τους καθώς ως γνωστόν έχουν ανοίξει τα διόδια για να αφήνουν τα αυτοκίνητα να περνούν ελεύθερα.

Αυτό το Σάββατο οι διαμαρτυρόμενοι ετοιμάζονται να προελάσουν κατά της Βαστίλης!!!

Στην εκδήλωση που έχει αναρτηθεί στο facebook 15.000 θυμωμένοι Γάλλοι δηλώνουν έτοιμοι να δώσουν το παρών, τρεις φορές περισσότεροι από το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενώ 104.000 είναι τα "ίσως".

Οι ηγέτες του λεγόμενου κινήματος "Κίτρινα Γιλέκα" απέρριψαν τα αιτήματα για διαπραγμάτευση με τη γαλλική κυβέρνηση.

Περίπου 136.000 διαδηλωτές με κίτρινα ανακλαστικά γιλέκα καταγράφηκαν σε όλη τη Γαλλία το Σάββατο εκ των οποίων περίπου 5.500 διαμαρτυρήθηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είχαμε 166.000 διαδηλωτές και 282.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, 412 άτομα συνελήφθησαν κατά τις βίαιες συγκρούσεις του Σαββάτου στη γαλλική πρωτεύουσα, ενώ 263 άτομα τραυματίστηκαν. Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες ζημιές ήταν οι πλούσιες δυτικές συνοικίες και το κεντρικό Παρίσι, όπου καταστράφηκαν καταστήματα και λεηλατήθηκαν, δεκάδες αυτοκίνητα κάηκαν και έλαβαν χώρα πολλές συγκρούσεις με την αστυνομία.

Η γαλλική κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμη για μια παρόμοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η συντηρητική ηγέτης Marine Le Pen, προειδοποίησε ότι ο Macron θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος γάλλος πρόεδρος που θα κινητοποιήσει στρατεύματα για να ανοίξει πυρ εναντίον του δικού του λαού σε 50 χρόνια και ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει το σχέδιό του να αυξήσει τους φόρους στα καύσιμα μειώνοντας τις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας .

Και ο χορός των διαδηλώσεων συνεχίζεται καθώς τη Δευτέρα οι Γάλλοι ιδιωτικοί οδηγοί ασθενοφόρων ξεκίνησαν κινητοποιήσεις εναντίον διαφόρων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής ασφάλισης που λένε ότι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις θέσεις εργασίας τους.

Και βέβαια έπεται συνέχεια...

Ενώ η Γαλλία λοιπόν συγκλονίζεται από πολλαπλά και ποικιλόμορφα κοινωνικά Ρίχτερ, στην πατρίδα μας τα συνδικάτα πλήρως απαξιωμένα δεν μπορούν να συγκεντρώσουν στις πορείες τους πάνω από 2000-3000 άτομα μετά βίας. Κι αυτό γιατί αφενός οι εργατοπατέρες είναι εντελώς αναξιόπιστοι και αφετέρου επειδή όποιος διαμαρτύρεται σε αυτόν εδώ τον τόπο με κυβέρνηση της κατ΄επίφασιν Αριστεράς θα πρέπει να είναι έτοιμος να του φορεθεί η ταμπέλα του “φασίστα”!

Αν το κίνημα των “Κίτρινων Γιλέκων” είχε κινητοποιηθεί στην Ελλάδα οι...προοδευτικές δυνάμεις θα μιλούσαν για προβοκάτορες, που θέλουν να υπονομεύσουν το έργο της κυβέρνησης τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια, και θα ζητούσαν στήριξη απέναντι στον.... φασισμό του πεζοδρομίου.

Εδώ ζούμε στο παράλληλο σύμπαν όπου ο διαμαρτυρόμενος μαθητής ή εργαζόμενος είναι φασίστας, αλλά οι Ρούβικωνες ακτιβιστές...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...