Βαλκάνια

«Σκάνε» εξελίξεις στα Βαλκάνια: Σε πολεμική ετοιμότητα Σερβικές & Ρωσικές ΕΔ - Περίεργη χρονική «σύμπτωση» - Διαδηλώσεις κατά Βούτσιτς στο Βελιγράδι

Νέες εξελίξεις έχουμε στα σύνορα Κοσόβου και Σερβίας με την συγκρότηση ειδικής δύναμης των σερβικών ειδικών δυνάμεων.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σε σερβικά ΜΜΕ, φέρουν μερική πολεμική ετοιμότητα σε ρωσικές μονάδες της νότιας περιφέρειας, οι οποίες αφορούν δυνάμεις αλεξιπτωτιστών οι οποίες είναι και οι αρμόδιες για τυχόν μακρινές επιχειρήσεις.  

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς την ίδια στιγμή  διέταξε την πολεμική ετοιμότητα των σερβικών ειδικών δυνάμεων σε περιοχές κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με την αλβανική ιστοσελίδα Albeu.com.

Μετά την ανακήρυξη της δημιουργίας του στρατού του Κοσσυφοπεδίου, τα σερβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Βούτσιτς ζήτησε από την Ανώτατη Διοίκηση του Σερβικού Στρατού να συγκροτήσει μια επίλεκτη ισχυρή δύναμη μελών των ειδικών δυνάμεων «για να ανταποκριθεί σε κάθε αποστολή που θα τις δοθεί τις επόμενες ώρες οι οποίες είναι κρίσιμες».

«Αναμένεται ότι ο πρόεδρος της Σερβίας θα λάβει σημαντικές αποφάσεις τις επόμενες ώρες για το Κοσσυφοπέδιο», αναφέρει σερβική εφημερίδα, με μεγάλες διασυνδέσεις στις ένοπλες δυνάμεις.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατηγόρησε τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία ότι βοήθησαν την αυτοανακηρυχθείσα Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου να δημιουργήσει τακτικό στρατό χθες 14 Δεκεμβρίου.

«Σήμερα κατέστη σαφές ότι οι Αλβανοί και οι χορηγοί τους δεν ήθελαν ποτέ συμβιβασμό, είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πίσω από όλες τις ενέργειές τους, ενώ όσον αφορά το στρατό του Κοσσυφοπεδίου και η Γερμανία διαδραμάτισε επίσης το δικό της κρυφό ρόλο», δήλωσε ο Βούτσιτς.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας ζητεί επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων εθνών ενώ τόνισε ότι η χώρα του "απογοητεύθηκε" από αυτό το γεγονός, αλλά ταυτόχρονα "δεν εκπλήσσεται".

Στις 14 Δεκεμβρίου, το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου ενέκρινε ένα σύνολο νόμων που επιτρέπουν τη μετατροπή της δύναμης ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου (KSF) σε εθνικό τακτικό στρατό για την αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία. Αναμένεται να είναι μια δύναμη 5.000, με 3.000 εφέδρους διαθέσιμους κάθε στιγμή.

Ο Βούτσιτς ζήτησε επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει τη δημιουργία του στρατού του Κοσσυφοπεδίου, δηλώνοντας ότι παραβιάζει το πνεύμα του διαλόγου μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου και θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια των Δυτικών Βαλκανίων.

Το Κοσσυφοπέδιο είναι μια μερικώς αναγνωρισμένη δημοκρατία, η οποία διαχωρίστηκε από τη Σερβία ως αποτέλεσμα του  πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, στον οποίο το ΝΑΤΟ παρενέβη τον Μάρτιο του 1999.

Τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, που ονομάζεται Δύναμη του Κοσσυφοπεδίου (KFOR), παραμένουν στο Κοσσυφοπέδιο σύμφωνα με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή.

Ο Σέρβος στρατιωτικός αναλυτής Μίροσλαβ Λαζάνσκι δήλωσε σήμερα  ότι  όλα ήταν προσχεδιασμένα εδώ και μεγάλο διάστημα από την δύση.

«Αυτό είναι μόνο νομικά τυπικό από τη σκοπιά τους, η μετονομασία από  KSF (δυνάμεις ασφαλείας)  του  στρατού  του Κοσσυφοπεδίου σε τακτική δύναμη έχει γίνει ουσιαστικά εδώ και καιρό. Έριξα μια μικρή ματιά στον προϋπολογισμό τους, δεν είναι τόσο μικρός μιας και αναφέρει 100 εκατομμύρια.

 Εάν ο στρατιωτικός μας προϋπολογισμός είναι 600 εκατομμύρια για 30.000  μέλη των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων και o δικός τους είναι 100 εκατομμύρια για 5.000 στρατιώτες, τότε είναι ένας πολύ μεγάλος προϋπολογισμός.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σχέδιο δημιουργίας ενός επαγγελματικού στρατού, ενώ θα λάβουν ισχυρή στρατιωτική βοήθεια από τους Αμερικανούς, με οπλικά συστήματα και μέσα. Φυσικά, δεν μπορούν να αναμετρηθούν με το στρατιωτικό δυναμικό της Σερβίας» ..., δήλωσε ο Λαζάνσκι.

Όπως είπε ο ίδιος , η Πρίστινα έχει ήδη βαρέα όπλα σε υπόστεγα.

«Έχουν ό,τι πήραν από τα όπλα του πρώην KLA και ότι έβγαλαν από την Αλβανία το 1998. Υπάρχουν όπλα, φυσικά δεν θα τα δείξουν, αλλά υπάρχουν.

Το Κοσσυφοπέδιο δεν ανήκει  στο ΝΑΤΟ, αλλά το Κοσσυφοπέδιο είναι πλέον κοντά στο να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Στην ουσία είναι μια νέα πολιτεία  των ΗΠΑ εκτός της αμερικανικής ηπείρου. Δεν το κρύβουν, οι ίδιοι λένε ότι η εξωτερική πολιτική τους είναι η αμερικανική εξωτερική πολιτική, ότι αγαπούν τους Αμερικανούς και 'ό,τι οι Αμερικανοί τους αγαπούν», συνέχισε ο Σέρβος αναλυτής.

Όπως επισημαίνει, οι εξελίξεις στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, θα είναι αργές αλλά σταθερές κατά των Σέρβων.

«Έτσι θα υπάρξουν  κάποια μεμονωμένα περιστατικά, για να κρατούν τους Σέρβους στο κόκκινο. Αυτοί (οι Αλβανοί), αν δεν κάνω λάθος, έχουν ειδικούς συμβούλους από αμερικανικές ομάδες για άσκηση  ψυχολογικής προπαγάνδας στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο που κατοικούν Σέρβοι.

Δείτε την εκπαίδευσή τους, χθες, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων των νέων ενόπλων δυνάμεων όλα έμοιαζαν με  διαφημιστικό φιλμ.

Είδα τους αξιωματικούς τους που βρίσκονται στις μονάδες του Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, όλοι αυτοί ήταν Αμερικανοί αξιωματικοί που μιλούν αλβανικά και αγγλικά.

Αυτό που είδα ήταν ένα ξεκάθαρο σχέδιο, μην ξεγελιέστε. Όταν φτάσουν οι Κοσοβάροι στρατιώτες τους 5.000, θα έχουν δημιουργήσει δύο θωρακισμένες ταξιαρχίες. Ο στόχος τους είναι ένα εθνοτικά καθαρό Κοσσυφοπέδιο », είπε ο Λαζάνσκι.

Ο συγκεκριμένος Σέρβος αμυντικός αναλυτής ο οποίος είναι ένας από τους καλύτερους, στην ουσία μας ξεδιπλώνει το σχέδιο των ΗΠΑ για το Κόσοβο μετά το 1999, το οποίο αφορά την εκδίωξη των Σέρβων και την ένωση με την Αλβανία.

Όλα υπακούουν στο άλλο μακρόχρονο πλάνο της δημιουργίας της Μεγάλης Αλβανίας για το οποίο οι Ρώσοι θα πρέπει να αντιδράσουν τώρα, αλλιώς θα έχουμε άσχημες εξελίξεις για όλες τις χώρες των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος .

ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΟΣΟ ΑΥΘΟΡΜΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΥΤΣΙΤΣ;

Χιλιάδες Σέρβοι πήραν μέρος σε μια διαδήλωση εναντίον του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και της κυβέρνησής του στην πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι, το απόγευμα του Σαββάτου, μετέδωσαν σερβικά ΜΜΕ.

Με λίγα λόγια, την στιγμή που οι Σερβικές ΕΔ βρίσκονται σε πολεμική ετοιμότητα, κάποιοι κατεβάζουν κόσμο στους δρόμους με σκοπό να διαμαρτυρηθούν κατά του προέδρου Βούτσιτς. Πόσο τυχαίες μπορεί να είναι αυτές οι συγκεντρώσεις;

Θέλουν κάποιοι να δημιουργήσουν μία... πορτοκαλί επανάσταση; Μην ξεχνάμε πως ο Σόρος υποστηρίζει Αλβανία και Κόσοβο, άρα θα ήθελε να δημιουργηθεί ένα κλίμα πόλωσης στη Σερβία.

Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης, πριν συγκεντρωθούν μπροστά στα γραφεία της προεδρίας της χώρας και του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RTS, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος danas.rs.

Το περασμένο Σάββατο είχε επίσης γίνει διαδήλωση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βία εναντίον των επικριτών της κυβέρνησης, μετά την επίθεση με θύμα έναν ηγέτη της αντιπολίτευσης, τον Μπόρκο Στεφάνοβιτς στην πόλη Κρούσεβατς (νότια) τον περασμένο μήνα.

Άνδρες που φόραγαν μαύρες μπλούζες επιτέθηκαν στον Στεφάνοβιτς, ηγέτη του κόμματος Levica Srbije («Σερβική Αριστερά»), με σιδηρολοστό και τον τραυμάτισαν σοβαρά. Ο Βούτσιτς καταδίκασε την επίθεση σε βάρος του Στεφάνοβιτς, όμως πολιτικοί του αντίπαλοι συνεχίζουν να του επιρρίπτουν την ευθύνη.

Για τους επικριτές του προέδρου Βούτσιτς, η ρητορική μίσους που χρησιμοποιεί όταν καταφέρεται εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων έχει δημιουργήσει κλίμα βίας στη βαλκανική χώρα.

https://youtu.be/bvauTV70cDk?t=21

https://youtu.be/dzkjEW5nizE?t=1

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...