Κύπρος

Σαρώνουν το Kυπριακό FIR Ισραηλινά F-35 - Με ευλογίες ΗΠΑ η τριμερής - Τα σχέδια της Ουάσιγκτον για την Ελλάδα & η θεωρία του «δεύτερου Ισραήλ»


Εξελίξεις σοκ για την Τουρκία στην Α. Μεσόγειο. Χθες, το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ήταν το μοναδικό ΜΜΕ που κατέγραψε την άσκηση που θα διεξαχθεί στην Α. Μεσόγειο και συγκεκριμένα ανάμεσα σε Ισραήλ και Κύπρο.

Τι γράφαμε πριν λίγες ώρες: Άσκηση-«μαμούθ» θα πραγματοποιήσει το Ισραήλ τις επόμενες ώρες στην Α. Μεσόγειο. 80 μαχητικά θα σκεπάσουν την περιοχή, σε ένα μήνυμα του Ισραήλ τόσο προς την Τουρκία, όσο και προς το Ιράν.

ΑΣΚΗΣΗ ΓΕΔΕΩΝ-ΟΝΗΣΙΛΟΣ

Σήμερα όλα τα ΜΜΕ αναφέρονται στην άσκηση, η οποία δεν γίνεται όπως όλοι καταλαβαίνουμε τυχαία. Σύμφωνα με το Κυπριακό Υπουργείο Άμυνας, από 17 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 19 Δεκεμβρίου 2018, θα πραγματοποιηθεί προγραμματισμένη άσκηση από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ, μέσα στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η άσκηση διεξάγεται εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτή συμμετέχει προσωπικό και μέσα της Εθνικής Φρουράς, καθώς και αεροσκάφη διαφόρων τύπων της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας τα οποία ενδεχομένως να πραγματοποιούν πτήσεις χαμηλού ύψους.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη στρατιωτική άσκηση Ονήσιλος - Γεδεών, που αρχίζει σήμερα, το Ισραήλ προτίθεται να χρησιμοποιήσει τα υπερσύγχρονα μαχητικά F-35. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη συμμετοχή μαχητικών τύπου F-15 και F-16, καθώς και αναγνωριστικών. Δεν είναι η πρώτη φορά που θα πετάξουν τα F-35 στην περιοχή σύμφωνα με το Κυπριακό Sigmalive.

ME EΥΛΟΓΙΕΣ ΗΠΑ Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Την πέμπτη συνάντηση κορυφής θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου Ισραήλ Κύπρος και Ελλάδα στην Εθνική Διεύθυνση Κυβερνητικών Σπουδών στο Be'er Sheva παρουσία και Αμερικανού αξιωματούχου. Η τριμερής συνάντηση θα στην οποία θα παραστεί ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ πραγματοποιείται μετά την έναρξη του 1ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουάσιγκτον .

Ενδεικτική της σημασίας που αποδίδουν οι ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο ήταν η δήλωση του ο βοηθού Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» που τόνισε πως η Ουάσιγκτον θεωρεί την Κύπρο ως ένα δυτικό κράτος που πρέπει να προστατευθεί από τις δυτικές δυνάμεις, προκειμένου να μην πέσει στην επιρροή άλλων, δήλωσε. Τόνισε επίσης ότι η άποψη των Τούρκων για την ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί «μειοψηφία του ενός», καθώς το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι η Λευκωσία μπορεί να εκμεταλλευθεί τους πόρους της, με τρόπο δίκαιο.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο λογαριασμό του twitter η Πρωθυπουργία του Ισραήλ αυτή η τριμερής συνάντηση δεν θα είναι η τελευταία αυτού του είδους και υπογραφτούν συμφωνίες μεταξύ άλλων για τον αγωγό East Med . «Θα υπογράψουμε συμφωνίες για την τεχνολογία στον κυβερνοχώρο και την τεχνολογία και θα προωθήσουμε το σχέδιο για τη δημιουργία αγωγού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη.», αναφέρετε. Πάντως η Διακυβερνητική Συμφωνία (IGA) Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και Ιταλίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med δεν πρόκειται να υπογραφεί στην Μπερ Σεβά, αλλά κάποια στιγμή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΚΑΙ Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ''ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΙΣΡΑΗΛ''

Η διπλωματική διατύπωση για το αποτέλεσμα των εξάωρων συζητήσεων -με αξιωματούχους από τον Λευκό Οίκο και έξι υπουργείων- στα πλαίσια της έναρξης του Στρατηγικού Διαλόγου στην αμερικανική πρωτεύουσα την περασμένη Πέμπτη αποτυπώνεται στην φράση “αναβάθμιση και εμβάθυνση των σχέσεων σ’ ένα νέο στρατηγικό πλαίσιο”.

Οι σχεδιαστές της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ θεωρούν την Ανατολική Μεσόγειο ως “στρατηγικό χώρο” και θιασώτης αυτής της άποψης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι ο βοηθός υπουργός για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ ο οποίος αποτελεί και τον θεωρητικό των «frontier states» (συνοριακών κρατών γύρω από την Ευρασία) στις τάξεις της αμερικανικής διπλωματίας. 

Ο εν λόγω Αμερικανός διπλωμάτης, διάδοχος της Βικτώριας Νούλαντ - που ήθελε να διαμορφώσει έναν άξονα Ισραήλ-Τουρκίας, πάνω στον οποίο θα στηριζόταν η μεσανατολική πολιτική των ΗΠΑ - ήταν ο κύριος πρωταγωνιστής των επαφών στην Ουάσιγκτον και ο υπεύθυνος του σχεδιασμού της επόμενης ημέρας στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει ο Κ. Τσίτσας για την Real.

Οι ΗΠΑ έχουν προϊδεάσει τους συνομιλητές τους ότι σε βάθος χρόνου επιθυμούν για τον “ιδανικό εταίρο”, όπως αποκαλούν την Ελλάδα, το ρόλο ενός “δεύτερου Ισραήλ”. Οι πράξεις τους άλλωστε το αποδεικνύουν: Aνάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων σε αρκετές στρατιωτικές μονάδες ανά την Ελλάδα (Λάρισα, Στεφανοβίκειο) στενότερη στρατιωτική συνεργασία και ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει εσχάτως οι ΗΠΑ για βιομηχανικές μονάδες (π.χ ναυπηγεία Σκαραμαγκά,Ελευσίνας).

Πάνω στην θεωρία του “δεύτερου Ισραήλ”, κτίζεται τα τελευταία χρόνια η νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή με κυρίαρχο άξονα τον τομέα της ενέργειας όπου οι Αμερικανοί προωθούν την ενεργειακή διαφοροποίηση στην Ευρώπη .

H Αθήνα έχει παρουσιάσει βήματα ενίσχυσης της περιφερειακής διασυνδεσιμότητας, με παραδείγματα τους τερματικούς σταθμούς υγροποίησης φυσικού αερίου σε Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη και τους αγωγούς ΤΑΡ ,IGB και East Med.

Η νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας έχει ως βάση και συγκροτείται μέσα από τριμερή σχήματα συνεργασίας που έχουν προωθήσει Ελλάδα και Κύπρος με Ισραήλ, Ιορδανία και Αίγυπτο.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι ο χάρτης πλέον της Α. Μεσογείου αλλάζει και αλλάζει πλέον για τα καλά!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ