Κόσμος

Ο Τραμπ στέλνει τον Πομπέο στην Α. Μεσόγειο: «Ομπρέλα» ΗΠΑ στην τριμερή Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ - Έρχεται άσκηση-«μαμούθ» κατά της Τουρκίας


του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Συνεργασίες που αλλάζουν άρδην το παιχνίδι στην Α. Μεσόγειο λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα. Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα πήραν το πράσινο φως από τις ΗΠΑ και προχωρούν σε κίνησεις που θα εγκλωβίσουν στην ουσία την Τουρκία από το ενεργειακό παιχνίδι.

Όπως θα σας αποκαλύψει ευθύς αμέσως το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, οι εξελίξεις τρέχουν και σύμφωνα με Ισραηλινά ΜΜΕ που έχουν πληροφορίες εκ των έσω, οι ΗΠΑ θέλουν να συμμετάσχουν στις συναντήσεις που θα γίνουν μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, εκεί όπου θα ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον της περιοχής. Δεν είναι γνωστό εάν θα συμμετέχουν οι ΗΠΑ στην συνάντηση της 20ης Δεκεμβρίου, ή σε επόμενες, όμως το ενδιαφέρον είναι πλέον επίσημο.

Οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί δεν θέλουν επουδενί την Τουρκία σε αυτούς τους συσχετισμούς και έτσι με κοινή απόφαση των Μ. Νετανιάχου και Ν. Τραμπ, στέλνουν την Τουρκία στον πάτο των γεωπολιτικών τους σχεδιασμών.

Η Τουρκία βρίσκεται σε εκνευρισμό, καθώς επιβεβαιώνεται πλήρως η εμπλοκή των ΗΠΑ στα ενεργειακά.

Έτσι λοιπόν, ο Πομπέο μετά από εντολή του Ν. τραμπ, έχει έρθει σε προχωρημένες συζητήσεις με όλες τις πλευρές και θα εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στην επικείμενη, ή σε επόμενες συναντήσεις που θα αλλάξουν άρδην τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς στην Α. Μεσόγειο.

Δείτε τα twitter:

Μάλιστα, υπάρχει ενδιαφέρον στο να διεξαχθεί και μία μεγάλη άσκηση, όπου στο σενάριο θα υπάρχει η προστασία του East-Med από εχθρούς. Δηλαδή άσκηση-μήνυμα κατά της Τουρκίας.

Οι Αμερικανοί επιβεβαιωμένα πλέον ενδιαφέρονται ζεστά για την τριμερή με Ισραήλ και πυλώνα εμπλοκής την ασφάλεια. Γεγονός που εκτινάσσει τη σημαντικότητα της εξέλιξης.

Ετσι λοιπόν προχωρούν οι εξελίξεις στην Α. Μεσόγειο, καθώς οι ΗΠΑ και ο Ν. Τραμπ, πήραν τις αποφάσεις τους.

Μάλιστα, πριν λίγες, όπως αποκάλυψε ο Ν. Αναστασιάδης, ενδιαφέρον για συμμετοχή στην τριμερή συμμαχία Κύπρου – Ελλάδας και Ισραήλ επέδειξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Σε χαιρετισμό του στο 6ο Ενεργειακό Συμπόσιο, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ανέφερε ότι οι μηχανισμοί συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής αποδείχτηκαν ιδιαίτερα επιτυχημένοι με σημαντικά οφέλη για τις συνεργαζόμενες χώρες, που ως αποτέλεσμα είχαν και την εκδήλωση ενδιαφέροντος και από χώρες της ΕΕ για συμμετοχή και επέκτασή τους. «Ιδιαίτερη σημασία αποδίδω και στο ενδιαφέρον που οι ΗΠΑ επέδειξαν για συμμετοχή στην τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, γεγονός που αναμένω ότι σύντομα θα επιβεβαιωθεί και εμπράκτως», είπε, για να προσθέσει ότι την ίδια ώρα υπάρχει ενδιαφέρον από την Γαλλία για συμμετοχή στις τριμερείς Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και όχι μόνο.

Οι προγενέστερες δηλώσεις αξιωματούχων του Ισραήλ και της Κύπρου, πως μια τριμερής μπορεί να γίνει τετραμερής με τη συμμετοχή και των Ηνωμένων Πολιτειών -στέλνοντας με αυτό τον τρόπο ένα σαφές μήνυμα προ της Άγκυρα- φαίνεται πως μετατρέπεται τρόπον τινά σε πραγματικότητα, από τη στιγμή που η Αμερική, έχει δηλώσει την πρόθεση να συμμετέχει στην τριμερή, στην αρχή ως παρατηρητής των εργασιών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...