Κυβέρνηση

Δημοσκόπηση-εφιάλτης για τον Tσίπρα: 10,5 μονάδες πίσω ο ΣΥΡΙΖΑ - Πάμε σε εκλογές – Οι κινήσεις που φέρνουν τις κάλπες πιο κοντά

Μεγάλωσε κι άλλο το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse για το κεντρικό δελτιο ειδήσεων του Σκάι, φτάνοντας τις 9,5 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι 9 μονάδων διαφορά, τον προηγούμενο μήνα, στην αντίστοιχη δημοσκόπηση.

Το άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης ωστόσο, αποκτά ειδικό βάρος με δεδομένο ότι η κυβερνητική παράταξη έχει επιδοθεί σε μπαράζ παροχών και προεκλογικών εξαγγελιών: Διανομή κοινωνικού μερίσματος, καταβολή αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια, εξαγγελία για χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο, αλλά και εμφανίσεις προεκλογικού τύπου του πρωθυπουργού. Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση έγινε μετά την ομιλία του πρωθυπουργου στη Θεσσαλονίκη και την ολοκλήρωση του συνεδρίου της ΝΔ.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει προβάδισμα 9,5 ποσοστιαίων μονάδων συγκεντρώνοντας 31,5% (31% στη μέτρηση του Νοέμβρη) έναντι 22% (21%) του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή και το Κίνημα Αλλαγής με 6,5% αντίστοιχα (7,5% και 7% το Νοέμβρη), το ΚΚΕ με 5,5% (6%), η Ένωση Κεντρώων με 2% και η Ελληνική Λύση με 2% αντίστοιχα (1,5% και 1,5%), το Ποτάμι με 1,5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (1%) και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1% (χωρίς καταγραφή στην προηγούμενη μέτρηση). Άλλο κόμμα, ψηφίζει το 4%, στο 16,5% η αδιευκρίνιστη ψήφος [αναποφάσιστοι και λευκό/άκυρο – στο 18,5% το Νοέμβρη).

Τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου με την αναγωγή επί των έγκυρων καθορίζονται ως εξής: ΝΔ 33,5%, ΣΥΡΙΖΑ 23% (10,5% διαφορά), Χρυσή Αυγή και Κίνημα Αλλαγής 7%, ΚΚΕ 6%. Κανένα άλλο κόμμα δεν πιάνει το όριο εισόδου στη Βουλή. Στο 11,5% οι αναποφάσιστοι.

Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες θεωρούν πιθανή νέα οικονομική κρίση ή προβλήματα το 2019, ενώ το 63% θεωρεί ότι τα πράγματα πάνε στη λάθος κατεύθυνση. Το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν αφού προηγουμένως πάει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. 

OΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ

Όπως αποκάλυψε σήμερα το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, το κράτος βιάζεται να αγοράσει κάλπες. Με τη μέθοδο που επιστράτευσε, η κυβέρνηση απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι, αν και πρώτη φορά Αριστερά, είναι σαν γέρικο σκυλί της Μεταπολίτευσης που δεν μπορεί να μάθει νέα κόλπα. Τουλάχιστον όμως μπορεί να επαίρεται ότι τα Μνημόνια και οι υποχρεώσεις τους αποτελούν πράγματι παρελθόν: η προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια εκλογικού υλικού είχε επιβληθεί από την τρόικα και τις περίεργες εμμονές της για διαφάνεια.

Μόνο που οι διαγωνισμοί είναι χρονοβόρες διαδικασίες. Και η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει και πολύ χρόνο. Μοιάζει να προετοιμάζεται για το τέλος. Με ένα Υπουργικό Συμβούλιο που εγκρίνει χιλιάδες προσλήψεις μόνο στην εκπαίδευση, με ευνοϊκές ρυθμίσεις, με επιδόματα και με έναν νόμο για την πρώτη κατοικία, τον νόμο Κατσέλη, ο οποίος συνδέθηκε με μια παράταση.

Το ρεπορτάζ λέει ότι η παράταση θα ψηφιστεί τον Ιανουάριο και θα είναι τεσσάρων μηνών. Ρίχνοντας κανείς μια ματιά στο ημερολόγιο, βλέπει ότι ο εκλογικός ορίζοντας φτάνει ώς τον Μάιο, τον μήνα που όλοι οι άλλοι μήνες δείχνουν ως τον πιθανότερο των εκλογών.

Θα μπορούσε και να είναι. Αλλά όλο και λιγότεροι θα στοιχημάτιζαν ότι οι κάλπες, οι καινούργιες που θα αγοράσει με απευθείας ανάθεση το υπουργείο Εσωτερικών, δεν θα στηθούν νωρίτερα – τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Από την άλλη, πολλοί θα σκέφτονταν ότι η κυβέρνηση φοβάται το ατύχημα, ένα οποιοδήποτε ατύχημα που θα την υποχρέωνε να στήσει άμεσα τις καινούργιες της κάλπες. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν έχει πάψει ούτε στιγμή να σκέφτεται σαν γέρικο σκυλί.

Να πιστεύει, για παράδειγμα, ότι η αιφνιδιαστική προκήρυξη των εκλογών μπορεί να πιάσει στον ύπνο την αντιπολίτευση ή να βρει απροετοίμαστη μια κοινή γνώμη που όχι μόνο έχει αρχίσει να συνηθίζει την ιδέα, αλλά βλέπει πλειοψηφικά τις πρόωρες εκλογές ως αναγκαία λύση. Το συμπέρασμα από αυτή την άποψη είναι πως η κυβέρνηση προετοιμάζεται για εκλογές, ενώ όλοι οι άλλοι είναι ήδη έτοιμοι. Κι αυτό που μένει να φανεί είναι σε πόσα παλιά κόλπα θα καταφύγει ακόμη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης