Αρχείο

Απλώνεται σε Αιγαίο και Μεσόγειο η Τουρκία: «Bόμβα» από Άγκυρα για μυστική συμφωνία Τραμπ-Ερντογάν - Ύπουλα σχέδια εις βάρος Ελλάδας-Κύπρου

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην περιοχή μας μετά την μυστική συνεννόηση Τραμπ και Ερντογάν, όπως αναφέρει Τούρκος σύμβουλος και διακεκριμένος διεθνολόγος, ο οποίος προειδοποιεί για αλλαγή της στάσης της υπερδύναμης στα σχέδια της Τουρκίας σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.   

Η ξαφνική απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν οι αμερικανικές δυνάμεις τη Συρία και η όλη διαδικασία σημαντικών αλλαγών στην εξίσωση της περιοχής σε συνεργασία πλέον με την Τουρκία, είναι ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα ανησυχεί, αναφέρει ο τουρκικός τύπος.

Η αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συρία, έχει μεταβάλλει την όλη γεωπολιτική και στρατιωτική κατάσταση προκαλώντας «ανησυχία» όμως σε όλες τις χώρες της περιοχής, εκτός την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, συνεχίζει το ίδιο δημοσίευμα, μιλώντας ουσιαστικά για αποχώρηση της Ουάσιγκτον από την ΝΑ Μεσόγειο και συμφωνία με την Άγκυρα, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για δράση.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Οικονομικών και Ενέργειας, σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, μέλος του Πανεπιστημίου του Boğaziçi, Δρ Gürkan Kumbaroğlu, δήλωσε, ότι η νέα διαδικασία μπορεί να φέρει πολύ διαφορετικές εξισώσεις στην περιοχή μας.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν, επανεκκίνησε τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ με την συνεννόηση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε «ένα κοινό μέτωπο τους στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω συνεργασίας.

Ο Kumbaroğlu τόνισε ότι ένα ερώτημα που τέθηκε στον Τραμπ από τον Ερντογάν αφορούσε τις δραστηριότητες αναζήτησης φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τουρκία, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτο, Ιταλία, βιώνουν μια διαδικασία άμεσης συμμετοχής των χωρών τους σε αυτήν την διαδικασία, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην σχέση όμως  της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών υπήρξε κάποια νέα εξέλιξη. Όλα ξεκίνησαν με μια νέα εποχή μέσω της απόφασης αποχώρησης των ΗΠΑ από την Συρία.

Την ίδια στιγμή Τουρκία και Ελλάδα έχουν πολλές εντάσεις μεταξύ τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της παρουσίας τους στην Συρία να λαμβάνουν θέση υπέρ της ελληνικής πλευράς σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Τώρα όμως η όλη διαδικασία έχει αλλάξει.

Η επαναπροσέγγιση Τουρκίας και ΗΠΑ έχει αλλάξει τα σχέδια της Ελλάδας διότι αυτή η νέα «συνεργασία» Τούρκων και Αμερικανών θα μεταφερθεί σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο κάτι που αφορά όμως τόσο την Κύπρο όσο και το Ισραήλ.

Πριν από κάποιο διάστημα αποφασίστηκε ο αγωγός East Med που αφορά την μεταφορά μέσω Ελλάδος, ισραηλινού φυσικού αερίου από το κοίτασμα Leviathan στην Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

Η ένταση που υπήρχε μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, διευκόλυνε τα σχέδια των τριών χωρών αυτών στην Ανατολική Μεσόγειο, φυσικά και της Ελλάδος στην εφαρμογή του δικού τους σχεδίου.

Τώρα μετά την ειδική σχέση Τουρκίας και ΗΠΑ αλλάζει αυτή η εξίσωση, διότι, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ θα παραμείνουν μόνοι τους.

Πολλοί ειδικοί και εταιρείες ελπίζουν ότι θα αλλάξουν τα σχέδια και ο αγωγός τελικά θα κινηθεί προς την Τουρκία για να δίνει φθηνότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη σε σχέση με αυτόν που θα διέρχεται από την Ελλάδα.

H στρατηγική εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ανατολική Μεσόγειο θα φέρει την Τουρκία σε θέση ισχύος και θα ανανεώσει την οικονομική πραγματικότητα, με ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόγραμμα ανάπτυξης που θα αλλάξει τα σημερινά δεδομένα του σχεδιαζόμενου αγωγού, από το Ισραήλ προς Ελλάδα και Ευρώπη», καταλήγει ο Τούρκος σύμβουλος.

Δεν γνωρίζουμε ποια ακριβώς παιχνίδια παίζονται και σε τι αποφάσισε να ενδώσει ή όχι, ο Αμερικανός πρόεδρος, αλλά υπάρχουν κολοσσοί που δεν θέλουν τον αγωγό East Med να διέρχεται από την Ελλάδα και προωθούν αναφανδόν την Τουρκία.

Σύμφωνα με άρθρο μας το 2010, έγγραφο της Τουρκικής Εθνικής Πολιτικής Ασφάλειας (Milli Guvenlik Siyaseti Belgesi), κοινώς γνωστό ως The Red Book, τοποθέτησε το Ισραήλ πολύ ψηλά στην λίστα περιφερειακών απειλών για την ασφάλεια της Τουρκίας, ενώ ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε ότι στην «Ανατολική Μεσόγειο, θα δείτε συχνά Τουρκικά πολεμικά πλοία».

Ο λόγος αφορούσε τον αγωγό East Med και την διαδρομή του. «Μια πιο αποδοτική διαδρομή εξαγωγής του ισραηλινού φυσικού αερίου θα ήταν μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού από το κοίτασμα Λεβιάθαν προς την τουρκική επικράτεια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, ο αγωγός θα προσέδιδε μεγαλύτερη και ταχύτερη απόδοση της επένδυσης από την κατασκευή του σχεδιαζόμενου σταθμού LNG στην Κύπρο», ανέφερε ξένο ΜΜΕ.

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από την περιοχή και το ενδεχόμενο αμερικανοτουρκικής σύγκλησης ανησυχούν Ελλάδα και Κύπρο. Αυτό είναι πλέον δεδομένο και αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τις επόμενες εξελίξεις στην περιοχή, αλλά εκτιμάται ότι στην περιοχή υπεισέρχονται και τα συμφέροντα ξένων εταιρειών κολοσσών.

Από την άλλη πλευρά όμως για αυτό έχουμε την νέα στάση κατά της Τουρκίας από το Κρεμλίνο στην Συρία και στην Α.Μεσόγειο, μιας και οι Ρώσοι "καίγονται" μαζί με τους Αιγυπτίους να εκμεταλλευθούν το τεράστιο κοίτασμα Ζορ στην ΑΟΖ της χώρας, στέλνοντάς το και στην Ευρώπη δια μέσω ίσως και της Ελλάδος.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...