Αρχείο

Ο Ντ. Τραμπ «γονατίζει» τον Τούρκο πρόεδρο: «Δεν παραδίδουμε τον Γκιουλέν, λέτε ψέματα» - «Ψάχνονται» στην Άγκυρα

Οι ΗΠΑ στήνουν την Άγκυρα στον τοίχο για το ζήτημα του Φετουλάχ Γκιουλέν και τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί έκδοσής του. Η εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου τόνισε πως δεν πρόεκιται να παραδοθεί ο Γκιουλέν στο τουρκικό καθεστώς και πως, ουσιαστικά, οι δηλώσεις του Τσαβούσογλου είναι Fake news.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στον Τούρκο ομόλογό του μόνο ότι η Ουάσινγκτον “θα εξετάσει” την πιθανότητα έκδοσης του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, όμως δεν ανέλαβε καμία δέσμευση, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

“Το μόνο πράγμα που είπε είναι ότι θα το εξετάζαμε”, ανέφερε η εκπρόσωπος του προέδρου, Σάρα Σάντερς, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. “Τίποτα περισσότερο σ’ αυτό το σημείο πέραν αυτού… απολύτως τίποτα δεσμευτικό σε αυτή τη διαδικασία”, υπογράμμισε.

Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υποστήριξε ότι ο Τραμπ είπε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν στην Αργεντινή, στο περιθώριο της συνόδου της G20, ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται για την έκδοση του Γκιουλέν.

Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, που ρωτήθηκε για το θέμα αυτό την Δευτέρα, είπε ότι ο Τραμπ δεν δεσμεύτηκε να εκδόσει τον Γκιουλέν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνομιλία που είχαν οι δύο πρόεδροι.

Διευκρινίσεις για το ζήτημα της έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία έδωσε ο Λευκός Οίκος και σήμερα το πρωί, απαντώντας στις αναφορές της Άγκυρας και ιδιαίτερα στην επιμονή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το περιεχόμενο της συνομιλίας των Ντόναλντ Τραμπ – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο των G20, στο Μπουένος Άιρες.

«Στη συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν στη G20, ο πρόεδρος Τραμπ δεν δεσμεύτηκε να εκδώσει τον Γκιουλέν» διευκρίνισε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι «ο Τραμπ διαβεβαίωσε τον Ερντογάν ότι εργάζεται για την έκδοση» του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα, ο οποίος ζει μόνιμα στις ΗΠΑ κατά τις τελευταίες δύο 10ετίες.

Παράλληλα, όπως αναφέραμε χθες, ραγδαίες εξελίξεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Κατηγορίες εναντίον δύο πρώην συνεργατών του Μάικλ Φλιν, πρώτου Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, απήγγειλαν οι εισαγγελικές Αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, στο πλαίσιο της έρευνας για την τουρκική εκστρατεία άσκησης πίεσης στην Ουάσιγκτον που είχε στόχο την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν.

Ο Μπιτζάν Κιάν και ο Καμίλ Αλπτεκίν κατηγορούνται για συνωμοσία για την παραβίαση των ομοσπονδιακών νόμων για τα λόμπι, δρώντας ως πράκτορες ξένης κυβέρνησης. Κατηγορούνται επίσης για ψευδείς δηλώσεις στο FBI.

Οι τρεις άνδρες ήταν υπεύθυνοι μίας εταιρεία επιχειρηματικών συμβουλών η οποία επιχείρησε να υπονομεύσει τον 77χρονο Γκιουλέν, με απώτερο στόχο την έκδοσή του στην Τουρκία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...