Πολιτική

Από την Καισαριανή στην 6η Δεκεμβρίου & στο αντάρτικο πόλεων: Ένα κολάζ τρόμου-”Εορταστικό” τρομοκρατικό χτύπημα φοβούνται οι αρχές- Ποιες οι πιθανές ημερομηνίες

Του Μάνου Χατζηγιάννη

«Ο ψυχολογικός σκοπός της τρομοκρατίας είναι η δημιουργία ενός κλίματος αβεβαιότητας και ανησυχίας στις μάζες, το οποίο θα αυξήσει την επιρροή μας σε αυτές και θα επιτρέψει, με την κατάλληλη χειραγώγηση τους, να μας αποδεχτούν σαν λύση». Τη φράση την ξεσηκώσαμε από ένα τρομοκρατικό εγχειρίδιο του Guerin-Serac, βασικού καθοδηγητή και εκπαιδευτή παρακρατικών και ακροδεξιών οργανώσεων στην περίοδο της πορτογαλικής δικτατορίας.

Η πρωτεύουσα ξύπνησε σήμερα στις 2:30 τα ξημερώματα με την επίθεση με βόμβες μολότωφ κατά του κτιρίου στο οποίο στεγάζονται οι υπηρεσίες των ΜΑΤ και των ΥΜΕΤ στην Καισαριανή

Επίθεση από μια ορδή μπαχαλάκηδων κατά την οποία δεν έγινε ούτε μια προσαγωγή!

Και πλέον με δεδομένη την ανεξέλεγκτη δράση των ομάδων των κουκουλοφόρων η ανησυχία των αρχών εστιάζεται σε πιθανό σοβαρό τρομοκρατικό χτύπημα στην Αθήνα, μιας και η εγχώρια τρομοκρατία συνηθίζει να στέλνει τα δικά της ..εορταστικά μηνύματα.

Υπενθυμίζεται πως έχουμε να δούμε σοβαρό τρομοκρατικό χτύπημα από αυτό στον Λουκά Παπαδήμο, όπου φάνηκε πως δεν μιλάμε πια για βόμβες σε γραφεία, γκαζάκια και μολότωφ αλλά για αναβαθμισμένη απειλή.

Σε μια συγκυρία, επομένως, που τα πάντα μοιάζουν διαλυμένα, που η κυβέρνηση πιέζεται με θέματα όπως το Μακεδονικό, θα δηλώσει πάλι παρούσα η Λερναία Ύδρα της εγχώριας τρομοκρατίας;

Σε μια συγκυρία, επίσης, με μια κυβέρνηση ανακόλουθη και βάρβαρη, μια αξιωματική αντιπολίτευση ανεπαρκή και γενικά ένα πολιτικό σύστημα πλήρως απαξιωμένο ποιον θα εξυπηρετούσε η διαμόρφωση ενός κλίματος ανασφάλειας;

Μετά το κρεσέντο των κουκουλοφόρων από την επέτειο του Πολυτεχνείου έρχεται την Πέμπτη η επέτειος για τα “Δεκεμβριανά” του Γρηγορόπουλου. Ο μήνας που ξεκινάει αναμένεται να είναι “καυτός” και στα ανώτατα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ.ήδη αναρωτιούνται αν θα έχουμε και επανεμφάνιση της τρομοκρατίας εν μέσω των κρισιμοτέρων στιγμών στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας;

Πλέον έντονη ανησυχία επικρατεί στις αρχές πέραν για την επέτειο της προσεχούς Πέμπτης και για την περίοδο των εορτών καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως ενδέχεται να υπάρξει τρομοκρατικό χτύπημα τότε. Άλλωστε η τρομοκρατία έχει συνηθίσει να “γιορτάζει”…εκρηκτικά. Ουκ ολίγες είναι οι περιπτώσεις που τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν επιλέξει ημέρες των εορτών για να φωνάξουν παρών.

Οι επίφοβες ημερομηνίες λοιπόν βάσει παλιότερων χτυπημάτων είναι οι εξής:

23 Δεκεμβρίου 1975 – Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί τον σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα Ρίτσαρντ Γουέλς, 45 ετών, με τρεις σφαίρες σχεδόν εξ επαφής. Το περιστατικό συνέβη στις 22:00 έξω από την οικία του Γουέλς στο Ψυχικό, μόλις είχε επιστρέψει με τη σύζυγό του και το παιδί του από τη δεξίωση του Αμερικανού πρέσβη Κιούμπιτς στο Χίλτον. Τυπικά είχε το τίτλο του α΄ γραμματέα της αμερικανικής πρεσβείας. Ήταν το πρώτο χτύπημα της 17 Ν.

23 Δεκεμβρίου 2008- – Αθήνα, η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας εξαπέλυσε βομβιστική επίθεση με δύο καλάσνικοφ εναντίον 17 αστυνομικών της διμοιρίας Α-524 που επέβαιναν σε υπηρεσιακό λεωφορείο στη περιοχή Γουδί.

24 Δεκεμβρίου 1989 – Μέλη της οργάνωσης 17 Νοέμβρη εισέρχονται κρυφά στο στρατόπεδο Συκουρίου της Λάρισας και αφαιρούν δεκάδες αντιαρματικές ρουκέτες.

30 προς31 Δεκεμβρίου 2004. Δολοφονία Χαράλαμπου Αμανατίδη. Ο ειδικός φρουρός Χαράλαμπος Αμανατίδης εκτελούσε υπηρεσία σκοπού στην οικία του βρετανού στρατιωτικού ακολούθου συνταγματάρχη Βlatherwick Μark στη συμβολή των οδών Θήρας 25 και Καρπάθου στην ΚηφισιάΟι δράστες παίρνουν το αυτόματο όπλο του ΜΡ5.

5 Ιανουαρίου 2009: Ο 21χρονος αστυνομικός των ΜΑΤ Διαμαντής Μαντζούνης, που είχε σκοπιά κοντά στην πίσω πύλη του υπουργείου Πολιτισμού, τραυματίζεται βαριά από πυρά τρομοκρατών. Οι δράστες γάζωσαν τη διμοιρία των ΜΑΤ με ένα καλάσνικοφ και ένα ΜΡ5, ενώ έριξαν και μία χειροβομβίδα. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε ο «Επαναστατικός Αγώνας». Ο αστυνομικός ανάρρωσε έπειτα από έναν μήνα νοσηλείας.

12 Ιανουαρίου 2007: Επίθεση με ρουκέτα εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα

Το μόνο σίγουρο είναι πως με ένα ακόμη τρομοκρατικό χτύπημα θα βρεθεί γόνιμο έδαφος για ανατρεπτικές θεωρίες αφού λυγίζοντας από το βάρος της απόγνωσης όλο και περισσότεροι πολίτες συμφωνούν ή τουλάχιστον ανέχονται ακραίες δράσεις.

Κι ένας φοβισμένος νους ποδηγετείται ευκολότερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δολοφονίες της Μαρφίν, που φόβισαν τον απλό πολίτη και δεν ξανακατέβηκε στους δρόμους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ