Ελληνοτουρκικά

«Διαμελίζει» Αιγαίο και Μεσόγειο η Άγκυρα: «Η Ελλάδα καταπατά οικόπεδα της Λιβύης» - «Αφανίζουν» Καστελλόριζο και Κρήτη από νέο χάρτη

Διαμελίζουν Μεσόγειο και Αιγαίο οι Τούρκοι, δημοσιεύοντας νέο χάρτη που αφορά την "τουρκική" ΑΟΖ, και μέσω του οποίου αφανίζουν Κρήτη και Καστελλόριζο.

Η Τουρκία φαίνεται πως επαναφέρει τη θεωρία της «εξαφάνισης» του Καστελλόριζου και τη μη αναγνώριση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο βασικός εμπνευστής της θεωρίας αυτής, ο νυν υποναύαρχος του γενικού επιτελείου ναυτικού της Τουρκίας Τζιχάντ Γιαϊγτζί, είχε δημοσιεύσει το 2012 τη σχετική μελέτη για την ΑΟΖ της Τουρκίας.

Όμως εντύπωση προκάλεσε πως ο ίδιος υποναύαρχος στις 21 Νοεμβρίου οργάνωσε σεμινάριο στην «Ακαδημία Εθνικής Αμυνας» της Τουρκίας, πρώην Σχολή Πολέμου, με θέμα «Η σημασία της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και τα προβλήματα».

Εκεί ο Γιαϊγτζί μιλώντας σε αξιωματικούς των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων υποστήριξε πως «η Ελλάδα καταπατά οικόπεδα της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο», σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.

Η τουρκική εφημερίδα «Aksam» σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της αναφέρει πως «ο Γιαϊγτζί εξήγησε πως η Ελλάδα καταπατά της περιοχές Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης σε περιοχές όπου ανεβάζει την ένταση». Ο ίδιος υποστήριξε πως το 15ο οικόπεδο στη Μεσόγειο βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και το 20ό στη Λιβύη.

Ουσιαστικά με την αναφορά αυτή ο ίδιος δεν υπολογίζει ούτε το Καστελλόριζο αλλά ούτε την Κρήτη και επαναφέρει τη θεωρία του αυτή της ένωσης της ΑΟΖ Τουρκίας με αυτή της Λιβύης.

Η νέα αυτή πρόκληση, αποτελεί τη συνέχεια του σχεδίου «PAX-TURKana» από την Άγκυρα, καθώς προ ημερών, όπως είχαμε αναφέρει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, οι Τούρκοι, με χάρτες πρόκληση «εξαφάνισαν» Ρόδο, Κάρπαθο & Κρήτη.

Τις ακραίες διεκδικήσεις και τον τυχοδιωκτισμό της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο περιγράφουν οι χάρτες που παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα αξιωματούχοι της Άγκυρας.

Συγκεκριμένα, επρόκειτο για επτά χάρτες που έχει παρουσιάσει στο πρόσφατο παρελθόν ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στη λιβυκή κυβέρνηση και αποτελούν δημιούργημα του νυν Τούρκου υποναυάρχου του γενικού επιτελείου ναυτικού, Γιαϊτσί, που έχει δημοσιεύσει και σχετική μελέτη.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Aksam» πιθανότατα είναι μια προσπάθεια της γνωστοποίησης των απόψεων της Αγκυρας.

Πάντως και ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Yeni Safak», στην επίσκεψή του στη Λιβύη τον περασμένο μήνα είχε παρουσιάσει αυτούς τους χάρτες της ενωμένης υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας με τη Λιβύη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...