Απόψεις

10 χρόνια μετά -Μια καθαρίστρια που δεν την έλεγαν Κούνεβα....Η σύγχρονη πάλη των τάξεων και η τυφλή δικαιοσύνη

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Παραμονές Χριστουγέννων του 2008 η ελληνική κοινωνία συγκλονιζόταν από την άνανδρη επίθεση στην βουλγαρικής καταγωγής καθαρίστρια και συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα, ενώ επέστρεφε από τη δουλειά της στο σπίτι της. Μεσάνυχτα δύο παλικαράδες την περιέλουσαν με βιτριόλι και την υποχρέωσαν να το καταπιεί, προκαλώντας της απώλεια όρασης από το ένα μάτι και βλάβες σε εσωτερικά όργανα.

Έξι χρόνια μετά στις ευρωεκλογές του 2014 η κα Κούνεβα ήταν υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ και εξελέγη ευρωβουλευτής.

Σήμερα η μαστουρωμένη από την δυσωδία της απάθειας και της μιζέριας ελληνική κοινωνία “πέφτει από τα σύννεφα” για μια κατάφωρη αδικία. Ανάμεσα στην αποβλάκωση των ριάλιτι ξεπετάχτηκε μια υπόθεση , που αν τα ζόμπι τα οποία αφιερώνουν το χρόνο τους σε...ηρωικούς νομάδες και κακοντυμένες κοκόνες, έδιναν την δέουσα σημασία θα έφριτταν με την ομοιότητα με όσα οι Μαρξ και Ένγκελς είχαν πει σχεδόν έναν αιώνα πίσω: "Όλη η καταγεγραμμένη ιστορία της υπάρχουσας κοινωνίας είναι η ιστορία της ταξικής πάλης".

Της ταξικής, όχι της πάλης για το καλύτερο συνολάκι...

Η τυφλή δικαιοσύνη έστειλε , λοιπόν, τηρώντας το γράμμα και όχι το πνεύμα του νόμου, στην φυλακή μια άλλη φτωχή καθαρίστρια για δέκα χρόνια (αρχικά για 15) γιατί πλαστογράφησε το πτυχίο του Δημοτικού, για να δουλέψει μεροκάματο και να μην πεινάσουν εκείνη και τα παιδιά της. Η 53χρονη εργαζόταν με το πλαστό απολυτήριο δημοτικού, από το 1996 μεχρι και το 2014 και ήδη εκτίει την ποινή της στις φυλακές Θήβας.

Παρανομία; Ουδείς αντιλέγει. Μόνο που αυτή η καθαρίστρια δεν είχε την τύχη να είναι συνδικαλίστρια και πιθανότητα δεν θα βγει ποτέ ευρωβουλευτής...

Η καθαρίστρια την πλήρωσε γιατί δεν είχε κάποιον να “καθαρίσει” για εκείνη. Γιατί για παράδειγμα και ο Κουτσολιούτσος της Folie Follie που καταρρέει και έχει στον αέρα χιλιάδες εργαζόμενους δήλωνε πτυχίο που δεν είχε, αλλά δεν πήγε φυλακή....

Δεν ήταν υπόθεση που αφορά στο Δημόσιο θα πει κανείς. Μα είναι αλήθεια αυτό το κριτήριο; Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

Ο Σόλων έλεγε: Τους δε νόμους τοις αραχνίοις ομοίους· και γαρ εκείνα, εάν μεν εμπέση τι κούφον και ασθενές, στέγειν· εάν δε μείζον, διακόψαν οίχεσθαι (μτφρ: Οι νόμοι μοιάζουν με τον ιστό της αράχνης: αν πέσει πάνω του κάτι ελαφρό και αδύναμο, το συγκρατεί· αν όμως πρόκειται για κάτι μεγαλύτερο, σκίζει τον ιστό και φεύγει.)

Καλή ‘ναι η δικαιοσύνη, μα για τους αγγέλους - ο άνθρωπος ο κακομοίρης δεν αντέχει, θέλει έλεος, έλεγε ο Καζαντζάκης. Η 53χρονη δεν περνιόταν για άγγελος και ζητούσε το έλεος ή αλλιώς την επιείκεια της Θέμιδος αλλά φευ.... Ο φαρισαϊσμός μεγαλούργησε πάλι και οι διυλίζοντες τον κώνωπα και καταπίνοντες την κάμηλον διέπρεψαν.

Το θέμα της έφερε στο φως την ανεξέλεγκτη κατάσταση με τα πτυχία στο ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) από το 2014 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2018 έχουν εντοπιστεί 1.737 πλαστοί τίτλοι στο Δημόσιο και οι κάτοχοί τους έχουν απολυθεί οριστικά από τις υπηρεσίες τους, ενώ ακόμα 2.002 υποθέσεις με ισχυρές ενδείξεις πλαστότητας βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Σχετικά στοιχεία διαβίβασε στη Βουλή και η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου προς απάντηση σε ερώτηση του τομεάρχη Εσωτερικών της ΝΔ Γιώργου Γεωργαντά.

Σε αυτό το πιθάρι των Δαναϊδων της ελληνικής καινοτομίας του παρανόμου η μόνη που την πλήρωσε ακριβότερα ήταν η 53χρονη καθαρίστρια. Κάποτε στην πολιτική ζωή αυτού του τόπου είχε ειπωθεί μια κουβέντα που έμεινε ανεξίτηλη περί νομίμου και περί ηθικού. Νόμιμη η απόφαση της δικαιοσύνης, αλλά ως προς το δεύτερο σκέλος άραγε πως θα κοιμούνται ήσυχοι αυτοί οι άνθρωποι τα βράδια;

Κι όπως έλεγε και ο Γάλλος οικονομολόγος και κοινωνιολόγος Frédéric Bastiat: “Όταν ο νόμος και η ηθική συγκρούονται μεταξύ τους, ο πολίτης έχει τη σκληρή επιλογή είτε να χάσει το αντίληψή του περί ηθικής είτε να χάσει το σεβασμό του προς τους νόμους”.

Τέλος έτσι για να παραδειγματιστούν κάποιοι λειτουργοί της τρίτης εξουσίας, υπάρχει ένας δικαστής στις ΗΠΑ, Φρανκ Κάπριο λέγεται, που ξέρει να δίνει δεύτερη ευκαιρία όπου χρειάζεται, γιατί τα μυαλά είναι σαν τα αερόστατα, λειτουργούν καλύτερα ανοιχτά!

https://www.youtube.com/watch?v=8rwAz5rJetg

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...