Αρχείο

Ψυχρολουσία από Πομπέο σε Τσαβούσογλου: «Απελευθερώστε άμεσα όλους τους Αμερικανούς» - Οι ΗΠΑ «γονατίζουν» την Άγκυρα

Άμεση απελευθέρωση όλων των Αμερικανών από την Τουρκία, απαίτησε με ηχηρό και επιτακτικό τρόπο ο M. Πομπέο, βάζοντας τον Τσαβούσογλου, τους λοιπούς Τούρκους και τα φίλια, εν Ελλάδι, ΜΜΕ στη θέση τους.

Οι ΗΠΑ γονατίζουν ξανά την Άγκυρα, η οποία πλέον δεν μπορεί να ανασάνει από την ασφυκτική πίεση και με αφορμή τις επίμαχες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ με την άμεση εμπλοκή της Ουάσινγκτον.

«Ξεκαθάρισμα λογαριασμών» μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας αναμένουν διπλωματικές πηγές κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο τελευταίος αφίχθηκε στην Ουάσιγκτον «με τα μανίκια σηκωμένα», όπως δείχνουν οι δηλώσεις του στη Νέα Υόρκη και οι ομιλίες του σε τουρκικής καταγωγής πολίτες. Ο κ. Τσαβούσογλου έφτασε με νέα στοιχεία, όπως είπε, για τους «τρομοκράτες» του Ιμάμη Γκιουλέν, τα οποία θα παραδοθούν στην αμερικανική κυβέρνηση.

Παράλληλα, επισκέπτεται την Ουάσιγκτον, όπως δήλωσε, για να απαιτήσει να τερματιστεί εδώ και τώρα η αμερικανική σχέση συνεργασίας με τους Κούρδους του YPG στη Συρία, λέγοντας ότι είναι «τρομοκράτες» και οι ΗΠΑ διαπράττουν τεράστιο λάθος, που συνεργάζονται μαζί τους.

Η Ουάσινγκτον πιέζει συνεχώς για την απελευθέρωση και των υπόλοιπων Αμερικανών πολιτών που εξακολουθούν να κρατούνται στη Τουρκία, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εξέφρασε την ανησυχία του για το συγκεκριμένο θέμα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Στέιτ Ντιπάρμεντ.

Χαρακτηρίζοντας ως θετική εξέλιξη την απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο κ. Πομπέο υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να ανοίξουν «επιπλέον διαύλους επικοινωνίας για να αντιμετωπίσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος». Επιπλέον, δήλωσε ότι υπάρχει ανησυχία «για τη συνεχιζόμενη και άδικη κράτηση εκ μέρους της Τουρκίας του τοπικού προσωπικού και πολιτών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του επιστήμονα της NASA, Σέργκαν Γκόλγκε».

Σημειώνουμε ότι στην επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνάντηση του κ. Πομπέο με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αφαιρέθηκε η φράση που αναφέρει ότι “καλωσορίζουμε το θετικό μομέντουμ που ακολούθησε την απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον”.

Ο Τούρκος υπουργός αναμένεται να διαμαρτυρηθεί επίσημα και για τη δραστηριότητα του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Exxon Mobil και θα βαδίσει στη γραμμή της ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία απαντήθηκε ήδη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με δήλωση στην ιστοσελίδα Hellas Journal.

Επίσης ζητήθηκε από την Άγκυρα να σταματήσει τις απειλές, ενώ διαμηνύθηκε στην τουρκική κυβέρνηση δια της διπλωματικής οδού ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμία πρόκληση στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι Αμερικανοί δεν αναμένουν καμία ενόχληση από την Τουρκία, κατά τη διαδικασία διεξαγωγής της γεώτρησης και έχουν εξηγήσει ότι ουδείς έχει δικαίωμα να φτάσει κοντά στο στόχο Δελφύνη σε απόσταση ενός χιλιομέτρου.

Όμως, επειδή είναι απρόβλεπτος ο πρόεδρος της Τουρκίας έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Πλοία του αμερικανικού Έκτου Στόλου βρίσκονται στην περιοχή, και όπως ειπώθηκε, λαμβάνουν μέτρα ασφάλειας για το γεωτρύπανο Stena IceMax και τα πλοία που το συνοδεύουν. Πάνω σε αυτό βρίσκονται σε καθημερινή βάση περί τα 200 άτομα.

Ο κ. Τσαβούσογλου τηρεί από το Σάββατο μία επιθετική τακτική και με συνεχείς δηλώσεις προκαλεί την αμερικανική πλευρά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει εστιάσει την προσοχή του και την κριτική του στους Κούρδους της Συρίας και στο θέμα αυτό, όπως δήλωσε, ζητά θετική απάντηση, για να σταματήσει η κάθε συνεργασία με τις ΗΠΑ και να χαρακτηριστούν «τρομοκράτες» οι αντάρτες του YPG.

Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί απαντούν ότι χωρίς τους Κούρδους δεν πρόκειται να μπορέσουν να κερδίσουν τον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η κατάσταση στο θέμα αυτό έχει ξεφύγει εντελώς και είναι χαρακτηριστικό ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας έθεσε επιθετικά και επιτακτικά το ζήτημα, την Παρασκευή, όταν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Τραμπ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ