Κόσμος

«Φωτιά» στη Μ.Θάλασσα βάζει η Άγκυρα: Eτοιμάζουν γεωτρήσεις εντός Βουλγαρικής-Ρουμανικής ΑΟΖ - Τακτικές Α.Μεσογείου από τον Ερντογάν

Η Τουρκία ετοιμάζει να πράξει στην Μαύρη Θάλασσα αυτό ακριβώς που προσπαθεί να κάνει και στην Α.Μεσόγειο, ξεκινώντας έρευνες και γεωτρήσεις σε σημεία που υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα, αμφισβητώντας παράλληλα άλλες ΑΟΖ χωρών της περιοχής όπως της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Η αρχή έγινε με την παρουσία του σεισμογραφικού πλοίου Barbaros στο σημείο επαφής της ελληνικής, κυπριακής και αιγυπτιακής ΑΟΖ, αλλά δεν τελεσφόρησε για πολλούς λόγους.

Τώρα τουρκικό πλοίο ετοιμάζεται να πράξει το ίδιο στην Μαύρη Θάλασσα στο σημείο επαφής της βουλγαρικής και ρουμανικής ΑΟΖ.

Ο Ερντογάν έχοντας κατανοήσει βαθιά, με τις στοιχειώδεις οικονομικές σπουδές που διαθέτει, την τεράστια σημασία που έχει η ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας του, η οποία σε μερικούς μήνες θα βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο, κινείται με αστραπιαίες κινήσεις για να προλάβει να οριοθετήσει τα θαλάσσια οικόπεδα που θα γεμίσουν την χώρα του με φυσικό αέριο που είναι απαραίτητο για την βιομηχανία του.

Για αυτό σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, στόχος είναι τα αποθέματα φυσικού αερίου στην πλούσια περιοχή της δυτικής πλευράς της Μαύρης Θάλασσας.

Η Τουρκία, μετά την Α. Μεσόγειο εισέρχεται και στη Μαύρη Θάλασσα επιταχύνοντας τις δραστηριότητες γεωτρήσεων φυσικού αερίου.

Στις μελέτες που διεξήγαγε το σεισμικό ερευνητικό σκάφος Barbaros στη Μαύρη Θάλασσα εντοπίστηκαν πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου στη δυτική πλευρά της περιοχής αυτής.

Η γεώτρηση αποφασίστηκε από την Άγκυρα να  πραγματοποιηθεί σε θαλάσσια περιοχή του Δούναβη, όπου η βουλγαρική, ρουμανική και τουρκική ΑΟΖ «διασταυρώνονται».

Η όλη δραστηριότητα  στη Μαύρη Θάλασσα προγραμματίζεται να υλοποιηθεί με το πλωτό γεωτρύπανο Deepsea Metro I.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του σημείου γεώτρησης έχουν υλοποιηθεί κατά προσέγγιση ενώ επί του παρόντος, συνεχίζονται  οι σεισμικές έρευνες από το τουρκικό πλοίο Oruc Reis.

Μόνο που ο εξοπλισμός του πλοίου Oruç Reis ήταν ανεπαρκής, και η TPΑΟ θα μισθώσει άλλο σεισμικό ερευνητικό σκάφος από το εξωτερικό για τη μελέτη του ακριβούς προσδιορισμού θέσης.

Έτσι αφού καθοριστεί η τοποθεσία, θα ξεκινήσει η διάτρηση στο Tuna Block, αναφέρει το δημοσίευμα.

Τούρκοι επιστήμονες υπολογίζουν την ύπαρξη πολύ μεγάλων κοιτασμάτων στην Δυτική Μαύρη Θάλασσα, δίπλα και μέσα στις ΑΟΖ της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

Η Βουλγαρία έχει επίσης αυξήσει την ερευνητική δραστηριότητά της στο αποκαλούμενο Block του Δούναβη, στο οποίο υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα.

Το γεγονός όπως είναι φυσικό θα φέρει τις δύο βαλκανικές χώρες αντιμέτωπες με τις άνομες ορέξεις του Ερντογάν, που όσα « βλέπει ο μάτι του απλώνει το χέρι του».   

Αυτό όμως αυτόματα θα επιφέρει, όπως και στην Α.Μεσόγειο, την μεταφορά τουρκικών μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων στην Μ.Θάλασσα για να προστατευτεί η τουρκική εξέδρα γεώτρησης από τους «εχθρούς» του τουρκικού έθνους , όπως προσδιορίζει η νέα νέο-οθωμανική πολιτική της υφαρπαγής πλούτου όλα  τα κράτη που εμποδίζουν τα σχέδια της, συμπεριλαμβανομένης Ελλάδος και Κύπρου.

Η Μαύρη Θάλασσα θεωρείται εσωτερική θάλασσα πλούσια σε φυσικό αέριο και αποθέματα πετρελαίου. Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν τόσο αποθέματα ενέργειας στην Κασπία όσο και στη Μαύρη Θάλασσα.

Έτσι τα μεγαλεπήβολα σχέδια για την ναυπήγηση ενός ισχυρού τουρκικού στόλου που θα απαρτίζεται : από 4 Φρεγάτες τύπου TF-2000, 8 Κορβέτες κλάσεως MILGEM εφοδιασμένες με αντι-πλοικούς πυραύλους ATMACA και όπλα λέιζερ, καθώς και 6 υποβρυχίων Type-214, μαζί φυσικά με την αεροπλανοφόρο/αποβατικό Anadolou , αφορούν ξεκάθαρα το έλεγχο της δυτικής Μ.Θάλασσας, του Αιγαίου και μέρους της Α.Μεσογείου.

Καθώς πως αλλιώς οι Τούρκοι θα αντιμετωπίσουν την οργή τόσων χωρών των οποίων τον πλούτο εποφθαλμιούν;

Σε πολύ παλαιότερο άρθρο μας με τίτλο (Πλήρη έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας «ονειρεύεται» ο Ερντογάν που την ονόμασε «ρωσική λίμνη”), είχαμε αναφέρει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Ερντογάν, μιλώντας  σε συνεδρίαση των αρχηγών  Γενικών Επιτελείων  των 10 παρόχθιων χωρών,  είχε τονίσει  ότι η Μαύρη Θάλασσα θα είναι μια «κλειστή» θάλασσα, (την  δίοδο της οποίας ελέγχει ο ίδιος με τα Στενά).

«Πρέπει να υλοποιήσουμε την  συνεργασία μεταξύ των παρόχθιων χωρών της Μαύρης Θάλασσας και της λεκάνης η οποία είναι μια «ρωσική λίμνη”, αλλιώς η  ιστορία δεν θα μας  το συγχωρήσει», είχε δηλώσει κατά λέξη ο ίδιος.

Ο Ερντογάν ονειρεύεται την αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, τον πλήρη οικονομικό, ενεργειακό και θαλάσσιο έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας, κλείνοντας την δίοδο σε όσους δεν επιθυμεί με διάφορα προσχήματα από την μια πλευρά, ενώ ετοιμάζεται πυρετωδώς να  υλοποιήσει   τα «νεο-οθωμανικά όνειρα του» από την άλλη.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...