Εκκλησία

Συνταγματική αναθεώρηση & Εκκλησία: Ποια ΔΙΣ; Τα έχουν βρει Τσίπρας-Ιερώνυμος και ανακατεύεται και το Φανάρι;

Θερμή εβδομάδα αναμένεται να είναι αυτή που ξεκινάει σήμερα αναφορικά με το ζήτημα των προτάσεων για τον επανακαθορισμό των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας.

Σήμερα συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και το προαναφερόμενο φλέγον ζήτημα αναμένεται να είναι πρώτο στην λίστα της ημερήσιας διάταξης.

Αλήθεια τι πρέπει να περιμένουμε από την διοικούσα Εκκλησία; Προ μηνός στην Ιεραρχία επιβεβαιώθηκε πως υφίσταται και λειτουργεί αρμόδια Επιτροπή εξ Αρχιερέων και Νομικών, προς τα Μέλη της οποίας η Ιεραρχία επαναβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της, και η οποία εξετάζει όλα τα θέματα τα οποία προκύπτουν ως προς τις μελετώμενες συνταγματικές αλλαγές, αλλά και τις θέσεις της Εκκλησίας . Με ομόφωνη απόφασή της μάλιστα η Ιεραρχία του Οκτωβρίου παρέπεμψε και την σχετική Εισήγηση του Μητροπολίτου Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου στην ως άνω Επιτροπή, “για την ενδελεχή μελέτη των θιγομένων θεμάτων και για την επί μέρους και κατά θέματα αξιοποίησή της”.

Τι συμπεράσματα έχει βγάλει, λοιπόν, αυτή η ... Επιτροπή;

Γιατί αν κρίνουμε από το πως λειτουργούν οι Επιτροπές της διοικούσης Εκκλησίας παίρνοντας ως παράδειγμα αυτήν για τα Θρησκευτικά, τα μαύρα σύννεφα πολλαπλασιάζονται. Αν αυτή η...Επιτροπή για τις συνταγματικές αλλαγές δεν είναι έτοιμη τώρα που κατατέθηκαν οι κυβερνητικές προτάσεις να τις αντικρούσει τότε πότε;

Ή μήπως τα περί Επιτροπών είναι ένα άλλο τέχνασμα για να μπει το θέμα στα συρτάρια αφού άλλωστε Τσίπρας και Ιερώνυμος τα συμφωνούν από μόνοι τους;

Κι αυτό το σενάριο κατά πως φαίνεται είναι και το επικρατέστερο μιας και το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε δημοσιεύματα για την απευθείας συνεννόηση πρωθυπουργού και Αρχιεπίσκοπου είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής» σε πνεύμα καταλλαγής, μεταθέτοντας στο μέλλον ζητήματα αιχμής, κινούνται οι σχέσεις κυβέρνησης – Εκκλησίας, εν μέσω ζυμώσεων συνταγματικής αναθεώρησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συνέχιση της μισθοδοσίας των κληρικών από το κρατικό ταμείο και η τήρηση ήπιων τόνων σε εθνικά ζητήματα από την Ιεραρχία βρέθηκαν στο επίκεντρο διακριτών συνομιλιών των κ. Τσίπρα και Ιερώνυμου.

Αλλά η συγκεκριμένη εφημερίδα εμπλέκει και το Οικουμενικό Πατριαρχείο στη συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Όπως αναφέρει ήδη διακινούνται από κύκλους προσκείμενους στο Φανάρι ότι δεν θα ήταν σκόπιμο να διαπραγματευθεί η κυβέρνηση το όλο θέμα κατ’ αποκλειστικότητα με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο.

Σε επίπεδο εντυπώσεων αρκετοί Μητροπολίτες έχουν τοποθετηθεί επί των προτεινόμενων αλλαγών μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα. Γενικά η Εκκλησία ζητά "να διευκρινιστεί η ρήτρα"

https://www.youtube.com/watch?v=Ve9Cq0MZhuU

Τώρα με την αναθεώρηση του Συντάγματος πάντως, όπως το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έγραψε και το Σάββατο, υπάρχει πρόσφορο έδαφος για νέα κόντρα κυβέρνησης-Εκκλησίας για τα μάτια του κόσμου προφανέστατα και για αποπροσανατολισμό, αφού Τσίπρας και Ιερώνυμος συναντιούνται κατ΄ιδίαν ακόμη και εν μέσω Ιεραρχίας όπως έγινε προ μηνός.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...