Βόρεια Ήπειρος

Προκαλεί ο Αλβανός πρόεδρος: «Στημένο γεγονός η υπόθεση Κατσίφα» - «Αποσταθεροποιούν την Αλβανία» - Θα απαντήσει το Μαξίμου;

Νέα πρόκληση από τα Τίρανα, δια στόματος του Αλβανού προέδρου Ιλίρ Μέτα, ο οποίος είπε πως η υπόθεση Κατσίφα είναι ένα "στημένο" γεγονός, με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας του.

Οι Αλβανοί, καθηγητές της προπαγάνδας και της προβοκάτσιας, κατηγορούν την Ελλάδα για στήσιμο της δολοφονίας Κατσίφα, ενώ με κάθε τρόπο προκαλούν τόσο την οικογένεια του εθνομάρτυρα, όσο και ολόκληρη την ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου.

Και σε όλα αυτά, το Μέγαρο Μαξίμου και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, παραμένει άπραγος θεατής.

Για στημένο πρόβλημα έκανε λόγο ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα αναφερόμενος στον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα συνεχίζοντας λέγοντας πως θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη η Αλβανία για νέες προκλήσεις.

Μιλώντας σε εκπομπή της αλβανικής τηλεόρασης, ο Ιλίρ Μέτα ανέφερε μεταξύ άλλων: "Είναι σημαντικό να γίνει μια ενδελεχής ανάλυση του συμβάντος από την κυβέρνηση. Εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι και γι' άλλες προκλήσεις γιατί απ' ό,τι φαίνεται δεν είχαμε να κάνουμε με ένα τυχαίο γεγονός, αφού συνεχώς θα γίνονται προσπάθειες για να στήνονται προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν στις ελληνοαλβανικές σχέσεις".

Προβλέπει μάλιστα ζοφερές εξελίξεις με τους Έλληνες να εξυπηρετούν δόλιους σκοπούς εις βάρος της χώρας τους: "Έχω προειδοποιήσει να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά για καταστάσεις τέτοιες καθόλου τυχαίες".

"Ο αλβανικός στρατός ξέρει που είναι τα σύνορα"

Ο Ιλίρ Μέτα θέλησε να σχολιάσει τα όσα είπε πριν από δυο μέρες στο ραδιόφωνο του News 24/7 ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πως ο ελληνικός στρατός αρνείται να αναγνωρίζει τα σύνορα με την Αλβανία.

Η τοποθέτηση του προέδρου της Αλβανίας έγινε στο διεθνές συνέδριο των δημοσιογράφων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης «South East Europe Medi Forum», όπου ο Ιλίρ Μέτα μίλησε την Πέμπτη (15.11.2018).

«Σήμερα (σ.σ. χθες) κυκλοφόρησε μια είδηση fake news, όπου ένας πρώην υπουργός γειτονικής χώρας είπε ότι ο στρατός της χώρας του δεν αναγνωρίζει τα σύνορα με την Αλβανία. Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι τόσο όταν αυτές οι ειδήσεις είναι αληθινές όσο και όταν είναι fake news. Εδώ είναι ο ρόλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης να κρατούν απόσταση από κάθε χειραγώγηση που αυξάνει τη ρητορική και μας απομακρύνει από τη συνεργασία. Αν είναι fake news, πρέπει όλοι να εργαστούμε για να τις απομονώσουμε. Αν είναι αλήθεια, φυσικά το ζήτημα είναι λίγο πιο σοβαρό», είπε ο Ιλίρ Μέτα.

Ο Αλβανός πρόεδρος συνέχισε λέγοντας πως «φυσικά, δεν ανησυχώ για το λόγο ότι οι διοικητές των Ενόπλων Δυνάμεων του αλβανικού στρατού ξέρουν που είναι τα σύνορα και δεν υπάρχει καμία διεκδίκηση από καμία άλλη χώρα, σαν δημοκρατική χώρα που είμαστε.

Ανησυχώ γιατί πρέπει να δώσουμε έμφαση στη συνύπαρξη. Τα Βαλκάνια είναι μια πολύ ταραγμένη περιοχή, ιστορικά και εθνικά και υπάρχει μόνο ένας τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά», τόνισε, σημειώνοντας πως οι μειονότητες πρέπει να αντιμετωπίζονται κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα και πως η μοναδική λύση είναι η αρμονική συνύπαρξη, με βάσει τις ιδρυτές αρχές της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξη του στο ραδιόφωνο 24/7 ο Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στα σύνορα με την Αλβανία είχε πει: «(…) Ο στρατός αρνείται να αναγνωρίσει τα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας. Ο στρατός πρέπει να κάνει κάποιες ενέργειες για να εκφραστεί η αναγνώριση των συνόρων και δεν τις κάνει. Υπάρχουν δυνάμεις στην Ελλάδα που δεν αναγνωρίσουν τα πρωτόκολλα της Φλωρεντίας και των Παρισίων, της συμφωνίας του Ελσίνκι. Το πρωτόκολλο της Κέρκυρας προέβλεπε την αυτονομία της βορείου Ηπείρου, σε αυτό παραπέμπουν κάποιες δηλώσεις».

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

https://www.dailymotion.com/video/x6xatg2

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...