Κόσμος

Ποια είναι η απομονωμένη φυλή που σκότωσε τον Αμερικανό ιεραπόστολο

Μία από τις πιο απομονωμένες φυλές του πλανήτη είναι η φυλή που φέρεται να σκότωσε τον αμερικανό χριστιανό ιεραπόστολο Τζον Άλεν Τσάου, στις 17 Νοεμβρίου στην απομακρυσμένη νήσο της Βόρειας Σέντινελ, στην ακτή της Βεγγάλης.

Οι Sentineles, όπως είναι γνωστοί, προστατεύονται από τους νόμους της Ινδίας προκειμένου να διατηρήσουν τον τρόπο ζωής τους και να προστατευθούν από τις σύγχρονες ασθένειες στις οποίες ο οργανισμός τους δεν διαθέτει καμία ανοσία.

Οι σχετικοί νόμοι απαγορεύουν επιπλέον σε οποιονδήποτε να πλησιάσει σε απόσταση μεγαλύτερη των 5 ναυτικών μιλίων από το νησί, καθώς η φυλή, που ζει στο σημείο δεκάδες χιλιάδες χρόνια, έχει κατά το παρελθόν αποκρούσει βίαια την οποιαδήποτε επίσκεψη.

Ο πληθυσμός τους φαίνεται να έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο ο ακριβής αριθμός τους είναι δύσκολο να διαπιστωθεί καθώς οι Sentineles μπορούν μόνο να παρατηρηθούν από απόσταση.
Σύμφωνα με την απογραφή της Ινδίας το 2011, μόλις 15 μέλη της φυλής εκτιμάται ότι είχαν μείνει στο νησί.

Οι Sentineles, οι οποίοι έχουν περιγραφεί από την Νορβηγίδα γενετίστρια Έρικα Χάγκελμπεργκ ως «οι πλέον αινιγματικοί άνθρωποι στον πλανήτη αναμφισβήτητα», παρέμεναν απομονωμένοι μέχρι τον 19ο αιώνα, όταν το τοπικό νησιωτικό σύμπλεγμα μετατράπηκε σε βρετανική αποικία.

Επίμονα απομονωμένοι

Η πρώτη επαφή με την φυλή καταγράφηκε από τους Βρετανούς περί τα τέλη του 1800, όταν, παρά την προσπάθειά τους να κρυφτούν, έξι μέλη της αιχμαλωτίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο κεντρικό νησί του αρχιπέλαγους των Νήσων Άνταμαν.

Οι δύο ενήλικοι κρατούμενοι πέθαναν από κάποια ασθένεια, ενώ τα τέσσερα παιδιά που είχαν αιχμαλωτιστεί, επεστράφησαν στη φυλή πιθανότατα μεταφέροντας και τα ίδια, ασθένειες τις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα των ντόπιων δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει.

Εκτός από μία σύντομη, φιλική επαφή στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι Sentineles έχουν αρνηθεί επίμονα την οποιαδήποτε επαφή με τους ξένους, ακόμα και έπειτα από μεγάλες φυσικές καταστροφές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2004, έπειτα από το τεράστιο τσουνάμι που ισοπέδωσε το νησιωτικό σύμπλεγμα του Άνταμαν, ένα μέλος της φυλής συνελήφθη από τον φωτογραφικό φακό να εκτοξεύει βέλη κατά ενός ελικοπτέρου το οποίο είχε σταλεί για να διαπιστώσει αν οι ιθαγενείς είχαν επιζήσει.

Δύο χρόνια αργότερα, μέλη της φυλής σκότωσαν δύο λαθροθήρες που ψάρευαν παράνομα στα νερά γύρω από το νησί τους, καθώς η βάρκα τους ξεβράστηκε στην παραλία της νήσου του Βόρειου Σέντινελ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η ΜΚΟ Survival International που ασχολείται με την προστασία απομονωμένων φυλών παγκοσμίως και έχει χαρακτηρίσει τη φυλή ως την πλέον απομονωμένη στον πλανήτη.

«Η Βρετανική κατάληψη και αποικιοποίηση των νήσων Σέντινελ αποδεκάτισε χιλιάδες μέλη της φυλής και μόνο ένα κομμάτι του αυθεντικού πληθυσμού επιβιώνει μέχρι σήμερα. Είναι απολύτως κατανοητός ο φόβος τους για τους ξένους» αναφέρει η ΜΚΟ.

Ο νεκρός ιεραπόστολος

Πιστεύεται ότι οι Sentineles σκότωσαν τον αμερικανό χριστιανό ιεραπόστολο Τσάου, αφότου ο ίδιος έπεισε έναν ντόπιο φίλο του και ορισμένους ψαράδες να τον βοηθήσουν να προσεγγίσει στο απαγορευμένο νησί.

Σύμφωνα με τους ψαράδες, μόλις η βάρκα πλησίασε στην περιοχή, ο Τσάου χρησιμοποίησε ένα κανό για να φτάσει στο νησί στις 16 Νοεμβρίου. Επέστρεψε στη βάρκα τραυματισμένος από τα βέλη των ιθαγενών, ωστόσο ξαναγύρισε στο απαγορευμένο νησί μία μέρα αργότερα, στις 17 Νοεμβρίου, και δεν επέστρεψε ποτέ. Οι ψαράδες αναφέρουν ότι είδαν τους ντόπιους να δένουν το πτώμα του από τον λαιμό και να το σέρνουν.

«Το όνομά μου είναι Τζον. Σας αγαπώ και ο Χριστός σας αγαπά...Ορίστε ψάρια!» φέρονται να ήταν τα τελευταία του λόγια προς δύο ιθαγενείς που τον σημάδευαν με τα βέλη τους.

Το ημερολόγιο του νεαρού Αμερικανού, που γράφτηκε τις ημέρες και τις ώρες που προηγήθηκαν του θανάτου του, φτιάχνει το πορτρέτο ενός ταξιδιώτη που έβλεπε τον εαυτό του ως χριστιανό ιεραπόστολο σε επικίνδυνη περιπέτεια.

«Ίσως πιστεύετε ότι είμαι τρελός που το κάνω όλο αυτό, αλλά πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να φέρω τον Ιησού στους ανθρώπους αυτούς», έγραψε ο Τζον Τσάου στην τελευταία του επιστολή προς την οικογένειά του που γράφτηκε την ημέρα του θανάτου του.

«Δεν είναι εις μάτην-οι αιώνιες ζωές αυτής της φυλής είναι στο χέρι μου και λαχταρώ να τους δώ να λατρεύουν τον Θεό στην δική τους γλώσσα», γράφει αντλώντας έμπνευση από την Αποκάλυψη (7, 9-10).

Λίγη ώρα αφού έγραψε αυτές τις γραμμές, ο νεαρός αποβιβάσθηκε στην ακτή του νησιού. Και δεν γύρισε ποτέ.

Από τα ανοικτά, οι ψαράδες που τον μετέφεραν παράνομα στο Βόρειο Σέντινελ, τον είδαν να δέχεται ριπή βελών, αλλά να συνεχίζει να περπατά. Στην συνέχεια, άνδρες της φυλής πέρασαν ένα σκοινί γύρω από τον λαιμό του και έσυραν το πτώμα του.

Το ημερολόγιό του που τροφοδοτούσε τον λογαριασμό του στο Instagram με εικόνες από τις περιπέτειες του στην φύση, αποκαλύπτει ότι το σχέδιο αυτό για τον προσηλυτισμό της φυλής είχε προετοιμασθεί για μεγάλο διάστημα, μυστικά, «στο όνομα του Θεού».

Την παραμονή του θανάτου του, είχε πλησιάσει δύο φορές στο νησί. Την δεύτερη φορά είχε κατορθώσει να δώσει δώρα σε ένα μέλος της φυλής, το πρόσωπο του οποίου είναι καλυμμένο με κίτρινη σκόνη. Αλλά ένα παιδί του έριξε ένα βέλος που καρφώθηκε στην Βίβλο του. Τότε έφυγε κολυμπώντας μέχρι την βάρκα των ψαράδων που περίμενε στα ανοικτά.

«ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ!», έγραψε τότε με κεφαλαία γράμματα στο ημερολόγιό του σοκαρισμένος. «Θα μπορούσα να επιστρέψω στις ΗΠΑ, διότι το να μείνω εδώ σημαίνει βέβαιο θάνατο».

«Επιστρέφω στο νησί. Θα προσευχηθώ όλα να πάνε καλά», γράφει στο τελευταίο του κείμενο στις 06.20 της 17ης Νοεμβρίου.

Ο Τσάου γνώριζε ότι το νησί είχε κηρυχθεί απαγορευμένη περιοχή και ότι η αποστολή του εκεί ήταν παράνομη, σύμφωνα με τον φίλο του, Τζον Μίντλετον Ράμσει.

Ο Ράμσευ θυμάται ότι ο Τσάου είχε πραγματοποιήσει ένα διερευνητικό ταξίδι στο απομακρυσμένο νησί κάποια χρόνια πριν και όταν γύρισε από αυτό συζητούσε για την επιθυμία του να επιστρέψει κάποια στιγμή με δώρα για τους κατοίκους του.

Έλεγε ότι επιθυμούσε να γνωρίσει τον τρόπο ζωής των κατοίκων και με την ευκαιρία να διδάξει το Λόγο του Θεού και ίσως να μεταφράσει στη γλώσσα τους και τη Βίβλο.

Οι τοπικές αρχές έστειλαν ένα ελικόπτερο και ένα σκάφος σε μία προσπάθεια να εντοπίσουν πού βρίσκεται το πτώμα του Αμερικανού.

«Διατηρήσαμε μία απόσταση με το νησί και δεν έχουμε κατορθώσει ακόμη να εντοπίσουμε το πτώμα. Μπορεί να πάρει πολλές μέρες και αναγνωριστικές αποστολές», δήλωσε στο AFP ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας.

Οι ινδικές αρχές έχουν καλέσει ινδούς ανθρωπολόγους και ειδικούς για τις φυλές και το δάσος για να αποφασίσουν το επόμενα βήματά τους.

Η αστυνομία άνοιξε έρευνα για ανθρωποκτονία και συνέλαβε τους ψαράδες που βοήθησαν τον Αμερικανό να φθάσει στο Βόρειο Σέντινελ.

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Survival International, οι Σέντινελ κατάγονται από τους πρώτους ανθρώπινους πληθυσμούς που έφυγαν από την Αφρική και ζουν στα Άνταμαν εδώ και 60.000 χρόνια

Ανθρωπολογικές μελέτες πραγματοποιήθηκαν σε μέλη της φυλή του νησιωτικού συμπλέγματος μεταξύ 1980 και 1990, ωστόσο μετά τα μέσα του 1990 κάθε επαφή διεκόπη.

Η κυβέρνηση της Ινδίας υιοθέτησε μία τακτική διαρκούς παρατήρησης και μηδενικής παρέμβασης, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα εισχωρήσουν λαθροθήρες στο νησί, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο για θέματα Φυλών της Ινδίας.

«Οι Sentinelese έχουν δείξει επανειλημμένως ότι επιθυμούν να παραμείνουν μόνοι τους, και η επιθυμία τους οφείλει να γίνει σεβαστή» αναφέρει η οργάνωση Survival International.

Σύμφωνα με την οργάνωση η ιστορία της φυλής Jarawa, η οποία σταμάτησε να αποφεύγει την επαφή με τους ξένους το 1998, έχει μία διδακτική ιστορία να προσφέρει.

«Μαστίζονται από εισβολείς που μπαίνουν στη γη τους, κλέβουν τα ζώα που οι Jarawa κυνηγούν, φέρνουν αλκοόλ και κακοποιούν σεξουαλικά τις γυναίκες της φυλής» σύμφωνα με μία αναφορά από το 2006.



Μειώνεται ο αριθμός τους

Η φυλή των νήσων Άνταμαν είναι ένας από τους τελευταίους απομονωμένους πληθυσμούς στον κόσμο.

Σύμφωνα με την οργάνωση Survival International, πέρα από τους Sentinelese, υπάρχουν και άλλες φυλές που ζουν μακριά από την επιρροή του πολιτισμού και σε άλλα σημεία της Ινδίας, συμπεριλαμβανομένων των φυλών του Τίγρη στο Εθνικό Πάρκο Καζιράνγκα και της φυλής Dongria Kondh στο Niyamgiri της Odisha.

Επιπλέον πιστεύεται ότι υπάρχουν περίπου 100 απομονωμένες φυλές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, σύμφωνα με το παράρτημα για θέματα ιθαγενών της κυβέρνησης της Βραζιλίας, το λεγόμενο FUNAI. Γνωρίζουμε ελάχιστα για αυτές τις φυλές, πέρα από το γεγονός ότι επιθυμούν να παραμείνουν απομονωμένοι.

Εικάζεται ότι επέλεξαν αυτό τον τρόπο ζωής, έπειτα από την ευρύτατη εξάπλωση της δουλείας των ντόπιων κατοίκων από τους Ευρωπαίους αποίκους.

Ο τρόπος ζωής τους τίθεται συχνά σε κίνδυνο εξαιτίας της εξόρυξης, των κτηνοτρόφων, των φραγμάτων και της κατασκευής δρόμων μέσα από τη γη τους.

Η οργάνωση Survival International έχει καταγράψει απομονωμένες φυλές σε διαφορετικά σημεία της Νότιας Αμερικής, όπως στην Παραγουάη, όπου τα πατρογονικά τους εδάφη αντιμετωπίζουν την μεγαλύτερη αποψίλωση των δασών τους παγκοσμίως, σύμφωνα με μία μελέτη του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ η οποία δημοσιεύτηκε το 2013.

Στα σύνορα Περού, Βραζιλίας, Βολιβίας παρατηρείται η μεγαλύτερη συνάθροιση απομονωμένων πληθυσμών στον πλανήτη όπως αναφέρει η οργάνωση Survival International.

Η οργάνωση έχει επιπλέον καταγράψει απομονωμένες φυλές στην Αφρική, συμπεριλαμβανομένων των φυλών των Πυγμαίων στα κεντρικά της ηπείρου, των Βουσμάνων στη Μποτσουάνα και των φυλών της λεκάνης του Κονγκό και της Κοιλάδα του Όμο στην Αιθιοπία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...