Άγιο Όρος

Ουκρανός Μητροπολίτης: Η πλειοψηφία των Αγιορειτών ηγουμένων δεν συμφωνούν με όσα αποφάσισε το Φανάρι

Αρκετά ελληνικά μοναστήρια στο "περιβόλι της Παναγιάς" έχουν προσθέσει μια ειδική αναφορά σε όλες τις λειτουργίες τους για να προσευχηθούν ειδικά για τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο, επικεφαλής της κανονικής ουκρανικής εκκλησίας, και για το πολύπαθο ποίμνιό του.

Σε συνέντευξη που δημοσίευσε τη Δευτέρα το Foma στην Ουκρανία, ο  Μητροπολίτης Boryspil και Bovary Αντώνιος, Επίσκοπος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μίλησε για τις σημερινές σχέσεις μεταξύ της Ουκρανικής Εκκλησίας και του Αγίου Όρους.

Χιλιάδες Ρώσοι και Ουκρανοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί πηγαίνουν για προσκύνημα στο Άγιο Όρος , που υπάγεται στη δικαιοδοσία της Κωνσταντινούπολης, κάθε χρόνο. Ωστόσο, η Ρωσική Εκκλησία, της οποίας η ουκρανική Εκκλησία είναι ένα αυτόνομο αυτοδιοικούμενο κομμάτι, διέκοψε την κοινωνία με την Κωνσταντινούπολη στις 15 Οκτωβρίου.

«Γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία των ηγουμένων των αγιορείτικων μοναστηριών δεν συμφωνεί με τις αντικανονικές αποφάσεις του Φαναρίου», είπε ο Αντώνιος.

«Σε πολλά μοναστήρια, έχουν συμπεριλάβει μια ειδική αναφορά στις πρωινές και βραδινές λειτουργίες για τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Ονούφριο με το ποίμνιό του», εξήγησε, προσθέτοντας, "Είμαστε πολύ ευγνώμονες στους Αθωνίτες για την αδελφική τους αγάπη και τις προσευχές τους".

Σημείωσε επίσης ότι ενώ η κοινωνία διακόπηκε με την Κωνσταντινούπολη, οι πιστοί της ουκρανικής εκκλησίας είναι ακόμα ευπρόσδεκτοι να πάνε στο προσκύνημα στο Άγιο Όρος να προσευχηθούν, να αναζητήσουν συμβουλές και να προσκυνήσουν τους αμέτρητους πνευματικούς θησαυρούς που στεγάζονται εκεί.

Δεν έλαβε επίσημη απάντηση από την Ιερή Κοινότητα του Αγίου Όρους για το ουκρανικό ζήτημα, παρόλο που μεμονωμένοι ηγούμενοι έχουν μιλήσει τα τελευταία χρόνια. Πιο πρόσφατα ο Αρχιμανδρίτης Παρθένιος (Μουρελάτος), ένας από τους παλαιότερους του Αγίου Όρους και  ηγούμενος της Μονής του Αγίου Παύλου, που εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ουκρανική Εκκλησία πρέπει να διατηρήσει την ενότητά της με το Πατριαρχείο Μόσχας.

Επίσης, τον Μάρτιο του 2015, όταν ο Μητροπολίτης Ονούφριος επισκέφθηκε την αθωνική πολιτεία, ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου, δήλωσε: "Με βαριά καρδιά ανησυχώ για την παρούσα κατάσταση της Ουκρανίας και από το Άγιο Όρος, ζητώ από τον ουκρανικό λαό να παραμείνει πιστός στην κανονική Εκκλησία, το κανονικό προκαθήμενο και την κανονική Σύνοδο. Θέλουμε τους κατοίκους της Ουκρανίας να υποστηρίξουν την κανονική Εκκλησία. Είναι σημαντικό για τη σωτηρία του να υπακούει κανείς στην κανονική Εκκλησία".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...