Κόσμος

Οι Κούρδοι «θέρισαν» τους Τούρκους: Επτά νεκροί από την έκρηξη σε στρατόπεδο στο Χακάρι - Επιχείρηση συγκάλυψης από την Άγκυρα

Η χθεσινή έκρηξη στο τουρκικό στρατόπεδο Σουνγκού Τεπέ, στην περιοχή Σεμντινλί, στην επαρχία Χακάρι κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και το Ιράν , έχει προκαλέσει τεράστια καταστροφή στο στρατόπεδο με φορτηγά και οχήματα MRAP Kirpi να καίγονται, συντρίμμια να είναι διασκορπισμένα παντού, ενώ φωτιά και καπνοί καλύπτουν το στρατόπεδο.

Επτά τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και περίπου 20 τραυματίσθηκαν από έκρηξη που οφείλεται σε «ατύχημα» όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι, και σημειώθηκε χθες Παρασκευή σε βάση του στρατού στη νοτιοανατολική Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εκτίμησή μας είναι πως το "ατύχημα" αποτελεί δραστηριότητα των κουρδικών δυνάμεων που δρουν στην περιοχή, καθώς η εν λόγω επαρχία συνορεύει και με το Ιράκ.

Σύμφωνα με τα βίντεο που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, έκρηξη τέτοιου μεγέθους είναι αδύνατο να δημιουργηθεί από "ελαττωματική οβίδα". Προφανώς το τουρκικό κράτος δεν θέλει να παραδεχθεί πως ηττήθηκε σε μάχη από τις κουρδικές δυνάμεις.

Ένα γεγονός που επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας είναι η απαγόρευση μετάδοσης της είδησης από τα τουρκικά ΜΜΕ.

«Τέσσερα από τα παιδιά μας έπεσαν ως μάρτυρες και είχαμε περίπου είκοσι τραυματίες εξαιτίας έκρηξης που οφείλεται σε ατύχημα και σημειώθηκε σε αποθήκη πυρομαχικών στο Χακάρι», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους σε τηλεοπτική ομιλία του.

Ο υπουργός είχε προσθέσει πως οι αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν επτά στρατιώτες, η τύχη των οποίων αγνοείται. Ο πρόεδρος Ερντογάν δεν έκανε λόγο γι' αυτούς τους αγνοούμενους.

Δεν κατέστη αμέσως σαφές αν η έκρηξη σημειώθηκε στο πλαίσιο αποστολής μάχης ή άσκησης.

Η βάση όπου σημειώθηκε η έκρηξη βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη και δύσκολα προσβάσιμη ορεινή ζώνη, θέατρο τακτικών αψιμαχιών ανάμεσα στους τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μια οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της.

Σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση, 7 στρατιωτικοί αγνοούνται και 25 έχουν τραυματιστεί. Όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ η αιτία της καταστροφής ήταν ελαττωματικό πυρομαχικό πυροβολικού, ωστόσο, ευρισκόμενο σε κουρδική περιοχή τα πραγματικά αίτια της έκρηξης αποτελούν ερωτηματικό.

Το υπουργείο Εθνικής Αμύνης της Τουρκίας ανακοίνωσε πως 25 στρατιώτες νοσηλεύονται σοβαρά τραυματίες στο νοσοκομείο. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως 7 στρατιώτες αγνοούνται.

Εντύπωση προκάλεσε πως το Πρωτοδικείο του Σέμντινλι, αποφάσισε απαγόρευση δημοσιευμάτων σχετικά με την έκρηξη στην βάση του λόφου Σουνγκού.

Βίντεο που διέρρευσε στο διαδίκτυο από την έκρηξη, δείχνει την σφοδρότητα της. Στο βίντεο ακούγεται μια φωνή να λέει ¨αδερφέ δεν ξέρουμε πόσο μπαρούτι έμεινε, και αν έσκασαν σφαίρες¨. Στον ισοπεδωμένο από την έκρηξη χώρο ακούγεται μια άλλη φωνή να λέει ¨υπάρχει κανείς; ¨.

Η νομαρχία του Χακκάρι υποστήριξε πως η έκρηξη οφείλεται σε ελαττωματικά πυρομαχικά. Αυτή η πληροφορία δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Η νομαρχία αρκέστηκε να αναφέρει πως ¨Στρατιωτικό προσωπικό μας λόγω της έκρηξης τραυματίστηκε¨, χωρίς να δίνει αριθμό.

Αλλά αν δούμε τη σφοδρότητα της έκρηξης είναι (Φύσει αδύνατο αυτό να συνέβη από «Ελαττωματική Οβίδα Πυροβολικού ) την στιγμή της Πυροδότησης.

Τουρκικές πηγές έκαναν λόγο για έκρηξη σε Πεδίο Βολής και ασκήσεων που όμως από το video αυτό διαψεύδεται, αφού όπως φαίνεται η έκρηξη έγινε σε λόφο του Σουνγκού.

Κουρδική επίθεση σε τουρκική πόλη με οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροχήματα

Αξιοποιώντας την σημαντική εμπειρία που έχει αποκομίσει από τον πόλεμο στην Συρία η κουρδική οργάνωση PKK εξαπέλυσε σήμερα συντονισμένη μαζική επίθεση κατά της πόλης Şırnak στο τουρκικό Κουρδιστάν με οπλισμένα αεροχήματα μικρού μεγέθους. Πρώτο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε αποκαλύψει πως ρωσικά drone έχουν έρθει στα χέρια PKK/YPG για χρήση κατά της Τουρκίας.

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που δημοσίευσαν οι Τουρκικές Αρχές Ασφαλείας τα αεροχήματα καταρρίφθηκαν και εξουδετερώθηκαν πριν εκραγούν. Σύμφωνα με τις τουρκικές πηγές τα κουρδικά αεροχήματα μετέφεραν εκρηκτικούς μηχανισμούς με καρφιά ώστε να αυξηθεί η φονικότητα τους, αφού όπως φαίνεται στις φωτογραφίες η εκρηκτική ύλη ήταν μικρής ποσότητας.

Πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη επίθεση των Κούρδων σε τουρκική πόλη με οπλισμένα αεροχήματα και όπως φαίνεται δεν πρόκειται να είναι και η τελευταία γεγονός που θα αναγκάσει τον τουρκικό Στρατό να αναπτύξει νέες αντιαεροπορικές δυνάμεις στην περιοχή.

Η πόλη Şırnak έχει πληθυσμό περίπου 64.000 κατοίκους βρίσκεται σε απόσταση μόλις 33 χλμ από τα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα αεροχήματα εξαπολύθηκαν από την περιοχή αυτή η οποία ελέγχεται από ένα εκτεταμένο σύμπλεγμα φυλακίων του Τουρκικού Στρατού ο οποίος επίσης διαθέτει σημαντικές δυνάμεις στο σύνολο του μήκους των συνόρων από την πλευρά των ιρακινών εδαφών.

Επομένως εκτιμάται ότι τα κουρδικά αεροχήματα μεταφέρθηκαν στο εσωτερικό της Τουρκίας σε κομμάτια συναρμολογήθηκαν και εξαπολύθηκαν από περιοχή κοντά στην πόλη.

Η συγκεκριμένη επίθεση ομοιάζει από επιχειρησιακής απόψεως με την επίθεση που είχαν εξαπολύσει τις εορτές των Χριστουγέννων του 2017 (για την ακρίβεια 24 Δεκεμβρίου του 2017) την νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου 2017 και την νύχτα μεταξύ της 5-6 Ιανουαρίου του 2018 (με 13 Drones) οι ισλαμιστές αντάρτες στην βόρεια Συρία κατά της ρωσικής αεροπορικής βάσης Hmeimim στην Λατάκεια όπου αριθμός ρωσικών αεροσκαφών υπέστη σημαντικές ζημιές.

Εκτιμάται ότι η σχετική τεχνογνωσία που αναπτύχθηκε από τους ισλαμιστές αντάρτες σε αυτό τον τομέα έχει διαχυθεί πλέον και σε άλλες οργανώσεις μεταξύ των οποίων και η κουρδική η οποία και την χρησιμοποίησε κατά μιας αρκετά μεγάλη συνοριακής πόλης στην οποία ο Τουρκικός Στρατός διατηρεί σημαντικές δυνάμεις.

https://www.youtube.com/watch?v=zllgK4i5r6A

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=lADSQ3VwEq8

https://twitter.com/Jake_Hanrahan/status/1061005753681633280

https://twitter.com/dokuz8haber/status/1060929847239892992

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...