Πολεμικό Ναυτικό

«Ασπίδα» προστασίας από το ΠΝ: Η ΤΠΚ Κρυσταλλίδης περιπολεί το Καστελόριζο - Σε ετοιμότητα οι ΕΔ - Προάγγελος πολεμικής διένεξης στο Αιγαίο;

Κρίσιμες ώρες στο Αιγαίο την ώρα που διεξάγεται η άσκηση των ελληνικών ειδικών δυνάμεων «Ωρίων -2018» από σήμερα, ενώ η ΤΠΚ Κρυσταλλίδης με πυραύλους «EXOCETMM40 BLK2» και το προσωπικό της να είναι σε πλήρη ετοιμότητα, περιπολεί στο Καστελόριζο που αποτελεί "κόκκαλο" στο λαιμό για τους Τούρκους.

Δεκάδες άνδρες των ειδικών μας δυνάμεων γυροφέρνουν τα μικρονήσια ενώ η ανωτάτη στρατιωτική ηγεσία ευρίσκεται σε εγρήγορση, μετά και την έξοδο του δεύτερου τουρκικού σεισμικού σκάφους της Γενικής Διεύθυνσης Ορυκτών Ερευνών και Ερευνών MTA Oruç Reis.

Η έξοδο δύο ερευνητικών σκαφών και η παρουσία τουρκικού στολίσκου από Φρεγάτες, Κορβέτες και υποβρύχια από την Άγκυρα, αποτελεί σαφώς κλιμάκωση σε σχέση και με τις διεκδικήσεις της Τουρκίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ, που έδειξε σε φωτογραφία προ ημερών ο ίδιος ο Ακάρ.

Οι Τούρκοι λειτουργώντας σύμφωνα με το πάγιο δόγμα της πρόκλησης σε μεγάλο μέτωπο ώστε να μην γίνει αντιληπτός ο αντικειμενικός σκοπός τους, θα επιχειρήσουν να προκαλέσουν σε ένα σημείο μεγάλου ενδιαφέροντος, ώστε να έχουν πολλαπλάσια αποτελέσματα.

Αυτό το σημείο σίγουρα ευρίσκεται εντός  της "ΑΟΖ" που ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΑΜ και πολύ πιθανό να είναι κοντά στην Κρήτη.

Εκεί άλλωστε υπάρχουν τα τεράστια κοιτάσματα των θαλάσσιων οικοπέδων 15 και 14, τα οποία ορέγονται οι νέο-οθωμανοί.

Στόχος πάντα, μετά και τις προειδοποιήσεις για τις βολές των ελληνικών βαρέων όπλων στην Χίο είναι η ίδια η συνθήκη της Λωζάνης που αποτελεί τεράστιο εμπόδιο στα σχέδια τους.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το άρθρο μας (Σε ετοιμότητα οι «φονιάδες του Αιγαίου»: Σε σημεία κλειδιά μονάδες επιφανείας και υποβρύχια του ΠΝ – Στρατιωτική «ομπρέλα» στην κυπριακή ΑΟΖ) , μονάδες επιφανείας και υποβρύχια τύπου 214 ευρίσκονται είναι σε σημεία κλειδιά στο Αιγαίο και τα πληρώματα τους έχουν πάρει σαφέστατες εντολές για το τι πρέπει να πράξουν, αναλόγως την περίπτωση κλιμάκωσης έντασης από την πλευρά της Τουρκίας.

Το όλο σκηνικό "απλώνεται" όμως εκτός από Κύπρο και Αιγαίο και στις ακτές της Συρίας, καλύπτοντας μια τεράστια θαλάσσια περιοχή, μέρος της οποίας διεκδικούν και οι Τούρκοι, ως "τουρκική ΑΟΖ".

Ειδικοί Έλληνες αναλυτές εκτιμούν ότι και στην Συρία το παιχνίδι χοντραίνει.

Ενώ η Ρωσία θέλει να διασφαλίσει την παρουσία της στην χώρα και την Α.Μεσόγειο, οι  ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την περιοχή κυρίως για γεωστρατηγικούς και οικονομικούς λόγους.

Οι λόγοι είναι οι εξής:

1. Προωθούν τον Νότιο διάδρομο μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Νοτιοανατολικής Μεσογείου εμπλέκοντας, Κύπρο, Ισραήλ και όλα τα πιθανά κοιτάσματα της Ελλάδας. Αυτό προωθείται ώστε η Ευρώπη να απεξαρτηθεί από το Ρωσικό φυσικό αέριο.

2. Όλα τα πιθανά κοιτάσματα θα πρέπει να ελέγχονται όσον το δυνατόν περισσότερο από εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων, ώστε να διασφαλιστεί η χρησιμοποίηση του δολαρίου ως νόμισμα για τις συναλλαγές των υδρογονανθράκων της περιοχής.

Η Γερμανία και η Ευρωζώνη θέλουν το ευρώ σαν συναλλαγματικό μέσο για τις συναλλαγές υδρογονανθράκων στην περιοχή της Α.Μεσογείου, αλλά τότε θα προέκυπτε μέγα θέμα με το δολάριο σαν παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

3. Τέλος, ο έλεγχος από τις ΗΠΑ όλων των εμπορικών και των ενεργειακών ροών που περνάνε από την Νοτιοανατολική Μεσόγειο (Σουέζ , νότια της Κρήτης), εξοβελίζοντας και την Κίνα που είναι στον Πειραιά με την COSCO.

Έτσι, αν δούμε στο επόμενο διάστημα αμερικανικό αεροπλανοφόρο να σταθμεύει μόνιμα στην Κρήτη, τότε θα έχει περατωθεί η συμφωνία των ΗΠΑ με Αίγυπτο, Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα, η οποία θα προβλέπει ότι οι χώρες αυτές θα χρησιμοποιούν το δολάριο σαν μέσο συναλλαγών των υδρογονανθράκων που διαθέτουν, για αυτό και σε αντάλλαγμα οι ΗΠΑ θα αναλάβουν ολοκληρωτικά την ασφάλεια της περιοχής.

Η Ρωσία από την πλευρά της θέλει να διασφαλίσει μέσω της ανάμιξής της στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο:

  1. Εξασφάλιση του μονοπωλίου παροχής φυσικού αερίου της Ευρώπης από ρωσικές πηγές.
  2. Παρουσία στις θερμές Θάλασσες και διασφάλιση ναυτικής βάσης στην Μεσόγειο με κάθε κόστος.
  3. Συμμετοχή στην παραγωγή και μεταφορά υδρογονανθράκων μέσω των εθνικών εταιρειών στην περιοχή.
  4. Εξασφάλιση ελέγχου του Νότιου διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου που αποτελεί αντίπαλο δέος του σχεδιαζόμενου Νότιου διαδρόμου του South Stream.

Όλα αυτά όμως «μυρίζουν» πολεμική διένεξη, ειδικά όταν υπάρχει στην περιοχή ο σουλτάνος Ερντογάν που παίζει το τελευταίο του χαρτί.

https://youtu.be/i1mNBPwYKwk

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...