Κύπρος

Κρίσιμες ώρες στην Κύπρο: Βρετανικό υποβρύχιο κλάσης Astute εισήλθε στην Α.Μεσόγειο - Λευκωσία-Χιούστον-Λονδίνο παρακολουθούν τη «Δελφίνη»

Ώρα μηδέν για την ανατολική Μεσόγειο, καθώς τα επόμενα 24ωρα θα είναι όλα έτοιμα για την έναρξη των γεωτρήσεων. Με φόντο τις τουρκικές βλέψεις που συνοδεύονται από ακατάπαυστες απειλές κατά πάντων, Λευκωσία, Χιούστον και Λονδίνο παρακολουθούν τη «Δελφύνη».

Λαμβάνοντας υπόψιν τα τεράστια συμφέροντα - πολλών δυνάμεων - που διακυβεύονται στην περιοχή, αξίζει να σημειώσουμε πως εκτός από τα αμερικανικά αντιτορπιλικά που έχουν αναπτυχθεί στρατηγικά στη Μεσόγειο, φέρεται να εισήλθε στην περιοχή και βρετανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο.

Ειδικότερα, ένα απο τα έξι βρετανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης Astute εξοπλισμένο με Πυραύλους (UGM-109E Tomahawk TLM) πλέει απο το Σεπτέμβριο και σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο , κοντά στη «Θερμή Περιοχή».

Αν και το πυρηνοκίνητο βρετανικό υποβρύχιο έχει αποστολή η οποία περιελάμβανε την παρακολούθηση ενός ρωσικού υποβρυχίου κλάσης Kilo που επιχειρεί στην περιοχή, είναι εξίσου πιθανό η θέση του κοντά στην επίμαχη περιοχή των Οικοπέδων της Κύπρου να μην είναι καθόλου τυχαία.

Σύμφωνα με πληροφορίες τρία απο τα τέσσερα αντιτορπιλικά των ΗΠΑ βρίσκονται στην περιοχή, αναφέρει το veteranos.gr. Το ένα στη Λεμεσό, το άλλο στη Σούδα και το τρίτο εν πλω.

Άκρως σοβαρές είναι οι τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο, μετά τις πρόσφατες απειλές του Τούρκου ΥΠΑΜ και πρώην Α/ΓΕΕΔ Χ.Ακάρ για «τουρκική θαλάσσια ιδιοκτησία» εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Στην Λάρνακα της Κύπρου βρίσκεται και το αμερικανικό αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων βλημάτων κλάσεως Arleigh Burke USS (DDG 51).

Η παρουσία των Αμερικανών είναι η πέμπτη στο συγκεκριμένο λιμάνι μέσα στο 2018, «και επαναβεβαιώνει τις προσπάθειες συνεργασίας μεταξύ των χωρών εταίρων, συμβάλλοντας στη δημιουργία των συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή», αναφέρει η ιστοσελίδα του αμερικανικού ναυτικού.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την φιλοξενία σε αυτή την όμορφη χώρα και προσβλέπουμε να σπαταλήσουμε δημιουργικά το χρόνο μας στη Λάρνακα», δήλωσε ο κυβερνήτης του πλοίου Έρολ Ρόμπινσον.

«Οι επισκέψεις όπως αυτές ενισχύουν τις αμυντικές σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, των συμμάχων μας και των εταίρων μας», κατέληξε ο ίδιος.

Ειδικοί γεωλόγοι και μηχανικοί γεωτρήσεων σε Λευκωσία, Χιούστον και Λονδίνο θα παρακολουθούν εκατοστό με εκατοστό την εξέλιξη της γεώτρησης στη «Δελφύνη» με το Stena Icemax και μετέπειτα της γεώτρησης που θα ακολουθήσει σε «Γλαύκο» ή «Ανθία».

Στη Λευκωσία, ειδική ομάδα της ExxonMobil που ήρθε ειδικά για τις γεωτρήσεις στην Κύπρο, όπως και η ομάδα διαχείρισης των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ που συστάθηκε από μήνες, θα παρακολουθούν από την έδρα της ExxonMobil στη Λευκωσία, όπως και από το υπουργείο Ενέργειας που παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις γεωτρήσεις, πρακτική που ακολουθείται από την πρώτη γεώτρηση στην «Αφροδίτη» μέχρι και αυτή στη «Δελφύνη».

Στο Τέξας επίσης παρακολουθούν κεντρικά την εξέλιξη της γεώτρησης τόσο στην ExxonMobil όπως και σε βασικούς τεχνικούς συνεργάτες που παρέχουν σημαντική υποστηρικτική βοήθεια, όπως ο αμερικανικός κολοσσός Halliburton. Στο Λονδίνο επίσης θα παρακολουθούν το γεωτρύπανο οι ειδικοί της Stena.

Σύμφωνα με στοιχεία, η κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum έχει ναυλώσει το γεωτρύπανο Stena Icemax, με κόστος που πλησιάζει τα 200.000 δολάρια την ημέρα. Θα μπορούσαν να ναυλώσουν και κατάλληλο γεωτρύπανο με πιο χαμηλό κόστος, αλλά το συγκεκριμένο, πέραν σειράς άλλων πλεονεκτημάτων που περιλαμβάνει, διαθέτει και ειδικό σύστημα στο γεωτρύπανο, ώστε στην περίπτωση που βρεθεί κοίτασμα, να προχωρήσει σε αυτό εκμηδενίζοντας το ενδεχόμενο η κεφαλή του γεωτρύπανου να προκαλέσει ζημιά.

Οι διαδικασίες στο γεωτρύπανο προχωρούν με βάση το χρονοδιάγραμμα και στα αμέσως επόμενα 24ωρα θα είναι όλα έτοιμα, με την κεφαλή του γεωτρύπανου να είναι έτοιμη να ξεκινήσει να τρυπά τον βυθό.

Στο σημείο της γεώτρησης, στις νοτιοδυτικές παρυφές του υποθαλάσσιου όρους Ερατοσθένης, το θαλάσσιο βάθος είναι λίγο μεγαλύτερο από 2.000 μέτρα, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες, το τρυπάνι θα φτάσει σε βάθος που αγγίζει τις 3.000 μέτρα – δηλαδή, συνολικά το βάθος της γεώτρησης είναι περίπου 5.000 μέτρα.

Χθες μεταφέρθηκαν στελέχη της γεώτρησης με τρεις διαδοχικές πτήσεις των ελικοπτέρων που εξυπηρετούν το γεωτρύπανο από το Αεροδρόμιο Λάρνακας. Όλες οι πτήσεις γίνονται με το φως της ημέρας για λόγους ασφάλειας. Συνεχίζεται το πήγαινε– έλα των υποστηρικτικών πλοίων που μεταφέρουν τον εξοπλισμό που απαιτείται για αυτό το στάδιο της γεώτρησης.

Την ίδια ώρα, σε πλήρη λειτουργία μπήκε ήδη και η μεγάλη βάση παραγωγής και επεξεργασίας λάσπης, όπως και άλλων υλικών που απαιτούνται για τη γεώτρηση στο λιμάνι Λεμεσού. Πρόκειται για μια από τις πιο σύγχρονες μονάδες του είδους και έχει κατασκευαστεί και τυγχάνει διαχείρισης από την Halliburton.

Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, στην ευρύτερη περιοχή της γεώτρησης δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε ενέργειες ή παρουσία της Τουρκίας, όπως συνέβαινε στις πλείστες από τις προηγούμενες γεωτρήσεις.

https://www.youtube.com/watch?v=NzTSDE6OoiU

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...