Εθνικά θέματα

Εντυπωσιάστηκαν οι Αμερικανοί από τις Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις - O Τ.Πάιατ παρέδωσε ειδικό εξοπλισμό στη Μ.Υ.Α. - «Εμβαθύνουμε της συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας»

Εντυπωσίασαν τους Αμερικανούς αξιωματούχους οι ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις σε διακλαδική άσκηση που πραγματοποιήθηκε με συνεργασία των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ. Όπως δήλωσε ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τ.Πάιατ, ΗΠΑ-Ελλάδα εμβαθύνουν τη συνεργασία, ιδιαίτερα σε στρατιωτικό επίπεδο.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ, παρέδωσε ειδικό εξοπλισμό στη Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του λιμενικού σώματος, ενώ η συνολική δωρεά των ΗΠΑ θα ολοκληρωθεί με την παράδοση δύο υπερσύγχρονων σκαφών.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η κοινή άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού, του Πολεμικού Ναυτικού, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, άσκηση στην οποία συμμετείχαν και τμήματα των Ειδικών Δυνάμεων του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και του Αμερικανικού Στρατού. Αντικείμενο της άσκησης ήταν η αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών και η προστασία και διάσωση πολιτών από θεομηνίες και άλλου είδους καταστροφές και καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Την άσκηση παρακολούθησαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Διονύσης Τεμπονέρας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης, ο Αρχηγός του Στόλου Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος, καθώς και Ανώτατοι Αξιωματικοί της Αστυνομίας. Τις Ηνωμένες Πολιτείες εκπροσώπησε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρυ Πάιατ.

Μετά την ολοκλήρωση η πολιτική και φυσική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος επιθεώρησε τον ειδικό εξοπλισμό που παρέδωσε ο κ. Πάιατ στη Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών /Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ έγινε γνωστό ότι η δωρεά των ΗΠΑ προς την Ελληνική Ακτοφυλακή, θα ολοκληρωθεί με την παράδοση δύο υπερσύγχρονων σκαφών.

Κατά την τελετή της δωρεάς, σύμφωνα με το news247.gr, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης δήλωσε:

«Τα τελευταία χρόνια, το Λιμενικό Σώμα έχει διαδραματίσει σημαντική συνεισφορά στη γεωπολιτική θέση της χώρας μας και στην ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας ΗΠΑ. Σε στρατηγικό επίπεδο έχουν δοθεί οι κατάλληλες κατευθύνσεις και έχει τεθεί το πλαίσιο για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την προστασία των συνόρων μας.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο το Λιμενικό Σώμα έχει να επιδείξει υποδειγματική διαλειτουργικότητα, μεταξύ των υπηρεσιών του, αλλά και με υπηρεσίες χωρών μελών της FRONTEX.

Σε τακτικό επίπεδο μόνο το τελευταίο έτος, η Μ.Υ.Α./Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., η άξια αυτή μονάδα, έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες μη συναινετικές νηοψίες στο Ιόνιο, στο Αιγαίο και στο Λιβυκό Πέλαγος, οι οποίες έχουν οδηγήσει στην κατάσχεση δεκάδων τόνων ναρκωτικών, στη σύλληψη στόχων υψηλής σημασίας και στην εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων.

Είναι τεράστιο βήμα προς τα μπροστά ότι το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή και η Μ.Υ.Α./Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μπορούν να επιχειρούν στην ανοικτή θάλασσα, βάσει πληροφοριών από συμμαχικές χώρες, όπως τις γαλλικές αρχές, διαχειριζόμενοι, Πλοία Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ), ελικόπτερα, αεροπλάνα του Λιμενικού Σώματος και της FRONTEX και, πλέον, μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η Μ.Υ.Α. αποτελεί εθνικής σημασίας επιχειρησιακό εργαλείο, καθώς είναι εκπαιδευμένη και πιστοποιημένη, από την καλύτερη ειδική μονάδα στον κόσμο, τους αμερικανούς βατραχανθρώπους, διαθέτει πλέον άριστο εξοπλισμό και είναι διαθέσιμη για αξιοποίηση τόσο από το ΓΕΕΘΑ όσο και από την ΕΛ.ΑΣ. εάν αυτό ζητηθεί.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πέραν των υπολοίπων προφίλ επιχειρήσεων, η Μ.Υ.Α. έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις κρισιμότερες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Από το «Δύστος» και το «Εξπρές Σάμινα» μέχρι τη διαχείριση του ναυαγίου του «Αγία Ζώνη ΙΙ» και της πυρκαγιάς στο Μάτι. Είναι ευρέως γνωστό ότι τα στελέχη της μονάδας μας διέσωσαν εκατοντάδες συνανθρώπους μας κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.

Όλα τα προαναφερόμενα ενισχύονται από την παραχώρηση του επιχειρησιακού υλικού από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Είναι σαφές ότι αναγνωρίζει έτσι την επιχειρησιακή αξία της μονάδας, γεγονός με επιπρόσθετη αξία, καθώς, διαθέτει μακρά εμπειρία στο αντικείμενο των ειδικών επιχειρήσεων.

Είναι επίσης σαφές ότι η ΜΥΑ αποκτά τεράστιες δυνατότητες, που θα ωφελήσουν, μέσω της διακλαδικότητας, τις άλλες υπηρεσίες της χώρας. Θέλω να σημειώσω ότι με τη δημιουργία Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, η Ελλάδα θα έχει κατάλληλες δομές για να υποστηρίξει, για πρώτη φορά, σύνθετες διακλαδικές επιχειρήσεις, και ως υπουργός Ναυτιλίας έχω ιδιαίτερη χαρά, για το γεγονός ότι θα συμμετέχει στο εν λόγω εγχείρημα και η Μ.Υ.Α., με την επιχειρησιακή της εμπειρία, τον άριστο εξοπλισμό της και, σεμνύνομαι, τη γενναιότητά της.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Αμερικανό πρέσβη, κ. Τζέφρυ Πάιατ για την άοκνη συνεισφορά του στην ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών και στη μετουσίωση του στρατηγικού οράματος, σε απτά αποτελέσματα, όπως αποδεικνύει η σημερινή σεμνή τελετή. Θέλω ακόμα να σημειώσω ότι η γεωπολιτική αξία της Ελλάδας και υπαρκτή είναι και αναγνωρίζεται και πρέπει να σημειώσω ότι αυτή η χώρα είναι χώρα της ειρήνης.

Προωθεί την ειρήνη και θέλει τη συνεργασία με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Ταυτόχρονα όμως θέλω να τονίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν εκχωρούμε ούτε ένα εκατοστό τόσο στη θάλασσά μας όσο εναέριο χώρο μας και στη στεριά μας. Εργαζόμαστε συστηματικά για την ειρήνη και ταυτόχρονα παραμένουμε ανυποχώρητοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων.»

Ο κ. Τζέφρυ Πάιατ δήλωσε:

«Είναι μεγάλη μου τιμή να παρευρίσκομαι εδώ σήμερα. Θέλω να πω ότι εντυπωσιάστηκα από την άσκηση, αλλά και να σημειώσω πόσο σημαντική είναι η συνεργασία που προσφέρει εν λόγω άσκηση μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας.

Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου, γιατί η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός που βλέπουμε εδώ ήταν στο επίκεντρο των εξαιρετικών συνομιλιών που είχαν τον περασμένο μήνα με τον κ. Κουβέλη, όταν συμφωνήσαμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας και κυρίως μεταξύ των Ακτοφυλακών μας και των Δυνάμεων Ασφαλείας μας.»

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της συνεργασίας των υπηρεσιών ασφαλείας Ελλάδας ΗΠΑ, «την περίπλοκη περιοχή» της Μεσογείου και ευχαρίστησε τα στελέχη των ειδικών δυνάμεων για τις υπηρεσίες τους, τον επαγγελματισμό τους και την αφοσίωσή τους στο καθήκον.

Σημείωσε ακόμα ότι τα τελευταία χρόνια η συνεργασία των δύο πλευρών σε θέματα εκπαίδευσης και εξοπλισμού έχει φτάσει τα δέκα εκατομμύρια δολάρια και ότι προβλέπονται περαιτέρω με την Ελληνική Ακτοφυλακή, προγράμματα συνεργασίας, ασκήσεων, ανταλλαγών, παραχώρησης εξοπλισμού κλπ ύψους επιπλέον 15 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο κ. Πάιατ χαρακτήρισε απόλυτα επιτυχή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. «Πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός που προσφέρουμε στη Μ.Υ.Α θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο τις επιχειρησιακές ικανότητες της μονάδας και θα την κάνει ακόμα καλύτερο εταίρο στην κοινή μας συνεργασία σε θέματα ασφάλειας», δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής.

Επιτυχής διακλαδική άσκηση Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας-ΗΠΑ

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...