Ελληνοτουρκικά

Τουρκικά ΜΜΕ: «Ελληνικό πολεμικό πλοίο παραβίασε τα τουρκικά χωρικά ύδατα» - Τα «μαζεύει» η Άγκυρα - Διαψεύδει το Anadolu - Βίντεο (upd)


(Νεώτερη Ενημέρωση 17:45)

Σε διάψευση και απόσυρση του βίντεο που δείχνει δήθεν εκδίωξη ελληνικού πολεμικού πλοίου από τουρκικό στα ανοιχτά της Εφέσου προχώρησε η τουρκική ακτοφυλακή προς το κρατικό πρακτορείο ‘Αναντολού’, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.

Στη γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται το εξής:

«Στις 20-21 Νοεμβρίου 2018 στην εν λόγω περιοχή (σ.σ. βραχονησίδα Μπαϊράκ) η διοίκηση της ακτοφυλακής πραγματοποίησε με 6 σκάφη του λιμενικού διερευνητικές περιπολίες για την αποφυγή δραστηριοτήτων παράνομης μετανάστευσης. Κατά τη διάρκεια της περιπολίας δεν υπήρξε καμία επαφή, ούτε παρενόχληση της τουρκικής ακτοφυλακής από το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, όπως αναφέρθηκε στις ειδήσεις».

Η διοίκηση της τουρκικής ακτοφυλακής διαψεύδει επομένως τη σχετική είδηση που έκανε το γύρο των τουρκικών μίντια σήμερα το πρωί. Ενδεικτικό ότι τόσο η είδηση όσο και το βίντεο του πρακτορείου ΙΗΑ αποσύρθηκαν από όλες τις ενημερωτικές ιστοσελίδες εδώ και περίπου μισή ώρα.

(Αρχικό κείμενο)

Ξέφυγαν τα τουρκικά ΜΜΕ, που σε συνεργασία με το καθεστώς Ερντογάν, θέλουν να στήσουν σκηνικό έντασης στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με την τουρκική μονταζιέρα, ελληνικό πολεμικό πλοίο - έτσι αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ - «παραβίασε» τα …τουρκικά χωρικά ύδατα.

Πάντως δεν πρόκειται για πολεμικό, όπως λανθασμένα γράφουν οι Τούρκοι, αλλά για σκάφος του Λιμενικού.

«Το ελληνικό πολεμικό πλοίο αποχώρησε από τα τουρκικά χωρικά ύδατα μετά τις προειδοποιήσεις της τουρκικής Ακτοφυλακής και το συμβάν αποτυπώθηκε σε βίντεο.»

Δείτε το βίντεο:
https://twitter.com/Aksam/status/1065159788621938689?ref_src=twsrc%5Etfw
Το περιστατικό φέρεται να διαδραματίστηκε, σύμφωνα πάντα με τους Τούρκους, ανάμεσα σε Κουσάντασι και Σάμο, όταν σύμφωνα με το «τουρκικό σενάριο», ελληνικό πολεμικό πλοίο φέρεται να παραβίασε τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Στο περιστατικό "επενέβη η τουρκική ακτοφυλακή που προειδοποίησε για πρώτη φορά το ελληνικό σκάφος με ανακοινώσεις στα αγγλικά. Το πλοίο της τουρκικής Ακτοφυλακής πλησίασε το ελληνικό πλοίο, το οποίο αγνόησε τις προειδοποιήσεις, στην συνέχεια όμως το πλησίασε ξανά και το προειδοποίησε ξανά.

Πρόκειται για ένα πολύ καλά μελετημένο κρεσέντο τουρκικής προκλητικότητας με σκοπό την διατήρηση της έντασης στο ελληνικό Αρχιπέλαγος. Στόχος τα ελληνικά θαλάσσια χωρικά ύδατα και η παρεμπόδιση κινήσεων του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής σε ελληνικά ύδατα.

Σύμφωνα με πρόφατο άρθρο μας, είχαμε αναφέρει και προειδοποιήσει ότι θα έχουμε σύντομα εξελίξεις στο Αιγαίο μετά και τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις της Άγκυρας σχετικά με την γεώτρηση της EXXON, αλλά και την εμφάνιση τουρκικών χαρτών που σκιαγραφούν τα τουρκικά συμφέροντα στο Αιγαίο.

Μέσα σε αυτό ασφυκτικό πλαίσιο οι Τούρκοι φαίνεται πως είναι αποφασισμένοι να προκαλέσουν ατύχημα στο Αιγαίο.

Οι Τούρκοι πιέζονται ασφυκτικά από την Δύση λόγω των προβλημάτων με την αγορά των πυραύλων S-400, τον αγωγό Turk Stream και το πέρασμα του στα Βαλκάνια, αλλά πιο πολύ πιέζονται για την αλλαγή γεωστρατηγικής και αμυντικής σχέσης τους με το ΝΑΤΟ και την προσχώρηση τους σχεδόν με το ένα πόδι στον άξονα Κίνα-Ρωσία-Ιράν.

Ακόμα πιο πολύ η Άγκυρα έχει τεθεί στο στόχαστρο διότι απειλεί το αγωγό East Med και την ισραηλινή ΑΟΖ, ενώ απειλεί και το Τελ Αβίβ με το θέμα των Παλαιστινίων, εμπλέκοντας τις ισραηλινές οργανώσεις στις ΗΠΑ.

Αυτοί είναι οι λόγοι που οι ΗΠΑ έστειλαν για τα δικά τους πάντα συμφέροντα, την ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου H.Truman στην Α.Μεσόγειο, ενώ ετοιμάζονται να καθίσουν στο τραπέζι ως " τέταρτοι" στην τριεθνή συμμαχία Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Τώρα το τουρκικό καθεστώς προσπαθεί να προκαλέσει ανάφλεξη με την Ελλάδα με σκοπό να μας σύρει σε διαπραγματεύσεις, φέρνοντας ΗΠΑ και λοιπούς προ τετελεσμένων γεγονότων. Δεν νομίζουμε όμως πως θα προλάβει.

Το συμφέρον της χώρας μας είναι να προχωρήσει στην ανακήρυξη ΑΟΖ με οποιαδήποτε διεθνή βοήθεια (από συμμάχους και μη) και στην ολοκλήρωση των διαγωνισμών των κοιτασμάτων σε Ιόνιο , Αιγαίο και Κρητικό πέλαγος με ποσοστά ικανοποιητικά για την ελληνική οικονομία, για να μπορέσουμε να "ανασάνουμε" κάποτε ως χώρα.

https://www.haberler.com/ege-de-turk-karasularina-giren-askeri-gemiye-sahil-11458190-haberi/

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ