Αθλητισμός

Το ντέρμπι Άρης-ΠΑΟΚ έχει τη δική του ιστορία

Υστερα από 1.616 μέρες, από τις 16 Μαρτίου 2014, το «Κλεάνθης Βικελίδης» θα ζήσει ξανά τη μοναδική ατμόσφαιρα του κλασικού ντέρμπι της Θεσσαλονίκης. Ο Αρης, μετά την τετράχρονη περιπέτεια στην… άγονη γραμμή, επέστρεψε εκεί που ανήκει, στην ελίτ του ελληνικού ποδοσφαίρου, υποδεχόμενος τον ΠΑΟΚ. Μπορεί οι δύο ομάδες να έδωσαν πρόσφατα τα διαπιστευτήριά τους στον αγώνα του Κυπέλλου, αλλά η σημερινή αναμέτρηση είναι τελείως ξεχωριστή.

Οι δύο ομάδες, τη χρονιά υποβιβασμού του Αρη, είχαν βρεθεί αντιμέτωπες για τελευταία φορά στο «Βικελίδης» με το ματς να λήγει ισόπαλο 1-1. Οι γηπεδούχοι είχαν προηγηθεί με τον Ανδρέα Τάτο στο 23’ και ο ΠΑΟΚ είχε ανταποδώσει με… αυτογκόλ του Χαράλαμπου Οικονομόπουλου στο πρώτο λεπτό της επανάληψης ενώ για μία ακόμη φορά δεν έλειψαν οι αποβολές. Ο Νταβίντ Αγκάνθο είχε πάρει την άγουσα για τα αποδυτήρια στο 88’ με δύο κίτρινες ενώ στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων τον είχε ακολουθήσει με απευθείας κόκκινη ο Εργκίς Κάτσε.

Πάμε όμως να δούμε κάποια γεγονότα που έχουν σημαδέψει το ντέρμπι στη σκιά του Λευκού Πύργου:

• Πρόκειται για το ντέρμπι Νο 107 σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας. Ο ΠΑΟΚ έχει πανηγυρίσει 42 φορές τη νίκη έναντι 27 του Αρη, με 37 ισόπαλα αποτελέσματα.

Ο «Δικέφαλος» έχει πετύχει 125 γκολ έναντι 96 του Αρη. Μέσος όρος τα 2,08 γκολ ανά παιχνίδι.

• Με γηπεδούχο τον Αρη έχουν γίνει 53 αγώνες, με τους «κίτρινους» να υπερέχουν με 18-12 στις νίκες, με 58 γκολ υπέρ και 43 κατά.

• Παρά το γεγονός ότι είχε πετύχει το τελευταίο του γκολ στις 6/10/1974 ο Αλέξης Αλεξιάδης με επτά γκολ παραμένει μετά από 44 χρόνια πρώτος σκόρερ στα ντέρμπι. Ο Αρης είχε νικήσει με 2-1 εκείνη την ημέρα. Ο θρυλικός φορ είχε σκοράρει τα επτά του γκολ σε επτά διαφορετικά ντέρμπι, με πρώτο το 1964.

• Ακολουθούν με πέντε γκολ δύο Γιώργηδες του ΠΑΟΚ, ο Κούδας και ο Σκαρτάδος αλλά και ο Κώστας Παπαϊωάννου του Αρη.

• Στα τέσσερα γκολ βρίσκουμε τους Αρειανούς Βαγγέλη Συρόπουλο, Βασίλη Δημητριάδη και Αγγελο Χαριστέα καθώς και τους Σταύρο Σαράφη και Γιώργο Κωστίκο του ΠΑΟΚ.

• Συνολικά 134 παίκτες έχουν σκοράρει στα ντέρμπι μία φορά, με μοναδικό τον Γιώργο Κούτση που έχει πανηγυρίσει γκολ και με τις δύο ομάδες. Την 1η Νοεμβρίου 2000 για λογαριασμό του Αρη σε ένα 4-0 στου Χαριλάου και στις 21/12/2013 στην Τούμπα (ΠΑΟΚ-Αρης 3-0).
• Τα επεισόδια και οι αποβολές είναι πάντα στην ημερήσια διάταξη, με 43 παίκτες και των δύο να έχουν αντικρίσει την κόκκινη κάρτα. Από αυτούς μόνο ο Γιάννης Μιχαλίτσιος του Αρη την έχει δει δύο φορές.

• Το 0-0 είναι το κυρίαρχο αποτέλεσμα με 20 εμφανίσεις σε 106 ματς. Ακολουθεί το 2-0 (ανεξαρτήτως γηπεδούχου) με 14 εμφανίσεις και το 1-0 σε 13.

• Ο ΠΑΟΚ στις 16/2/1975 έχει πετύχει τη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη επικρατώντας με 5-0 στην κατάμεστη Τούμπα. Από δύο γκολ είχαν πετύχει οι Κούδας και Σαράφης και ένα ο αλησμόνητος Δημήτρης Παρίδης.

• Ετσι πήρε μία άτυπη ρεβάνς για το 5-1 του Αρη τον Φεβρουάριο του 1966. Δύο γκολ είχε πετύχει ο Βαγγέλης Συρόπουλος και από ένα οι Αλεξιάδης, Βασίλης Ψηφίδης και Κώστας Χατζηκώστας ενώ ο Κούδας είχε μειώσει σε 2-1.

• Η ισοπαλία με τα περισσότερα γκολ ήταν το 3-3 του 1972 στου Χαριλάου όπου ο Αρης προηγήθηκε 1-0 (Παπαϊωάννου) και 3-1 (Συρόπουλος, Αλεξιάδης) και ο ΠΑΟΚ ανταπέδωσε σε 1-1 (Φουντουκίδης) και 3-3 (Μαντουράκης, Γούναρης) με τον «Δικέφαλο» να παίζει με 10 από το 38’ λόγω αποβολής του Παρίδη.

• Αυτό το 3-3 του Ιουνίου του 1972 ήταν το τελευταίο του εντυπωσιακού αήττητου σερί του Αρη που είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 1963 με σύνολο 18 αγώνων (επτά νίκες και έντεκα ισοπαλίες).

• Το αντίστοιχο του ΠΑΟΚ είναι οκτώ σερί αγώνες αήττητος και το έχει πετύχει δύο φορές (1975-1978 με πέντε νίκες και τρεις ισοπαλίες και 1986-1989 με έξι νίκες και δύο ισοπαλίες). Σε αυτό το δεύτερο σερί είχε κάνει πέντε διαδοχικές νίκες που αποτελεί το σχετικό ρεκόρ.

• Αν σήμερα ο ΠΑΟΚ φύγει αήττητος από το «Βικελίδης», θα πετύχει για τρίτη φορά να διατηρηθεί οκτώ αγώνες αήττητος.

Το ραντεβού στο Κύπελλο

Πριν από περίπου ένα μήνα ΠΑΟΚ και Αρης συναντήθηκαν για το Κύπελλο στην Τούμπα και… θυμήθηκαν τα παλιά. Νικητής δεν υπήρξε. Το 1-1 σφράγισε το ντέρμπι. Ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...