Κόσμος

Τι ετοιμάζει ο Όρμπαν με την σαρωτική αγορά χρυσού;

Την στιγμή που ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει στοχοποιηθεί από την “προοδευτική” ΕΕ και έχει ανοίξει πόλεμο με τον πολυεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος , ο ίδιος ο Βίκτορ Όρμπαν ετοιμάζει την οικονομική αντεπίθεσή του.

Μια από τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά χρυσού τις τελευταίες μέρες είχε πρωταγωνίστρια την Ουγγαρία. Συγκεκριμένα η ουγγρική εθνική τράπεζα, η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας, ανακοίνωσε ένα δεκαπλάσιο άλμα στα χρηματιστήρια νομισμάτων. Η κεντρική τράπεζα, γνωστή ως Magyar Nemzeti Bank (MNB) στην ουγγρική, έκανε την ανακοίνωση στη Βουδαπέστη και οι λεπτομέρειες της σαρωτικής νέας αγοράς χρυσού της Ουγγαρίας είναι οι εξής:

Πριν από αυτό το μήνα, η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας κατείχε 3,10 τόνους χρυσού.

Κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου, η ουγγρική Εθνική Τράπεζα αγόρασε 28,4 τόνους χρυσού. Αυτή η αγορά χρυσού αύξησε τις μετοχές της κεντρικής τράπεζας από 3,1 τόνους σε 31,5 τόνους, δηλ. αύξηση κατά 1000% ή 10 φορές!!! Η ουγγρική κεντρική τράπεζα δεν είχε αλλάξει τα αποθέματα χρυσού από το 1986, δηλαδή πριν από 32 χρόνια. Οι 28,4 τόνοι χρυσού αγοράστηκαν σε «φυσική μορφή» και ο «επαναπατρισμός τους έχει ήδη πραγματοποιηθεί» στην Ουγγαρία.

Είναι ενδιαφέρον ότι η Ουγγαρία κατέχει τώρα την ίδια ποσότητα χρυσού με αυτήν που είχε πριν από 70 χρόνια.

Σε συνδυασμό με τη ανακοίνωση στη Βουδαπέστη, η Εθνική Τράπεζα της Ουγγαρίας συνέταξε ένα πολύ ενδιαφέρον δελτίο τύπου. Το δελτίο τύπου έχει ως εξής:

“Βουδαπέστη, 16 Οκτωβρίου 2018 - Λαμβάνοντας υπόψη τους μακροπρόθεσμους στόχους εθνικής και οικονομικής στρατηγικής, το Νομισματικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας της Ουγγαρίας αποφάσισε να αυξήσει τα αποθέματα χρυσού της χώρας.

Ως αποτέλεσμα, τον Οκτώβριο του 2018, οι μετοχές της Τράπεζας σε πολύτιμα μέταλλα αυξήθηκαν από τους προηγούμενους 3,10 τόνους σε 31,5 τόνους, δηλαδή αύξηση δέκα φορές .

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Εθνική Τράπεζα της Ουγγαρίας έχει αγοράσει χρυσό από το 1986.

Μετά τη σημαντική αύξηση των αποθεμάτων χρυσού της Τράπεζας σε φυσική μορφή, ο επαναπατρισμός του έχει ήδη λάβει χώρα. Η κατοχή πολύτιμων μετάλλων στη χώρα είναι σύμφωνη με τις διεθνείς τάσεις, στηρίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ενισχύει την εμπιστοσύνη της αγοράς στην Ουγγαρία.

Σύμφωνα με τον ιστορικό ρόλο του χρυσού, ο χρυσός παραμένει ένα από τα ασφαλέστερα μέσα στον κόσμο και, ακόμα και κάτω από τις συνήθεις συνθήκες της αγοράς, παρέχει μια λειτουργία σταθερότητας και εμπιστοσύνης.

Με το σημερινό χαρτοφυλάκιο των αποθεμάτων χρυσού 31,5 τόνων, αξίας περίπου 1,24 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το μέγεθος των εκμεταλλεύσεων προσεγγίζει το ιστορικό επίπεδο που διέθετε η χώρα μας τη στιγμή του «χρυσού τρένου». Στο σύνολο των διεθνών αποθεματικών της Τράπεζας, το μερίδιο των αποθεμάτων χρυσού έχει πλέον αυξηθεί στο 4,4%, που αντιστοιχεί στο μέσο όρο των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης εκτός της ζώνης του ευρώ.

Ο ρόλος των αποθεμάτων χρυσού στο έθνος και στη στρατηγική οικονομίας του έθνους γίνεται ολοένα και περισσότερο εκτιμημένος, ενώ τόσο η κατοχή όσο και η αύξηση των συμμετοχών πολυτίμων μετάλλων των εθνών φαίνεται να είναι καθοριστικές με βάση τις διεθνείς τάσεις.

Αυτή η διαδικασία αγοράς χρυσού, με βάση τη στρατηγική απόφαση της Εθνικής Τράπεζας της Ουγγαρίας, αύξησε τα εγχώρια αποθέματα χρυσού στους 31,5 τόνους. Η αύξηση του αποθέματος χρυσού και η επιστροφή του χρυσού σε φυσική μορφή στην Ουγγαρία πραγματοποιήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του Οκτωβρίου του 2018.

Η αύξηση και ο επαναπατρισμός αποθεμάτων χρυσού μπορούν να θεωρηθούν ένα σημαντικό βήμα στην οικονομική ιστορία. Από την ίδρυση της Ουγγρικής Εθνικής Τράπεζας το 1924 διατηρούνται τα αποθέματα χρυσού, αλλά το απόθεμα αυτού του χρυσού έχει διακυβευτεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, ανάλογα με το σκοπό του γιατί διεξήχθη.

Στο τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, η Ουγγαρία έλαβε περίπου 30 τόνους χρυσών ράβδων και χρυσών νομισμάτων στο θρυλικό "χρυσό τρένο" της MNB στο Spital am Pyhrn της Αυστρίας. Το ποσό αυτό επιστράφηκε πλήρως στη χώρα μετά τον πόλεμο, ενώ παράλληλα κάλυψε την εισαγωγή του νέου νομίσματος της χώρας, το Forint, υποστηρίζοντας έτσι τη χρηματοοικονομική εξυγίανση και τη σταθεροποίηση της μεταπολεμικής οικονομίας της Ουγγαρίας.

Στα τέλη της δεκαετίας του '80, τα αποθέματα χρυσού της Ουγγαρίας, με γνώμονα τους βραχυπρόθεσμους επενδυτικούς στόχους, κυμαίνονταν μεταξύ 40 και 50 τόνων και στη συνέχεια, τη στιγμή της αλλαγής του καθεστώτος (μεταξύ 1989 και 1992), τα στελέχη της κυβέρνησης αποφάσισαν να μειωθεί σε ένα ελάχιστο επίπεδο περίπου 3,1 τόνων, που ήταν το επίπεδο στα τέλη Σεπτεμβρίου 2018.

Με την απόφαση της MNB σήμερα τον Οκτώβριο του 2018, η κατοχή 31,5 τόνων αποθεμάτων χρυσού είναι πλέον η ίδια με το επίπεδο σταθεροποίησης του 1946.

Τα αποθέματα χρυσού διεξάγονται για βραχυπρόθεσμες επενδύσεις ή / και σκοπούς μακροπρόθεσμης σταθερότητας από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες. Η σημερινή απόφαση της Εθνικής Τράπεζας της Ουγγαρίας καθοδηγείται από το στόχο της σταθερότητας και δεν υπάρχουν επενδυτικές ανησυχίες πίσω από την κατοχή αποθεμάτων χρυσού.

Ο χρυσός δεν είναι μόνο για τα ακραία περιβάλλοντα της αγοράς, τις διαρθρωτικές αλλαγές στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις βαθύτερες γεωπολιτικές κρίσεις. Ο χρυσός έχει επίσης αποτέλεσμα οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε κανονικούς χρόνους, δηλαδή, ο χρυσός μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στη σταθεροποίηση και στην υπεράσπιση συμφερόντων.

Ο χρυσός εξακολουθεί να θεωρείται ως ένα από τα ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία του κόσμου, τα χαρακτηριστικά του οποίου αποδίδονται στις μοναδικές ιδιότητες του χρυσού, όπως η περιορισμένη προσφορά φυσικού χρυσού και η έλλειψη πιστωτικού κινδύνου και κινδύνου αντισυμβαλλομένου, δεδομένου ότι ο χρυσός δεν αποτελεί απαίτηση έναντι συγκεκριμένου εταίρου ή χώρας .

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες χώρες αποφάσισαν να συνεχίσουν να διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στη χρήση του χρυσού ως παραδοσιακό αποθεματικό και έχουν αυξήσει τα αποθέματα χρυσού. Αυτή την πορεία ακολούθησε η Πολωνία [ένας γείτονας της Ουγγαρίας], παρά το γεγονός ότι η Πολωνία είχε ήδη ένα από τα υψηλότερα αποθέματα χρυσού στην περιοχή.

Κατά την αύξηση των εγχώριων αποθεμάτων χρυσού σε 31,5 τόνους, η MNB έδωσε επίσης προσοχή στον διεθνή και περιφερειακό ρόλο που διαδραματίζει ο χρυσός στα αποθέματα των κεντρικών τραπεζών. Ως αποτέλεσμα, το ουγγρικό αποθεματικό χρυσού έχει πλέον αυξηθεί στο 4,4%, γεγονός που ευθυγραμμίζεται με το μέσο όρο των διεθνών αποθεματικών για χρυσό για τις κεντρικές τράπεζες της περιοχής της Κεντρικής Ανατολικής Ευρώπης. Αυτή η κίνηση την έχει ωθήσει από το τέλος της διεθνούς κατάταξης στη μέση της κατάταξης, τόσο από την άποψη του μεγέθους όσο και του ποσοστού των αποθεμάτων χρυσού.

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης, η Εθνική Τράπεζα της Ουγγαρίας δημοσίευσε επίσης ένα "Χρυσό Βιβλίο", το οποίο δίνει μια εικόνα για τις καθοριστικές ιστορικές περιόδους του χρυσού της Ουγγαρίας, όπως αιώνες χρυσών νομισμάτων, τη διάσωση των εθνικών θησαυρών μας με χρυσά τρένα, και την πρόσφατη αποκατάσταση των χρυσών αποθεμάτων της χώρας. "

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουγγαρία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και ως εκ τούτου η Εθνική Τράπεζα της Ουγγαρίας είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ). Ωστόσο, καθώς η Ουγγαρία δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης και δεν χρησιμοποιεί το ευρώ, η Ουγγρική Εθνική Τράπεζα δεν είναι κεντρική τράπεζα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Με την πρόσφατη επίθεση κατά της Ουγγαρίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο, είναι πολύ ενδιαφέρον το χρονοδιάγραμμα αυτής της νέας αγοράς χρυσού από την κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας στις αρχές Οκτωβρίου.

Εκτός από αυτήν την νέα ουγγρική αγορά χρυσού, το Reuters αναφέρει ότι τα ενημερωμένα στοιχεία από το ΔΝΤ δείχνουν ότι η Πολωνία εξακολούθησε να αυξάνει τις αγορές χρυσού τον Σεπτέμβριο του 2018, αυξάνοντας τα αποθέματα σε χρυσό κατά 4,4 τόνους κατά τη διάρκεια του μήνα σε 117 τόνους. Αυτό αποτελεί ακολουθία από παρόμοιες αγορές χρυσού που πραγματοποίησε η πολωνική κεντρική τράπεζα το καλοκαίρι, όταν η τράπεζα αγόρασε δύο τόνους χρυσού τον Ιούλιο και επτά τόνους χρυσού τον Αύγουστο.

Με το σύνολο σχεδόν του χρυσού της Πολωνίας στην Τράπεζα της Αγγλίας, μια σχετική ερώτηση τώρα είναι πόσο καιρό πριν η Πολωνία κρίνει σκόπιμο να επαναπατρίσει τον χρυσό της σε φυσική μορφή μακριά από το κλασματικά υποστηριζόμενο κέντρο ελέγχου χρυσού LBMA του Λονδίνου. Ένας άλλος από τους κοντινούς γείτονες της Ουγγαρίας, η Αυστρία, πέρασε τα τελευταία 3 χρόνια επαναπατρίζοντας 140 τόνους χρυσού από την Τράπεζα της Αγγλίας στο Λονδίνο και έχει σχεδόν ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία επαναπατρισμού τώρα.

Αν προσθέσει κανείς σε αυτήν την τάση το πρόγραμμα επαναπατρισμού χρυσού της Γερμανικής Bundesbank τα τελευταία χρόνια και μια παρόμοια άσκηση επαναπατρισμού χρυσού από την κεντρική τράπεζα της Ολλανδίας τότε αντιλαμβάνεται πως η τάση είναι σαφής: οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη συρρέουν για να προωθήσουν τα διεθνή τους αποθέματα με χρυσό, γιατί, όπως λέει η ουγγρική κεντρική τράπεζα, "το χρυσό εξακολουθεί να θεωρείται ως ένα από τα ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία του κόσμου".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...