Εκκλησία

Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται.. Πως μπλέκεται το Βατικανό στο “σχίσμα” της Ορθοδοξίας

Του Μανώλη Κείου

Λίγες μόνο ημέρες μετά την συνάντηση του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα στο Βατικανό με τον Πάπα Φραγκίσκο ήδη τα πρώτα παρασκηνιακά σενάρια φουντώνουν..

Και βέβαια όσο και αν η Αγία Έδρα διατείνεται πως η κόντρα Φαναρίου-Μόσχας είναι ενδοόρθοδοξο ζήτημα και η ίδια δεν ανακατεύεται, ουδένα δύναται να πείσει, δεδομένης και της έντονης παρουσίας Ουνιτών στην Ουκρανία.

Αμέσως λοιπόν μετά το ταξείδι Ιλαρίωνα στο Βατικανό φούντωσαν αίφνης και οι φήμες περί επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Μόσχα.

Ρώσοι μπλόγκερ ανέφεραν σήμερα την εικαζόμενη προετοιμασία για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Μόσχα, η οποία ήταν υποχρεωμένη να αποδείξει την υψηλή διεθνή θέση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μετά τη διακοπή κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης.

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έχει παρουσιάσει από τις αρχές του χρόνου σε προηγούμενο άρθρο του τα δεδομένα περί ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Η Μόσχα κάνει εδώ και πολύ και καιρό το δικό της παιχνίδι με το Βατικανό κυρίως μετά την συνάντηση του 2016 στην Αβάνα Φραγκίσκου-Κύριλλου. Τώρα λοιπόν που βρίσκεται σε δύσκολη θέση επιχειρεί προφανώς να παίξει και το χαρτί της αναγνώρισης από την Αγία Έδρα ως ισχυρού πόλου της Ορθοδοξίας.

Οι φήμες περί επίσκεψης του Πάπα στην Μόσχα την βολεύουν... Παρόλο που διαψεύστηκαν αμέσως. Συγκεκριμένα η Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αρνήθηκε όποια υποτιθέμενη συζήτηση για προετοιμασίες επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στη Μόσχα.

"Όσο για τους νέους ψευδο-εμπιστευτικούς και άλλους οιονεί εμπειρογνώμονες: η επίσκεψη του Πάπα της Ρώμης στη Ρωσία δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη", δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος των σχέσεων της εκκλησίας με την κοινωνία και τα μέσα ενημέρωσης της Συνόδου κ. Βλαντιμίρ Λεγκούντα σήμερα το πρωί. “Δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη” είπε, όχι δεν θα πραγματοποιηθεί....

Ο Ιλαρίων τα είπε πιο αναλυτικά....

“Το ζήτημα της ενδεχόμενης επίσκεψης του Πάπα Ρώμης στη Μόσχα θα επιλυθεί στο πλαίσιο διμερών συζητήσεων μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και του Πατριαρχείου Μόσχας. Η βιασύνη σε αυτό το ζήτημα δεν είναι απαραίτητη προκειμένου «να μην φέρουμε πειρασμούς στις καρδιές των πιστών»”, δήλωσε ο πρόεδρος του τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (DECR), σε συνέντευξη στην ιταλική έκδοση της Il Messaggero απαντώντας στο ερώτημα εάν ο Πάπας της Ρώμης μπορεί να ταξιδέψει στη Μόσχα το 2019 ή κάποια άλλη εποχή. .

Δεν διευκρινίζει ακριβώς πότε θα επιλυθεί αυτό το ζήτημα. Απαντώντας στην ερώτηση «γιατί τόσο μεγάλη μυστικότητα», σημείωσε ότι το γεγονός είναι ότι «οι σχέσεις μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Καθολικής Εκκλησίας αναπτύσσονται για σχεδόν χίλια χρόνια σε ένα αρκετά περίπλοκο πλαίσιο».

"Αυτές οι δυσκολίες ξεπερνιούνται σταδιακά, αλλά δεν έχουν ξεπεραστεί εντελώς. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη προκατάληψη εναντίον των καθολικών στον ορθόδοξο λαό και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε την ενότητα των εκκλησιών μας και την ειρήνη στις εκκλησίες μας. Ως εκ τούτου, πρέπει να προχωρήσουμε στη σχέση μας όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Με την ταχύτητα που θα είναι αποδεκτή από τους εκκλησιαστικούς μας ανθρώπους », δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Για παράδειγμα, ανέφερε την κατάσταση όταν το 1965 ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης Αθηναγόρας συναντήθηκε με τον Πάπα Παύλο VI και έγινε η άρση των αναθεμάτων και στη συνέχεια σχεδόν όλα τα μοναστήρια του Αγίου Όρους σταμάτησαν να μνημονεύουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη . «Δεν πρέπει να δημιουργήσουμε μια παρόμοια κατάσταση, πρέπει να προχωρήσουμε σταδιακά και ήρεμα, ώστε να μην φέρουμε πειρασμούς στις καρδιές των πιστών μας», εξήγησε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...