Κύπρος

Πολεμικές εξελίξεις στην Κύπρο βλέπουν οι ΗΠΑ: Αξιολογούν τις δυνατότητες του αεροδρομίου Πάφου - Σενάρια αντίδρασης στις τουρκικές προκλήσεις

"Πολεμικές" εξελίξεις φαίνεται ότι θα έχουμε στην περιοχή της Μεγαλονήσου, μετά από την πρόθεση των ΗΠΑ να ελέγξουν το αεροδρόμιο της Πάφου, αναφέροντας πιθανά σενάρια πολεμικού τύπου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του κυπριακού καναλιού ΣΙΓΜΑ, έχουν γίνει ήδη διερευνητικές επαφές Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων με Κύπριους, για την χρήση του αεροδρομίου Πάφου με σκοπό σενάρια εκκένωσης πολιτών τους σε περίπτωση 'μελλοντικών πολεμικών συμβάντων".

Αντιπροσωπεία Αμερικανών από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία, συνοδευόμενοι από αρμόδιους του Αεροδρομίου, επιθεώρησαν τις εντός και εκτός εγκαταστάσεις «ξεσκονίζοντας» τα πάντα.

Σκοπό της επιθεώρησης ήταν να διαπιστώσουν αν και το κατά πόσο οι εγκαταστάσεις του αεροδρομίου ικανοποιούν τις απαιτήσεις τους "για απομάκρυνση Αμερικανών υπηκόων και συγκεκριμένα τραυματιών, σε περίπτωση πολέμου στην ευρύτερη περιοχή".

Για το λόγο αυτό διερευνήθηκε και το ενδεχόμενο αποθηκευτικών χώρων για τη φύλαξη φιαλών αίματος.

Όπως επισημαίνεται, παρόμοιες επισκέψεις έγιναν σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ και στο παρελθόν. Οι επισκέψεις αυτές αφορούσαν αντιπροσώπους από Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία.

Η Κύπρος από ότι δείχνουν αυτές οι πληροφορίες από το κυπριακό κανάλι, προμηνύεται να βιώσει έναν πολύ δύσκολο χειμώνα,  λόγω των προθέσεων των Τούρκων να επέμβουν πιθανότατα ταυτόχρονα σε κυπριακή ΑΟΖ και Αιγαίο.

Όταν Αμερικανοί, Άγγλοι, Γάλλοι και λοιποί, τσεκάρουν τρόπους διαφυγής των υπηκόων τους από την Κύπρο, αναφερόμενοι σε σενάρια πολέμου γενικά στην περιοχή, τότε όντως είμαστε κοντά σε κοσμοϊστορικά γεγονότα που ομοιάζουν πιθανόν με το καλοκαίρι του 1974.

Άλλωστε που αλλού όλοι αυτοί έχουν υπηκόους τους που κινδυνεύουν στην περιοχή;

Σύμφωνα με το άρθρο μας με τίτλο (Πόλεμος κυριαρχίας στην Α.Μεσόγειο: Έλεγχος του φυσικού αερίου από Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ-ΗΠΑ – Ικανοί για όλα οι Τούρκοι), είχαμε αναφέρει ότι οι Τούρκοι ετοιμάζονται να μπλοκάρουν τον έλεγχο διακίνησης φυσικού αερίου στην Α.Μεσόγειο, πιθανόν και μέσω του αγωγού East Med, ακόμα και με πόλεμο, σύμφωνα με τουρκικά THINK TANKS.

Οι Τούρκοι μετά τις δηλώσεις Ερντογάν, Ακάρ και λοιπών αξιωματούχων έχουν χάσει εντελώς το μέτρο και την στοιχειώδη σύνεση μπρος στα δισ. των κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το κύριο θέμα για το οποίο θα αντιδράσει η Άγκυρα, αναφέραμε ότι ήταν το γεγονός ότι ο αγωγός East Med «κόβει» στην μέση τα σχέδια της Τουρκίας για την απόκτηση Μεσογειακής ΑΟΖ.

Οι Τούρκοι στην ουσία προειδοποιούν συνεχώς σε όλους του τόνους ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Αιγαίο και Κύπρο θα προκαλέσουν πόλεμο και θα το κάνουν αν δουν ότι δεν γίνονται αποδεκτοί οι εκβιασμοί τους.

Επίσης οι ίδιοι συνεχίζοντας την «οδό» της συνεχούς προκλητικότητας, του εκφοβισμού και των παράλογων απαιτήσεων, έφθασαν στο σημείο να διεκδικούν ΑΟΖ, μεταξύ των περιοχών Κρήτης και Κύπρου.

Στην έκθεση με τίτλο «ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ» του Τούρκου ειδικού επιστήμονα Alfred T. Mahan και σε συνδυασμό με το «Δόγμα αεροπορικής υπεροχής» του Hausy Scitaklian, αναφέρονται αυτά ακριβώς που εφαρμόζει η Τουρκία στην Α.Μεσόγειο και Κύπρο.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εκπαιδευτεί και ετοιμάζουν σχέδια αεροναυτικού πολέμου για το επόμενο διάστημα, ειδικά εφόσον μπλοκαριστούν τα σχέδια τους από τρίτες δυνάμεις.

Οι ίδιοι θα επιχειρήσουν πιθανότατα την επιβολή καθεστώτος άρνησης της περιοχής πρόσβασης (A2AD), οπουδήποτε κρίνουν ότι θα πρέπει να κινηθεί το Barbaros ή το πλωτό γεωτρύπανο fatih.

Αυτή η ιδέα, αφορά την τουρκική στρατηγική προσέγγιση, που προβλέπει την πολεμική δράση για την «πλήρη απαγόρευση μετάβασης» ξένων δυνάμεων στο πεδίο ενδιαφέροντος.

Το θέμα εδώ είναι όμως, το αν η Ελλάδα πρωτίστως, θα έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει σε - πιθανές από τις συνθήκες - πολεμικές επιχειρήσεις «απαντώντας» σε οποιαδήποτε πολεμική πρόκληση των Τούρκων, οι οποίοι ετοιμάζονται να διεισδύσουν στην ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή της Α.Μεσογείου.

Θα μας επιτραπεί επίσης να κάνουμε πιο πρόβλεψη για τις κινήσεις των Τούρκων το επόμενο διάστημα.

Εκτιμάται ότι πιθανότατα, οι νεοθωμανοί Τούρκοι θα επιχειρήσουν κάτι κοντά στην ημερομηνία της 28η Οκτωβρίου, κατά την πάγια τακτική τους να μας παρενοχλούν τις ημέρες ελληνικών εθνικών και θρησκευτικών εορτών.

Άλλωστε οι ίδιοι ανακοίνωσαν την δράση του πλωτού γεωτρύπανου Φατιχ στα τέλη Οκτωβρίου.

https://youtu.be/7OfqymA-TF0

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές