Αθλητισμός

Ουζουνίδης: Η τιμωρία της ΑΕΚ φέρνει αλλοίωση πρωταθλήματος - Εκδικάστηκε η έφεση

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης δεν «μάσησε» τα λόγια του αναφερόμενος στην βαριά ποινή με την οποία τιμωρήθηκε η ΑΕΚ (-3 βαθμοί και 2 ματς κεκλεισμένων των θυρών).Εκδικάστηκε την Πέμπτη (18/10) από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή της ΕΠΟ η έφεση που είχε καταθέσει η Ένωση για την απόφαση του αθλητικού δικαστή της Super League, με την υπεράσπιση της πρωταθλήτριας να τονίζει πως η ΑΕΚ θα πρέπει να τιμωρηθεί με πρόστιμο.

Μιλώντας στην κάμερα της NOVA ο προπονητής της πρωταθλήτριας Ελλάδας δήλωσε:

«Στην ουσία τιμωρείται η ομάδα, αλλάζει το πρωτάθλημα. Κάποιες ομάδες αδικούνται, κάποιες ευνοούνται, δεν λέω μόνο για την ΑΕΚ. Στην πορεία είναι σίγουρο ότι θα τιμωρηθούν κι άλλες ομάδες. Προσπαθούμε μέσα στο γήπεδο να αρχίζουν και τελειώνουν καλά όλα τα παιχνίδια. Ας προβληματιστούν οι υπεύθυνοι.

Έγινε ένα καλό ντέρμπι, που ξεκίνησε και τελείωσε ομαλά. Δεν κατάλαβα τίποτα απ’ όλα αυτά που μάθαμε μετά. Το θεωρώ γελοίο να παίρνονται τέτοιες αποφάσεις τόσο εύκολα. Το μόνο που θέλω να πω είναι πως αν υπάρχουν τέτοιες τιμωρίες με βαθμούς και αποκλεισμού έδρας για ματς που τελειώνουν χωρίς προβλήματα, τα χειρότερα έρχονται. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι που δεν εφαρμόζονται οι νόμοι. Όταν πραγματικά φταίει κάποιος να τιμωρηθεί. Πρωταθλήματα με μείον βαθμούς δεν αρέσουν σε κανέναν».

Επίσης, ο Ουζουνίδης αναφέρθηκε στην αναμέτρηση του Σαββάτου με τον Απόλλωνα: «Έχουμε ακόμα 1-2 περιπτώσεις παιδιών που έχουν προβλήματα , γενικά μας βοήθησε αυτή η διακοπή, έχουν επανέλθει τα περισσότερα παιδιά, θέλουμε να τους δίνουμε ρυθμό για να έρθουν κοντά μας.

Είναι εντελώς διαφορετική ομάδα ο Απόλλων σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια καλά οργανωμένη αμυντικά. Η ποιότητα του ΠΑΟΚ όμως έκανε τη διαφορά, θα είναι δύσκολο παιχνίδι, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι μας. Θα μας δημιουργήσει προβλήματα στο επιθετικό μας κομμάτι. Θα πρέπει να είμαστε δημιουργικοί, να έχουμε καλή κίνηση κυρίως χωρίς την μπάλα».

Κι όσον αφορά στη σπουδαία αναμέτρηση με τη Μπάγερν την προσεχή Τρίτη (23/10), ο 50χρονος τεχνικός είπε:

«Για να φτάσει μια ομάδα στο επίπεδο να παίζει με τέτοιες ομαδες, πρέπει πρώτα να πάρει το πρωτάθλημα. Οπότε αυτή τη στιγμή προηγείται το ματς με τον Απόλλωνα. Παίζουμε με μια από τις κορυφαίες ομαδες του κόσμου. Σίγουρα ο κόσμος το περιμένει πολύ αυτό το ματς, όμως εμείς κοιτάμε να νικήσουμε το παιχνίδι του Σαββάτου.

Είναι εντελώς διαφορετικό το Champions League, πριν από 5 και 10 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια πάει να γίνει ένα κλειστό κλαμπ. Είναι λογικό όταν σου δίνεται η δυνατότητα να δεις ένα τέτοιο παιχνίδι από κοντά, να πας στο γήπεδο. Είμαι σίγουρος ότι το ΟΑΚΑ θα γεμίσει την Τρίτη.

Η Μπάγερν δε βρίσκεται στην καλύτερη της κατάσταση, όμως έχει ποδοσφαιριστές τοπ κλάσης. Ακόμα και να είναι 7 παίκτες της σε κακή μέρα, θα υπάρχουν 3-4 που θα μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Όσοι παίκτες μας παίξουν, θα πρέπει να υπερβάλλουν εαυτό για να πάρουμε ένα καλό αποτέλεσμα».

Τέλος, αναφέρθηκε στα συμβόλαια που λήγουν στο τέλος της περιόδου:

«Το σίγουρο είναι ότι η ομάδα θα προσπαθήσει να κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να κρατήσει τους παίκτες της. Εξαρτάται από τη διάθεση που θα δείξουν οι ποδοσφαιριστές. Είμαι ευχαριστημένος από αυτά τα παιδιά, το ίδιο και η διοίκηση. Γι’ αυτό και γίνονται οι συζητήσεις τόσο νωρίς. Πιστεύω ότι θα γίνει το καλύτερο δυνατό».

«Μόνο με πρόστιμο η τιμωρία μας»

Εκδικάστηκε την Πέμπτη (18/10) από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή της ΕΠΟ η έφεση που είχε καταθέσει η ΠΑΕ ΑΕΚ για την απόφαση του αθλητικού δικαστή της Super League.

Βάσει αυτής, η Ένωση τιμωρήθηκε με αφαίρεση τριών (3) βαθμών από την κατάταξη του τρέχοντος πρωταθλήματος, πρόστιμο και τιμωρία της έδρας με δύο (2) αγωνιστικές, για όσα συνέβησαν στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ με τον Ολυμπιακό. Η έκθεση της ελληνικής αστυνομίας επιβάρυνε ακόμη περισσότερο το κατηγορητήριο, το οποίο «φωτογράφιζε»… βαριές ποινές στον πρωτοβάθμιο όργανο.

Η νομική εκπρόσωπος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Ελευθερία Ρίζου, ζήτησε μόνο την επιβολή προστίμου επειδή, όπως είπε, δεν υπήρξαν βιαιοπραγίες και τραυματίες, ενώ τα επεισόδια δεν καταγράφηκαν στον εν γένει χώρο του σταδίου.

«Η έκθεση των τριών παρατηρητών αναφέρει τα ότι τα επεισόδια έγιναν εκτός σταδίου. Η απόφαση ανατρέχει στην έκθεση της αστυνομίας. Αυτή γράφει πως πετούσαν αντικείμενα στην αστυνομία στον περιβάλλοντα χώρο. Οι δράστες πετούσαν αντικείμενα από απόσταση και δεν γράφει πουθενά πως ήταν εντός του περιβάλλοντα χώρου», ανέφερε η κυρία Ρίζου.

Και συμπλήρωσε: «Το παράπονό μας είναι πως όταν υπάρχει κενό ή ασάφεια, αυτό δεν θα πρέπει να πηγαίνει εις βάρος μιας ομάδας. Δεν μπορεί να υπάρχει αδίκημα χωρίς νόμο. Στα επεισόδια δεν υπήρξε ούτε τραυματισμός, ούτε σύλληψη και δεν επηρέασαν την εξέλιξη του αγώνα, ενώ ήταν μικρής διάρκειας».

Η ΕΛ.ΑΣ. παρουσίασε βίντεο με τα επεισόδια στο Ολυμπιακό Στάδιο, με την υπεράσπιση της ΑΕΚ να ζητεί να ληφθεί υπόψη, καθώς υποστήριξε ότι είναι απαράδεκτο αυτό να συμβαίνει στην εκδίκαση της έφεσης και όχι στην αρχική εκδίκαση της υπόθεσης.

Τελικά η Επιτροπή αποφάσισε να γίνει χρήση του βίντεο, με την κυρία Ρίζου να σημειώνει: «Μας επιβλήθηκε η εσχάτη των ποινών χωρίς βιαιοπραγίες, χωρίς τραυματισμούς, χωρίς να επηρεαστεί η εξέλιξη του αγώνα. Τι τιμωρία θα υπάρξει αν συμβούν αυτά; Η ίδια; Δεν θα είναι άδικο για εμάς;». Η απόφαση αναμένεται εντός των ημερών.

Θετική η αίσθηση στην Ένωση μετά την εκδίκαση της έφεσης

Θετικά ήταν τα μηνύματα για την ΑΕΚ από την εκδίκαση της υπόθεσής της στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Φαίνεται, λοιπόν, πως ούτε οι δικαστές κατάφεραν να βγάλουν ασφαλές συμπέρασμα για το πόσο κοντά ή μακριά από το γήπεδο διαδραματίστηκαν οι συμπλοκές μεταξύ φιλάθλων και αστυνομίας. Μελετώντας τα βίντεο δεν προέκυψε κάτι καινούριο, αλλά αποσαφηνίστηκε ότι δεν υπήρξε σωματική επαφή, παρά μόνο ρίψεις αντικειμένων από απόσταση.

Σε πρωτοβάθμιο επίπεδο είχε διαρρεύσει ότι η υπερασπιστική γραμμή της ΑΕΚ ανέφερε πως η ρίψη βόμβας μολότωφ δεν συνιστά βιαιοπραγία. Αυτό που υποστηρίζουν, ωστόσο, οι «κιτρινόμαυροι» είναι πως ο πειθαρχικός κώδικας ξεχωρίζει την έννοια «ρίψη αντικειμένων» από τη «βιαιοπραγία» και προβλέπει διαφορετικές ποινές.

Θεωρούν, λοιπόν, ότι άδικα τιμωρήθηκαν για βιαιοπραγία, καθώς η μολότοφ δεν γίνεται να υπαχθεί σ΄αυτήν την κατηγορία, από τη στιγμή που υπάρχει ειδική πρόβλεψη για ρίψεις αντικειμένων. Υπάρχει και το προηγούμενο του αγώνα Πανιώνιος-ΠΑΟΚ, όπου η φωτοβολίδα ευθείας βολής που από θαύμα δεν τραυμάτισε κάποιον φίλαθλο, θεωρήθηκε ρίψη αντικειμένου κι αυτό είναι ακόμα ένα στοιχείο που ανεβάζει τον πήχη της αισιοδοξίας ότι η ποινή μπορεί να πέσει.

Από την άλλη πλευρά, η υπερασπιστική γραμμή ήταν ίδια και στον Πρώτο Βαθμό της εκδίκασης, όμως εφαρμόστηκε κατά γράμμα ο κανονισμός περί βιαιοπραγίας και μάλιστα επιβλήθηκε βαρύτατη τιμωρία…

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...