Κυβέρνηση

Κυβερνητική αποσύνθεση: Ζήτημα ωρών η παραίτηση Κοτζιά - Οργιάζουν οι φήμες - «Αν θέλει να φύγει, ας φύγει» - Έντονο παρασκήνιο

Σε ισορροπία τρόμου βρίσκεται πλέον ο κυβερνητικός συνασπισμός, με εμφανή τα σημάδια της αποσύνθεσης, έπειτα και από το χθεσινό συγκρουσιακό κλίμα που επικράτησε στο -με κλειστές τις πόρτες- υπουργικό συμβούλιο.

Το γεγονός μάλιστα ότι ο Νίκος Κοτζιάς, αποχώρησε του συμβουλίου μαινόμενος, μετά την έντονη φραστική αντιπαράθεση με τον Πάνο Καμμένο, για να κατευθυνθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, δείχνει ότι πιθανότατα να μην υπάρχει «αύριο» στην κυβέρνηση για τον υπουργό εξωτερικών.

Oργιάζουν οι φήμες ότι ο υπουργός Εξωτερικών υλοποίησε την απειλή του και έχει παραιτηθεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίκος Κοτζιάς, εξοργισμένος γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν τον υποστήριξε στην κόντρα του με τον Πάνο Καμμένο, έχει υποβάλλει την παραίτησή του και θα αποχωρήσει από το ΥΠΕΞ αύριο το πρωί.

Αλλες πηγές αναφέρουν ότι το πρωθυπουργικό περιβάλλον δεν επαληθεύει ή διαψεύδει την είδηση. «Αν θέλει να παραιτηθεί, ας παραιτηθεί», αναφέρουν κύκλοι κοντά στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Κοτζιάς πήρε την τελική απόφασή του να παραιτηθεί όταν άκουσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να δηλώνει σε πρωινή εκπομπή ότι «όποιος δυσφορεί στη διαδρομή μπορεί να κατέβει από το τρένο».

Δεν αποκλείεται ωστόσο να επικρατήσουν ψυχραιμότερες σκέψεις και από τις δύο πλευρές και ο υπουργός Εξωτερικών να παραμείνει στη θέση του.

Τζανακόπουλος στον απόηχο της σύγκρουσης Κοτζιά - Καμμένου: «Όποιος δυσφορεί να κατέβει από το κυβερνητικό τρένο»

Εν μέσω πληροφοριών περί δυσφορίας του Υπουργού Εξωτερικών και σκέψεων ακόμη και παραίτησης από την κυβέρνηση, ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στον Alpha, επέλεξε αιχμηρό λόγο και υιοθετώντας μία ιστορική φράση του Ανδρέα Παπανδρέου κάλεσε όσους δυσφορούν με την κυβερνητική πορεία να «κατεβούν από το τρένο».

«Το μήνυμα που εξέπεμψε ο Πρωθυπουργός ήταν σαφές, ήταν καθαρό και προς όλες τις κατευθύνσεις: Το τρένο της κυβέρνησης προχωρά, έχει σαφή κατεύθυνση, προχωρά σταθερά και θα φτάσει στον προορισμό του. Από εκεί και πέρα, όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτόν τον προορισμό και όποιος δυσφορεί στη διαδρομή, τότε μπορεί να κατέβει από το τρένο», ανέφερε, προσθέτοντας πως η όποια τέτοια εξέλιξη «δεν μπορεί να επηρεάσει ουδόλως την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει ως κεντρικό της στόχο αυτή τη στιγμή την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, την τόνωση της ανάκαμψης, την υποστήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που δυσανάλογα επιβαρύνθηκαν την περίοδο της κρίσης».

Ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε εμμέσως πλην σαφώς και στις πληροφορίες περί δυσφορίας του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, μετά από την διαχείριση του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα κατά το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο. «Δεν γνωρίζω εάν ο κ. Κοτζιάς δυσφορεί, δεν μπορώ να το πιστέψω όμως» ανέφερε, προσθέτοντας πως «δεν έχει λόγο να δυσφορεί, διότι η πολιτική της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αυτή με την οποία συμφωνεί ο κ. Κοτζιάς. Άρα δεν υπάρχει κανέναν λόγος προς δυσφορία».

Μάλιστα, έσπευσε να αποδοκιμάσει τις διαρροές, σημειώνοντας πως «εάν κάτι τέτοιο συνέβαινε (σ.σ. υπήρχε δηλαδή δυσφορία του Υπ. Εξωτερικών) είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο κ. Κοτζιάς δεν θα το επικοινωνούσε αυτό μέσω διαρροών. Η κυβέρνηση αυτή δεν επικοινωνεί με διαρροές. Θα το έλεγε ευθέως στον Πρωθυπουργό με τον οποίον έχει καθημερινή και τακτική…». «Ο ΥΠΕΞ έχει τακτικότατη επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό του, επομένως εάν ήθελε να του πει κάτι θα του το έλεγε».

Η παρέμβαση Τζανακόπουλου φέρεται να στέλνει αυστηρό μήνυμα όχι πλέον προς την πλευρά Καμμένου αλλά και προς αυτή του κ. Νίκου Κοτζιά, μόνιμου συνοδοιπόρου του Πρωθυπουργού από την πρώτη κυβέρνηση του 2015. Κι αυτό μοιάζει να είναι πως το Μαξίμου δεν θα θέσει σε διακινδύνευση, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, την κυβερνητική πλειοψηφία που δημιουργεί η συμμαχία με τους ΑΝΕΛ, ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται την επίδειξη «ανοχής» έναντι του κ. Καμμένου και την πρόκληση δυσφορίας σε άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ή του κόμματος.

Ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να απορροφήσει τους κραδασμούς και να διαμορφώσει ο ίδιος τις εξελίξεις και όχι αυτές να λάβουν χαρακτήρα χιονοστιβάδας. Είναι ενδεικτικό, προς τούτο, άλλο απόσπασμα της συνέντευξης Τζανακόπουλου, ο οποίος αφού χαρακτήρισε ως φαντασιόπληκτες διαρροές τις πληροφορίες για την ένταση Κοτζιά – Καμμένου στο Υπουργικό, σημείωσε πως «στόχος ήταν ως υπουργικό συμβούλιο να ξεκαθαρίσουμε όλοι συλλογικά τη στάση μας και να πούμε εκ των προτέρων ότι κανείς από τους παρόντες και τις παρούσες δεν υπάρχει περίπτωση να συμπλεύσει με μια προσπάθεια της δεξιάς ή της άκρας δεξιάς να προκαλέσουν την αποσταθεροποίηση της χώρας. Και αυτό έγινε απολύτως σαφές και απολύτως δεκτό από όλους όσους συμμετείχαν στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Πρωθυπουργός δεν παρακαλά κανέναν. Δεν έχει φοβηθεί αυτός ο Πρωθυπουργός ποτέ τις πολιτικές εξελίξεις. Ποτέ. Στις πολιτικές εξελίξεις όμως ο συγκεκριμένος Πρωθυπουργός δεν σύρεται, τις προκαλεί ο ίδιος όταν θεωρεί ότι αυτό είναι θετικό για τη χώρα και τον λαό της».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...