Πατριαρχεία

Ιλαρίων: Αν η Κωνσταντινούπολη συνεχίσει θα τεθεί εκτός κανονικού χώρου-Έχει παπική στάση

“Το ζήτημα της αυτοκέφαλης λειτουργίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας είναι ένα προεκλογικό πολιτικό σχέδιο και οι πράξεις της Κωνσταντινούπολης στην Ουκρανία είναι αντικανονικές”, πιστεύει ο Μητροπολίτης Βόλοκολάμσκ Ιλαρίων, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας. Σε συνέντευξή του ο ιεράρχης εξηγεί επίσης γιατί οι εξελίξεις δεν θα θεραπεύσουν το σχίσμα, αλλά θα το νομιμοποιήσουν και γιατί η Ρωσική Εκκλησία δεν φοβάταιότι θα βρεθεί απομονωμένη ανάμεσα στις τοπικές εκκλησίες αλλά και γιατί ζητά μια πανορθόδοξη συζήτηση του προβλήματος.

Αρχικά σημειώνει πως η απόκτηση κρατικής ανεξαρτησίας δεν είναι καθόλου καθοριστικός παράγοντας για την αυτοκεφαλία.

“Για παράδειγμα, όταν η Τσεχοσλοβακία χωρίστηκε σε δύο ανεξάρτητα κράτη, η Ορθόδοξη Εκκλησία στις χώρες αυτές παρέμεινε ενωμένη. Το ίδιο ισχύει και για τη Σερβική Εκκλησία η οποία έχει διατηρήσει την ενότητά της στο έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Μια αλλαγή στην πολιτική δομή δεν δίνει αιτία για τη δημιουργία μιας αυτοκέφαλης εκκλησίας σε κάθε χώρα. Διαφορετικά, θα υπήρχαν 54 αυτοκέφαλες εκκλησίες αντί ενός Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας” τονίζει.

Σύμφωνα με τον Ρώσο Ιεράρχη οι τοπικές αρχές και οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις ενδιαφέρονται συχνά να έχουν μια εκκλησιαστική δομή απομονωμένη στο μέγιστο από οποιαδήποτε εξωτερική επιρροή στην επικράτειά τους, ένα είδος «εκκλησίας τσέπης».

“Το ζήτημα της αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία σήμερα είναι ένα πολιτικό προεκλογικό σχέδιο που δεν έχει καμία σχέση με την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία. Διαβάστε το καταστατικό της: η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ανεξάρτητη όπως είναι. Έχει περισσότερα δικαιώματα από ότι προβλέπει η αυτονομία της εκκλησίας. Πρόκειται για αυτοδιοικούμενη τοπική εκκλησία με δική της Σύνοδο και συμβούλια, με ανεξάρτητη διοικητική δομή. Είναι απόλυτα ανεξάρτητη στην εσωτερική της διακυβέρνηση, στις αποφάσεις για το προσωπικό και στη στρατηγική ανάπτυξης της. Δεν είναι απαραίτητο να συμμετάσχει σε αμφίβολα πολιτικά σχέδια και η ανώτατη εκκλησιαστική αρχή της το λέει απλά” αναφέρει.

Σύμφωνα με τον κ. Ιλαρίωνα οι κανόνες για την αποκατάσταση της ενότητας μιας Εκκλησίας μέσω της μετάνοιας στην περίπτωση των Ουκρανών σχισματικών αγνοούνται. Σημειώνει επίσης ότι θα υπάρξουν προσπάθειες για την πραγματοποίηση της ενοποίησης με πολιτικά μέσα με τη δημιουργία μιας τεχνητής δομής και την επιδίωξη να ενσωματωθούν σε αυτήν οι κοινότητες της κανονικής Εκκλησίας με τη βοήθεια της διοικητικής και δημόσιας πίεσης.

“Οι ουκρανικές αρχές έχουν υποσχεθεί την ίση συνύπαρξη όλων των ομολογιών στη χώρα, αλλά είναι απλά λόγια. Τα πρόσφατα χρόνια έχουν δείξει ότι οι Ουκρανοί πολιτικοί έχουν ξεκινήσει την πορεία των διακρίσεων κατά της κανονικής Εκκλησίας. Πάνω από 50 εκκλησίες έχουν ήδη αρπαγεί στην Ουκρανία και οι δικαστικές αποφάσεις που πρέπει να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες δεν εφαρμόζονται. Οι πολιτικοί και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανανεώνουν καθημερινά το μίσος απέναντι στους λεγόμενους «παπάδες της Μόσχας» - τους κληρικούς της κανονικής ουκρανικής εκκλησίας” αναφέρει και υπογραμμίζει τις βάσεις που έχουν μπει για την αρπαγή εκκλησιαστικών περιουσιών.

“ Θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι εκατομμύρια ενορίτες σε ολόκληρη τη χώρα θα σταθούν άπραγοι και θα δούν πώς ένοπλοι μαχητές αρπάζουν τα μοναστήρια και τις εκκλησίες τους κάτω από την προστασία της αστυνομίας που το εξηγεί ως μια «εθελοντική μετάβαση»” προειδοποιεί εκτιμώντας πως η νέα κατάσταση θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μια έξαρση βίας και ενδεχομένως σε μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση σε ολόκληρη τη χώρα.

Σε ερώτημα για το κατά πόσο η στάση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με την κατηγορηματική της στάση απέναντι στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να την οδηγήσει σε απομόνωση το Νο2 του Πατριαρχείου Μόσχας εξήγησε:

“Από τον 11ο αιώνα, μετά την πτώση της Ρώμης, ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης κατέλαβε την πρώτη θέση στα δίπτυχα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, δηλαδή στη σειρά της λειτουργικής μνημόνευσης των προκαθημένων των τοπικών εκκλησιών. Αυτή η υπεροχή έχει πάντα κατανοηθεί ως υπεροχή τιμής, όχι εξουσίας, και ο ίδιος ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης ως ο πρώτος μεταξύ των ίσων. Μέχρι τον 20ό αιώνα όταν οι Πατριάρχες της Κωνσταντινούπολης άρχισαν να διεκδικούν τις ειδικές εξουσίες τους στην Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά οι ισχυρισμοί αυτοί στερούνται θεολογικών και κανονικών λόγων.

Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία τώρα δεν είναι μόνο μια εδαφική διαμάχη μεταξύ δύο Εκκλησιών, όπως μπορεί να φανεί σε μερικούς. Είναι κάτι μεγαλύτερο. Είναι συνειδητή και ανοιχτή επιβολή της δύναμης της Κωνσταντινούπολης, στην πραγματικότητα, παπικών ισχυρισμών. Μπορούμε να δούμε ότι ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης δεν βλέπει πια άλλες τοπικές Εκκλησίες ως υποκείμενα των διακοινοτικών σχέσεων. Κατά την άποψή του, όλες οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται σε ένα μόνο σημείο, στο Φανάρι. Η Κωνσταντινούπολη δεν έχει καμία πρόθεση να διαπραγματευτεί το ζήτημα της ουκρανικής αυτοκεφαλίας όχι μόνο με τη Ρωσική Εκκλησία, αλλά ούτε και με άλλες εκκλησίες. Ακόμα και η αντιπροσωπεία, η οποία εξουσιοδοτήθηκε από τον Φανάρη να διαπραγματευτεί το θέμα της Ουκρανίας με τις τοπικές εκκλησίες, επισκέφθηκε τους Προκαθήμενους μη ζητώντας τις απόψεις τους για τις προθέσεις της Κωνσταντινούπολης, αλλά απλώς να τους ενημερώσουν για την ήδη ληφθείσα απόφαση. Αυτό έχει αναφερθεί επανειλημμένα από εκπροσώπους του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης”.

Και συμπληρώνει:

“Η Ρωσική Εκκλησία δεν χρειάζεται να φοβάται την απομόνωση. Εάν η Κωνσταντινούπολη συνεχίσει τις αντικανονικές της ενέργειες, θα τεθεί εκτός του κανονικού χώρου, εκτός από την κατανόηση της τάξης της εκκλησίας που διακρίνει την Ορθόδοξη Εκκλησία”.

Στη συνέχεια τόνισε πως ο τρόπος του Φαναρίου δεν είναι ένας τρόπος θεραπείας, αλλά η νομιμοποίηση ενός σχίσματος. Επανελαβε δε την έκκληση των Ρώσων στις τοπικές εκκλησίες να ξεκινήσουν μια πανορθόδοξη εξέταση της εκκλησιαστικής κατάστασης στην Ουκρανία. “Ελπίζω ότι οι τοπικές εκκλησίες θα ανταποκριθούν σε αυτή την έκκληση αφού όλοι γνωρίζουν την κοινή μας ευθύνη για την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία μπορεί να υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη” είπε.

Διευκρίνισε πως η ρωσική πελυρά δεν θα έχει κοινωνία με τη νέα δομή στην Ουκρανία που θα αποτελείται από σχισματικούς, ενώ ενδιαφέρον είχε και η απάντησή του για την στάση του Βατικανού. “Το Βατικανό δεν διατηρεί σχέσεις με τους Ουκρανούς σχισματικούς. Εκπρόσωποι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έχουν επανειλημμένα καταδικάσει δημοσίως την καταπίεση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, και συγκεκριμένα τα νομοσχέδια που εισάγουν διακρίσεις , αφού αυτά προβλέπουν τη στέρηση της κανονικής Εκκλησίας στην Ουκρανία των δικαιωμάτων και της νομιμοποίησης μηχανισμών για την αρπαγή των εκκλησιών της.Ο Πάπας Φραγκίσκος της Ρώμης έχει γράψει στον Πατριάρχη Κυρίλλο για την ανησυχία του για την ανάπτυξη των διακρίσεων και στην κοινή δήλωσή τους μετά τη συνάντηση της Αβάνας το 2016 τόνισαν ότι οι Ορθόδοξοι και οι Έλληνες Καθολικοί (ουνίτες) χρειάζονται συμφιλίωση και αμοιβαία αποδεκτές μορφές συνύπαρξης” είπε και συμπλήρωσε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης με αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Μόσχας τον Μάιο του 2018, ο Πάπας Φραγκίσκος πολύ σαφώς διατύπωσε τη θέση της Αγίας Έδρας για την Ουκρανία, δηλώνοντας ότι «η Καθολική Εκκλησία δεν θα επιτρέψει ποτέ να γεννηθεί μια στάση διαιρέσεως από μόνη της. Ποτέ δεν θα το επιτρέψουμε ... οι Καθολικές Εκκλησίες, δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ούτε και σε πολιτικά θέματα ».

Τέλος αναφέρθηκε σε δηλώσεις ανησυχίας του Αρχιεπίσκοπου Canterbury Justin Welby αλλά και του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου των Εκκλησιών, αιδεσιμότατου Όβελ Τβέιτ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...