Κόσμος

Η Ρώμη στέλνει τελεσίγραφο στις Βρυξέλλες: «Πρώτα οι Ιταλοί» - «Δεν κάνουμε πίσω, θα μοιράσουμε χρήματα σε ανάπηρους και σε πολύτεκνες οικογένειες»

Η κυβέρνηση συνασπισμού Ντι Μάιο - Σαλβίνι είχε προειδοποιήσει ότι θα αυξήσει το δημόσιο χρέος της χώρας, το οποίο ήδη ξεπερνά τα δύο τρισεκατομμύρια ευρώ. Τα νεότερα στοιχεία προκαλούν συναγερμό στις Βρυξέλλες: το σχέδιο προϋπολογισμού που καταθέτει ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία προβλέπει έλλειμμα 2,4% για το 2019, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευθεί για 0,8%. Όλοι αναρωτιούνται, πλέον, εάν η Ιταλία θα γίνει «η επόμενη Ελλάδα» της Ευρωζώνης.

Η Ρώμη στην ουσία αντιστέκεται σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, δείχνοντας τον δρόμο και σε άλλες χώρες.

Αποφασισμένη να μην κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από το στόχο για έλλειμμα 2,4% το 2019 δηλώνει η κυβέρνηση του Giuseppe Conte και παρά τα αρνητικά μηνύματα που εξακολουθεί να στέλνει η ΕΕ.
Η ιταλική κυβέρνηση διαμηνύει πως ό,τι υπαναχωρήσεις είχε να κάνει, τις έκανε.

Πράγματι, τα τελευταία δύο 24ωρα και υπό τις απειλές, τις προειδοποιήσεις και τα τελεσίγραφα της Κομισιόν η κυβέρνηση Conte άλλαξε δύο φορές τις προβλέψεις της για τα ελλείμματα της ερχόμενης τριετίας.

Αν και αρχικά είχε πει ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 2,4% για το 2019, το 2020 και το 2021, στη συνέχεια διατήρησε το 2,4% για το 2019 αλλά το μείωσε στο 2,2% για το 2020 και στο 2% για το 2021, για να καταλήξει τελικά – τουλάχιστον αυτή είναι η τελευταία πληροφόρηση – στο 2,4% για το 2019, στο 2,1% για το 2020 και στο 1,8% για το 2021.

Από όλο αυτό το «παζάρι» της Ιταλίας με την Κομισιόν, η πρόβλεψη για το έλλειμμα του 2019 παραμένει άθικτη, σαφώς για πολιτικούς λόγους και προκειμένου οι Salvini και Di Maio να φανούν αξιόπιστοι στις δεσμεύσεις τους απέναντι στους Ιταλούς κυρίως ως προς την υλοποίηση των βασικών προεκλογικών τους εξαγγελιών για το εισόδημα των πολιτών και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Για αυτό άλλωστε και υποστηρίζουν και οι δύο, πως η Ιταλία δεν πρόκειται να κάνει βήμα προς τα πίσω και ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις των αγορών και της ΕΕ, γιατί αυτό που προέχει, όπως υποστηρίζουν, είναι οι Ιταλοί.

Σήμερα Πέμπτη 4/10 η ιταλική κυβέρνηση θα παρουσιάσει το σχέδιο του προϋπολογισμού στο ιταλικό κοινοβούλιο, την ώρα που η ΕΕ, αν και χαιρέτισε τη μείωση του ελλείμματος για το 2020 και για το 2021, έσπευσε να εκφράσει τις αντιρρήσεις της για το ύψος του ελλείμματος για το 2019, κάνοντας λόγο για «καταστροφική πρόβλεψη που δεν μπορεί να γίνει δεκτή».

Με αυτόν τον τρόπο η ΕΕ αφήνει ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο απόρριψης του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019, όταν αυτός παρουσιαστεί στην Κομισιόν στα μέσα Οκτωβρίου.

Πάντως, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της La Repubblica, η Κομισιόν θα απορρίψει το προσχέδιο και έχει ήδη ετοιμάσει μια επιστολή για την εκκίνηση της διαδικασίας παράβασης των κανονισμών για το έλλειμμα κατά της ιταλικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Conte, έχει ήδη ενημερωθεί σχετικά με αυτή την εξέλιξη, μέσω ενός άτυπου σημειώματος.

Conte: Πρώτα οι Ιταλοί, καμία αντιπαράθεση με την ΕΕ

Παρά την απειλή αυτή η κυβέρνηση Conte φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει.
Πράγματι, όπως μεταδίδει η ιταλική εφημερίδα La Stampa ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte, απαντώντας σε αυτήν την προειδοποίηση της ΕΕ, διαμηνύει πως το μήνυμα της Κομισιόν είναι λάθος καθώς αυτό που προέχει είναι να εξεταστεί εάν τα μέτρα αυτά είναι καταστροφικά για τους Ιταλούς πολίτες, οι οποίοι έρχονται και πρώτοι για την ιταλική κυβέρνηση.

«Εάν τα μέτρα αυτά είναι θετικά για τους Ιταλούς, θα είναι θετικά και για την Ευρώπη.

Δεν βλέπω καμία αντιπαράθεση» ανέφερε ο Conte, ο οποίος αφού σημείωσε πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι απαραίτητες προκειμένου να υπάρξει μια σημαντική οικονομική ανάπτυξη και μια κοινωνική ανάταση, τόνισε ότι το μέτρο για το εισόδημα των πολιτών θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το Μάρτιο του 2019, τη στιγμή πάντως που έχει ξεσπάσει αντιπαράθεση μεταξύ του Salvini και του Di Maio για τα τελικά ποσά που θα διατεθούν για την εφαρμογή του εισοδήματος των πολιτών και της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα υπάρχουν αρκετά κενά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, καθώς τα δύο κόμματα προσπαθούν να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα και προεκλογικές εξαγγελίες.

Salvini: Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω – Θα διαθέσουμε 16 δις ευρώ για συντάξεις, εισόδημα πολιτών

Την θέση πως η ιταλική κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω ως προς την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2019 και για τα επόμενα δύο χρόνια διατύπωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Matteo Salvini.

«Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω όσον αφορά τον προϋπολογισμό, ακόμα και αν το spread συνεχίσει να ανεβαίνει.
Εάν κόψεις τους φόρους, βοηθάς την ανάπτυξη. \

Εμείς εστιάζουμε σε μια Ιταλία με ανάπτυξη της τάξης όχι του 0% αλλά του 2% με 2,5%» είπε μιλώντας στην εκπομπή “Radio Anch’io” ο Salvini, ο οποίος υποστήριξε ότι στον προϋπολογισμό θα υπάρχει η πρόβλεψη για ένα ποσό ύψους 16 δις ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για το εισόδημα των πολιτών (αποτελεί βασική προεκλογική δέσμευση του Κινήματος των 5 Αστέρων του Luigi Di Maio) και για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που αποτελεί απόλυτη πολιτική προτεραιότητα για τη Λέγκα του Βορρά.

«Σε αυτό το ποσό θα υπάρχει και η πρόβλεψη για την αύξηση των συντάξεων των ατόμων με αναπηρία, το επίδομα για τις πολύτεκνες οικογένειες» είπε ο Salvini, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν ισχύει τελικά η τοποθέτηση του Di Maio για τη διάθεση10 δις ευρώ από τον προϋπολογισμό για το εισόδημα των πολιτών, απάντησε έμμεσα αρνητικά.
«Εάν υπάρχουν 7 με 8 δις ευρώ για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, υπάρχουν άλλα 8 δις ευρώ για το εισόδημα των πολιτών.

Για την κατάργηση του νόμου Fornero (ασφαλιστική μεταρρύθμιση), θα διατεθούν 7 με 8 δις ευρώ ανάλογα με το πόσοι πολίτες θα αποφασίσουν να συνταξιοδοτηθούν εντός του 2019» είπε ο Salvini, τονίζοντας ότι ο νόμος Fornero είναι άδικος και για αυτό θα καταργηθεί.

Κληθείς να τοποθετηθεί στην αντιπαράθεση που είχε η ιταλική κυβέρνηση και κυρίως ο ίδιος με Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως ο Jean Claude Juncker και ο Pierre Moscovici, ο Salvini έσπευσε να υποστηρίξει πως η ιταλική κυβέρνηση έχει τη στήριξη του 60% των Ιταλών.

Di Maio: Ισορροπημένος ο προϋπολογισμός του 2019 – Καμία αντιπαράθεση με ΕΕ, αγορές

O προϋπολογισμός του 2019 είναι ισορροπημένος και δεν είναι σε αντίθεση με τις επιδιώξεις της ΕΕ και των αγορών υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπ. Εργασίας, Luigi Di Maio.

Σε δηλώσεις του στο Radio Radicale και αναφερόμενος στα μέτρα για το εισόδημα των πολιτών και για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ο Di Maio υποστήριξε πως υπάρχουν τα χρήματα για την υλοποίηση αυτών των μέτρων.

«Ο προϋπολογισμός είναι ισορροπημένος και δεν προβλέπει τίποτα παράξενο σε σχέση με ότι έχουν κάνει προηγούμενες κυβερνήσεις.

Το έλλειμμα 2,4% για το 2019 δεν είναι σε αντίθεση με τις αγορές ή με τις Βρυξέλλες.

Απλά θέτει τους ανθρώπους στο κέντρο» υποστήριξε ο Di Maio, ο οποίος διέψευσε πληροφορίες περί επικείμενου ανασχηματισμού της κυβέρνησης με αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών,

Giovanni Tria από τον υπουργό Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Paolo Savona.

«Δεν υπάρχει κανένα σενάριο για ανασχηματισμό.
Ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Di Maio.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...