Σκοπιανό

Ζάεφ: Διαβεβαιώσεις για τη «Μακεδονική» ταυτότητα ζητούν οι «8»

Έτοιμος να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση και ιδίως με τους 8 βουλευτές που τον υποστήριξαν στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία για την έναρξη των διαδικασιών της συνταγματικής αναθεώρησης, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, γνωστοποιώντας και τις εγγυήσεις που ζητούν οι ίδιοι για τα επόμενα στάδια της διαδικασίας.

Ο Ζάεφ εκτίμησε πως εντός 15 ημερών θα είναι έτοιμο το προσχέδιο της συνταγματικής αναθεώρησης. Διαβεβαίωσε πως το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο θα πληροί τις προϋποθέσεις της Συμφωνίας Πρεσπών, θα πάει στη Βουλή και στη συνέχεια θα συζητηθεί με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης.

«Θεωρώ πως μπορούμε να το κάνουμε σε 15 ημέρες. Θεωρώ πως μπορούμε να συντονιστούμε και περιμένουμε πως η πλειοψηφία μας θα αυξηθεί στα ερχόμενα στάδια. Καθώς προχωρά η διαδικασία, θα δούμε πως δεν υπάρχει τίποτα επίπονο ή επιζήμιο σε αυτούς τους νόμους, θα λειτουργήσουν ενωτικά και θα εξασφαλίσουν το μέλλον της χώρας», είπε ο πρωθυπουργός της γείτονος, σύμφωνα με το MIA.

Ερωτώμενος για τους «όρους» που θέτουν οι «8», σημείωσε πως εξέτασε προσεκτικά τα τέσσερα θέματα που έχουν εγείρει.

«Το ένα είναι η επιβεβαίωση της ‘’Μακεδονικής’’ ταυτότητας, το δεύτερο είναι η εκτέλεση (σ.σ της Συμφωνίας), κάτι που αναφέρεται σαφώς στην ίδια τη Συμφωνία», είπε και αναφέρθηκε στην ανάγκη τους «να συνδέεται ξεκάθαρα η αλλαγή του ονόματος με την διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε.».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το επόμενο τους ζητούμενο είναι να εξασφαλιστούν προστατευτικές δικλείδεςσε περίπτωση που η ελληνική πλευρά δεν καταφέρει να επικυρώσει τη συμφωνία ή βάζει εμπόδια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Σε τέτοια περίπτωση ζητούν η συνταγματική αναθεώρηση να θεωρείται άκυρη.

Ολοκληρώνοντας, ο Ζάεφ εξέφρασε την εκτίμησή του πως ο αριθμός των βουλευτών που θα τον στηρίξει θα αυξηθεί, κάλεσε για συμμετοχή όλων των πλευρών στις διαδικασίες της αναθεώρησης, ανεξαρτήτως πολιτικής ταυτότητας, και ζήτησε να ενωθούν όλες οι δυνάμεις ώστε να γραφτεί μία νέα σελίδα για την Πγδμ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ