Οικονομία

Είναι σοβαροί; - Εισφορές σοκ για 220.000 επαγγελματίες

Ο υπερφίαλος πρόεδρος διαλυμένουουου Νομικοί, μηχανικοί, ιατροί, φαρμακοποιοί, βενζινοπώλες και αρτοποιοί θα πληρώνουν και αναδρομικά για την τελευταία διετία

«Διπλές» εισφορές, από περίπου 39 έως 107,5 ευρώ τον μήνα, θα κληθούν να καταβάλλουν από την 1η Ιανουαρίου 2019 περισσότεροι από 220.000 αυτοαπασχολούμενοι νομικοί, μηχανικοί, ιατροί, φαρμακοποιοί, βενζινοπώλες και αρτοποιοί.

Οι εν λόγω ασφαλισμένοι θα πρέπει από τις αρχές του επόμενου έτους να καταβάλλουν παράλληλα κάθε μήνα τόσο τις τρέχουσες εισφορές για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ όσο και τις αναδρομικές εισφορές που τους αναλογούν για την προηγούμενη διετία (ανάλογα πάντα με αυτές τις οποίες είναι υποχρεωμένοι να αποδίδουν). Ο λόγος είναι ότι από το 2017 και μετά το ύψος των εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, αρτοποιούς και βενζινοπώλες δεν είχε προσδιοριστεί.

Το θέμα τακτοποιήθηκε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες. Η αρμόδια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Eφη Αχτσιόγλου ανακοίνωσε ότι «για αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2017 στην ελάχιστη βάση υπολογισμού, ανεξαρτήτως εισοδήματος, και η εισφορά δεν θα ξεπερνά το ελάχιστο που ισχύει σήμερα των 64,5 ευρώ/μήνα». Οι αναδρομικές εισφορές της προηγούμενης διετίας θα πρέπει να καταβληθούν σε 36 δόσεις, ενώ οι εν λόγω ασφαλισμένοι θα πρέπει από τις αρχές του 2019 να πληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Πιο αναλυτικά, αυτό σημαίνει ότι οι αυτοαπασχολούμενοι ασφαλισμένοι των τ. ΕΤΑΑ και τ. ΟΑΕΕ θα πρέπει κάθε μήνα να καταβάλλουν «διπλές» εισφορές ως εξής: α) Από 15,6 έως 41 ευρώ τον μήνα για την εξόφληση των αναδρομικών εισφορών (συνολικά από περίπου 561 έως 1.476 ευρώ σε 36 δόσεις) και β) τις τρέχουσες, πλέον, εισφορές υπέρ επικουρικού και εφάπαξ (ανάλογα με το επάγγελμα, κυμαίνονται από περίπου 23,5 έως 64,5 ευρώ τον μήνα).

Επισημαίνεται ότι οι νέες εισφορές θα φτάσουν στους αυτοαπασχολουμένους με τα ειδοποιητήρια του Ιανουαρίου 2019 και θα πρέπει να καταβληθούν έως τον Φεβρουάριο.
Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες των ασφαλισμένων τους οποίους θα αφορούν είναι: δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές του τ. Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων (7% για επικούρηση και 4% για πρόνοια - εφάπαξ, δηλαδή συνολικά 11%), γιατροί, φαρμακοποιοί και υγειονομικοί του τ. ΤΣΑΥ (4% για εφάπαξ), μηχανικοί του τ. ΤΣΜΕΔΕ (7% για επικουρική ασφάλιση και 4% για εφάπαξ), αρτοποιοί (7% για επικουρική ασφάλιση) και βενζινοπώλες (7% για επικουρική ασφάλιση).

Παραδείγματα

Ετσι, για παράδειγμα, ένας αυτοαπασχολούμενους γιατρός θα πρέπει από το 2019 να καταβάλλει ταυτόχρονα κάθε μήνα περίπου 23,5 ευρώ για την τρέχουσα εισφοράς Πρόνοιας (εφάπαξ) και 15,6 ευρώ τον μήνα (σε 36 δόσεις) για τις αναδρομικές οφειλές. Συνολικά, θα πληρώνει κάθε μήνα για τους λόγους αυτούς περίπου 39,1 ευρώ.
Αντίστοιχα, ένα νομικός θα πρέπει για τις τρέχουσες εισφορές επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας να καταβάλλει περίπου 64,5 ευρώ τον μήνα. Παράλληλα, θα πρέπει να αποδίδει για τις αναδρομικές οφειλές από το 2017 και μετά περίπου 43 ευρώ τον μήνα. Συνολικά θα πρέπει να καταβάλλει για τρέχουσες εισφορές και αναδρομικές οφειλές περίπου 107,5 ευρώ τον μήνα.

 

dimokratianews.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...