Ελληνοτουρκικά

Απλώνουν τα «δίχτυα» τους στην Α.Μεσόγειο οι Τούρκοι: Ετοιμάζονται πτήσεις κατασκοπευτικών UAV πάνω από τις ελληνικές φρεγάτες - Δεν αποχωρούν

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, αναφέρουν την προετοιμασία δράσης τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τουρκικής πλευράς στην ευρύτερη περιοχή των θαλάσσιων οικοπέδων της Κύπρου.

Σήμερα ο τουρκικός τύπος εντέχνως δημοσιοποίησε ότι δοκιμάστηκε και περατώθηκε το νέο σύστημα επικοινωνίας των τουρκικών κατασκοπευτικών UAV, η ακτίνα του οποίου ανέρχεται πλέον στα 200 χλμ. 

Αυτό μεταφράζεται άμεσα, ότι πλέον όλες οι επίμαχες περιοχές της κυπριακής και μεγάλου μέρους της ελληνικής ΑΟΖ, είναι μέσα στην εμβέλεια των τουρκικών UAV.

 Οι Τούρκοι θέλουν να ελέγχουν κάθε στιγμή τις κινήσεις των ελληνικών πλοίων στην περιοχή, καθώς και την παρουσία ενός ή δύο ελληνικών υποβρυχίων που δρουν στην Α.Μεσόγειο τα οποία αποτελούν άλλωστε τον φόβο και τον τρόμο του τουρκικού ΠΝ.    

Σύμφωνα με προ μηνών άρθρων μας με τίτλο (Τουρκικά «μάτια» πάνω από Αιγαίο και Θράκη – Νέο UAV από την ΜΙΤ που θα «σαρώνει» τα πάντα), είχαμε αναφέρει ότι μία άκρως σημαντική εξέλιξη έχουμε από την πανίσχυρη τουρκική μυστική υπηρεσία πληροφοριών (ΜΙΤ), η οποία απέκτησε εξοπλισμένο με πολυβόλο και δορυφορικά ελεγχόμενο μη επανδρωμένο όχημα ANKA-I UAV.

Η τουρκική υπηρεσία με την παράδοση εναέριων οχημάτων ειδικού τύπου, θα είναι σε θέση να υλοποιήσει πλείστες αποστολές σε ελληνικά νησιά, μικρονήσους και αλλού, με σενάρια άκρως επικίνδυνα για την ελληνική πλευρά.

Το όχημα αυτό από αέρος θα μεταδίδει τα δεδομένα σε ζωντανό χρόνο, υλοποιώντας συλλογή πληροφοριών και ταυτόχρονα θα διεξάγει αποστολές ηλεκτρονικού πολέμου.

Δεν είχαμε αναφέρει όμως το εύρος δράσης των τουρκικών μη επανδρωμένων οχημάτων.  

Σήμερα σύμφωνα με είδηση της τουρκικής ιστοσελίδας αμυντικού περιεχομένου Meteksan Defense, αναφέρεται ότι ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη του συστήματος επικοινωνίας C-Band Data Link System, το οποίο παρέχει επικοινωνία μεταξύ των τουρκικών UAV και των επίγειων σταθμών ελέγχου τους σε απόσταση πλέον 200 χιλιομέτρων.

Το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε UAV που πετούν  σε υψηλά, μεσαία και χαμηλά υψόμετρα, ενώ θα χρησιμοποιηθεί και για τη μετάδοση των δεδομένων σε ζωντανό χρόνο με σκοπό την απρόσκοπτη και κυρίως έγκαιρη έκδοση αποφάσεων σε περιπτώσεις κρίσεων.

Αυτό σημαίνει ότι στην περιοχή της τωρινής κρίσης στην Α.Μεσόγειο, θα δούμε πολύ σύντομα τουρκικά UAV, τα οποία θα «χτενίζουν» ολόκληρη την περιοχή δίνοντας παράλληλα άκρως πολύτιμες πληροφορίες στην Άγκυρα.

Μεγάλος προβληματισμός όμως επικρατεί εδώ και αρκετό καιρό στα ελληνικά γενικά επιτελεία αναφορικά με την αντιμετώπιση της απειλής που προέρχεται από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία χρησιμοποιούνται από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Ανατολικό Αιγαίο και τη Θράκη.

Τελευταίο επίτευγμα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας είναι το UCAV AKINCI, το οποίο αναπτύχθηκε από την εταιρεία Baykar Company και σχεδιάζεται να πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση το 2019, ενώ θα τεθεί σε πολεμική επιχειρησιακή λειτουργία το 2020.

Η νέα πραγματικά ποιοτική αναβάθμιση στον τομέα συλλογής πληροφοριών από την Τουρκία, με την παρουσία μη επανδρωμένων αεροσκαφών και αεροχημάτων, τα οποία με τη σημερινή διαθέσιμη τεχνολογία προσφέρουν την ικανότητα επιτήρησης-εντοπισμού στόχων ενδιαφέροντος, όχι μόνο εντός του ελληνικού FIR, αλλά και εντός του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ).

Κύριο πλεονέκτημα όλων αυτών των UAV είναι ότι είναι μη επανδρωμένα, επομένως δεν συντρέχει λόγος απώλειας προσωπικού αν προσεγγίσουν επικίνδυνους στόχους όπως πολεμικά πλοία για παράδειγμα στην Α.Μεσόγειο με αφορμή τον πλου του barbaros, ενώ παρέχουν άκρως πολύτιμες πληροφορίες σε real time.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υφυπουργό αμυντικών βιομηχανιών (SSM) αριθμός UAV ANKA-i-SAR, με σύστημα ραντάρ, όπλο και κάμερα, που παραδόθηκε στην MIT, παραδόθηκαν και 4 ακόμη UAV ANKA-S στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία, ενώ παρόμοια εναέρια οχήματα παρέλαβε η στρατοχωροφυλακή ANKΑ-Β και το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, οπότε ο κίνδυνος για την χώρα μας «διευρύνεται» ακόμα πιο πολύ.

Έτσι, σε περίπτωση οποιασδήποτε πιθανής τουρκικής επιχείρησης πολλές στρατιωτικές μονάδες μας στα νησιά και τον Έβρο και τώρα και στην Κύπρο θα «γίνουν» στόχοι των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροχημάτων.

Εντωμεταξύ εντός των ορίων της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας συνεχίζει να κινείται η φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού η οποία τα τελευταία εικοσιτετράωρα πλέει νοτιοδυτικά της Πάφου επιτηρώντας το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές στη Λευκωσία, στην περιοχή επικρατεί ηρεμία παρά την προκλητική παρουσία και συμπεριφορά του τουρκικού σκάφους, ενώ το Barbaros φαίνεται να βρίσκεται εκτός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Οι Τούρκοι εκτιμάται όμως, ότι απλώς μέτρησαν διεθνείς αντιδράσεις τις προηγούμενες ημέρες και ότι μετά τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη CN-235 ετοιμάζονται να αποστείλουν UAV με σαφή αποστολή την συνεχή παρακολούθηση των ελληνικών μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων μας.

Σε καμία περίπτωση όμως, όπως εκτιμούν Έλληνες αμυντικοί αναλυτές, η Τουρκία δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ, στην οποία θεωρεί ότι κατέχει κυριαρχικά δικαιώματα και θα συνεχίζει να προκαλεί μέχρι να "καθίσει" Κύπρο και Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...