Σκοπιανό

Ωμή παρέμβαση του State Department στα Σκόπια: Πιέσεις στο VMRO για έγκριση της συμφωνίας - Συνεχίζεται η εμπλοκή της Δύσης

Συνεχίζεται η εμπλοκή της Δύσης στο θέμα των Σκοπίων, με πιέσεις από τις ΗΠΑ στην σκοπιανή αντιπολίτευση για έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Δια στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ, η Ουάσινγκτον παίρνει και πάλι θέση και δείχνει πως βιάζεται να περάσει τη συμφωνία για το ονοματολογικό του κρατιδίου.

Από την αρχή των διαπραγματεύσεων ήταν εμφανής η επιρροή της Δύσης στο εν λόγω ζήτημα, με τέτοιου τύπου κινήσεις να κορυφώνονται τους τελευταίους μήνες, τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από χώρες της Ευρώπης που εγκρίνουν την επαίσχυντη συμφωνία.

Τη θέση των ΗΠΑ υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών υπενθυμίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του VMRO Χριστιάν Μιτσόσκι ζητώντας από το κόμμα να υπερψηφίσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας.

Υποστηρίζει στην επιστολή του ότι «δεν υπάρχει καλύτερη συμφωνία» και σημειώνει ότι «όπως έχουμε συζητήσει, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας είναι μια ιστορική ευκαιρία για τη Μακεδονία να διασφαλίσει ένα πιο φωτεινό μέλλον και να συμβάλλει στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής».

Σε άλλο σημείο της επιστολής του αναφέρει «δεν θα σας εκπλήξει το γεγονός ότι έχουμε απογοητευτεί με τις θέσεις της ηγεσίας του VMRO-DPMNE σε ό,τι αφορά τόσο το δημοψήφισμα όσο και τις κινήσεις στο κοινοβούλιο για την αλλαγή του Συντάγματος».

«Τώρα εναπόκειται στο κοινοβούλιο να κάνει το επόμενο αποφασιστικό βήμα. Σας παροτρύνουμε να αφήσετε χώρο, και δημόσια και ιδιωτικά, στους βουλευτές του συνασπισμού σας για να αποφασίσουν πώς θα ψηφίσουν, χωρίς απειλές βίας, τιμωρίες ή άλλες μορφές εξαναγκασμού» αναφέρει ο Μίτσελ.

Δείτε ολόκληρη την επιστολή: 

Αγαπητέ Χριστιάν,

Όπως έχουμε συζητήσει, οι ΗΠΑ πιστεύουν ακράδαντα πως η συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και «Μακεδονίας», είναι μια ιστορική ευκαιρία για τη «Μακεδονία» να διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον και να συμβάλει στην περιφερειακή ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία. Παρά τους ισχυρισμούς ότι «μια καλύτερη συμφωνία» θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί, δεν πιστεύουμε πως θα υπήρχε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η συμφωνία απαιτούσε συμβιβασμό και από τις δυο πλευρές. Είναι μια ευκαιρία που είναι απίθανο να εμφανιστεί ξανά στα επόμενα χρόνια, αν όχι δεκαετίες.

Δεν θα σας εκπλήσσει το γεγονός ότι έχουμε δυσαρεστηθεί τόσο από τις θέσεις της ηγετικής ομάδας του VMRO για το δημοψήφισμα και για τα βήματα στο Κοινοβούλιο αναφορικά με τη συνταγματική αναθεώρηση. Οι πολίτες της «Μακεδονίας» απ όλες τις κοινότητες και τα κόμματα, περιλαμβανομένου και του δικού σας, στηρίζουν ισχυρά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Τώρα είναι στο χέρι της Βουλής να υλοποιήσει το επόμενο και αποφασιστικό βήμα. Σας καλούμε να δημιουργήσετε χώρο στη δημόσια σφαίρα αλλά και ιδιωτικά για τους βουλευτές του κόμματός σας να αποφασίσουν εάν θα ψηφίσουν ή όχι τις συνταγματικές αλλαγές, χωρίς να δέχονται απειλές, ανταλλάγματα ή άλλου είδους εξαναγκασμούς.

Είναι μια ιστορικά σημαντική στιγμή για τη χώρα, μια στιγμή που απαιτεί ηγεσία και ωριμότητα. Σαν αληθινός φίλος και υποστηρικτής της «Μακεδονίας», σας καλώ να βάλετε στην άκρη το κομματικό συμφέρον και (…) να διασφαλίσετε ένα λαμπρότερο μέλλον για τους πολίτες σας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Πιέσεις

Η επιστολή του Μίτσελ – άριστου γνώστη των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό – έρχεται τη στιγμή που κορυφώνονται οι πιέσεις προς το VMRO να αλλάξει στάση και να τοποθετηθεί υπέρ της συμφωνίας, ενώ και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι πολίτες θέλουν οι αλλαγές να περάσουν με πλειοψηφία 2/3 από τη Σκοπιανή Βουλή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Team για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Vesti24, σύμφωνα με το Newpost, το 51,5% των ερωτηθέντων στηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών και ζητεί να προχωρήσουν οι συνταγματικές αλλαγές από την παρούσα Βουλή, ενώ το 34% επιθυμεί να μην προχωρήσουν οι συνταγματικές αλλαγές και να ακυρωθεί η συμφωνία.

Είχε προηγηθεί, χθες Δευτέρα, το νέο άνοιγμα του Ζάεφ προς το VMRO. Αρκετοί παρατηρητές των εξελίξεων στα Βαλκάνια έδιναν την κατεύθυνση ιδιαίτερη σημασία σε μια αποστροφή της ομιλίας του Ζάεφ προς τους βουλευτές, νωρίτερα τη Δευτέρα.

«Είναι μια ευκαιρία να συγχωρέσουμε τους εαυτούς μας», σχολίασε ο Ζάεφ, προσθέτοντας ότι οι πολίτες δεν θα συγχωρήσουν τους πολιτικούς, εάν δεν το κάνουν πρώτα μεταξύ τους.

Ήταν μια ευθεία αναφορά στα αιματηρά επεισόδια της 27ης Απριλίου του 2017, όταν και διαδηλωτές προσκείμενοι στο VMRO, εισέβαλαν στη Βουλή της ΠΓΔΜ επιχειρώντας να διακόψουν την διαδικασία εκλογής προέδρου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...