Ελληνοτουρκικά

Στρατηγική περικύκλωση Ελλάδας μέσω Αλβανίας: Η Άγκυρα θέτει υπό την προστασία της τα Τίρανα και αποκτά... «μάτι» στο Ιόνιο - Προετοιμάζει το έδαφος ο Τσαβούσογλου

Η Τουρκία περικυκλώνει με στρατηγικό τρόπο την Ελλάδα και μέσω Αλβανίας, αποκτώντας παράλληλα πρόσβαση στο Ιόνιο. Οι Τούρκοι θέτους υπό την προστασίας τους τους "φίλους" από τα Τίρανα, δημιουργώντας κίνδυνο για νέο μέτωπο κατά της Ελλάδας.

Η Άγκυρα με κάθε τρόπο συνεχίζει την προσπάθεια διείσδυσης στην Αλβανία η οποία φυσικά δεν αντιστέκεται. Το κάνει με τρόπο μεθοδικό επιδιώκοντας να ελέγξει κρίσιμους τομείς της χώρας, όπως η εκπαίδευση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Αλβανία δεν είναι μόνο μια χώρα με την οποία η Τουρκία έχει συνεργασία στην περιοχή, αλλά και φιλική χώρα με ιστορικούς δεσμούς, όπως σημειώνει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Τούρκος υπουργός συναντήθηκε με μέλη του Επιμελητηρίου Εμπορίου και Βιομηχανίας Αλβανίας-Τουρκίας, όπου παρέστη και ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Αλβανίας στα Τίρανα, Μουράτ Αχμέτ- Γιορούκ.

Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει σημαντική συμβολή στην υποστήριξη έγκριτων τουρκικών και αλβανικών επιχειρήσεων. Είπε ότι οι επενδύσεις των τουρκικών εταιρειών στην Αλβανία αυξάνονται σταθερά και σήμερα ανέρχονται σε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό τα έργα είναι επίσης σημαντικά για να βοηθήσουν τον πληθυσμό.

«Στις οικονομικές σχέσεις θα λειτουργούμε συνεχώς. Έχουμε μια πολύ στενή σχέση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας και θα λάβουμε σημαντικά μέτρα για την ανάπτυξη διάφορων έργων.

 Έχουμε δημιουργήσει διάφορους μηχανισμούς για την οικονομία. Έχουμε διμερείς οικονομικές σχέσεις εμπιστοσύνης και θα τις αναπτύξουμε περαιτέρω», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, θα συναντηθεί αύριο, με ανώτερους αξιωματούχους της Αλβανίας, τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Γκραμόζ Ρούτσι, τον υπουργό Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, με τον οποίο θα πραγματοποιήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Η Τουρκία διεισδύει στην Αλβανία και μέσω της εκπαίδευσης

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΙΒΝΑ, η Τουρκία θέλει να ελέγξει εκπαιδευτικά ιδρύματα για να τα αποκόψει από τον έλεγχο του Γκιουλέν.

Τι γράφει το ρεπορτάζ του IBNA:

Ενώ πολλά κολέγια και πανεπιστήμια στην Αλβανία βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Fetullah Gulen, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο και κολλέγιο στη χώρα έχει περάσει υπό τον έλεγχο ενός ιδρύματος το οποίο υποστηρίχθηκε έντονα από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας ο οποίος ήρθε στην τελετή έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους.

Το IBNA έμαθε ότι το Πανεπιστήμιο of New York Tirana και το γυμνάσιο New York είναι μέρος του σχολικού δικτύου το οποίο τελεί υπό τη διοίκηση του τουρκικού ιδρύματος “Maarif”.

Αυτό επιβεβαιώθηκε επίσημα σήμερα το απόγευμα (Πέμπτη) από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας μετά την τελετή έναρξης:

«Πραγματοποίησα σήμερα ομιλία στην τελετή έναρξης του ακαδημαϊκού έτους του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Τίρανα, που μεταφέρθηκε στο Τουρκικό Ίδρυμα Maarif και τόνισα την προτεραιότητα στην εξωτερική μας πολιτική για σταθερότητα και ευημερία στα Βαλκάνια».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγο καιρό μετά την έκκληση του Τούρκου Προέδρου Erdogan για το ότι τα τουρκικά κολέγια και τα πανεπιστήμια που ελέγχονται από τον Gulen δεν θα πρέπει να ελέγχονται από “αυτόν τον τρομοκράτη”. Ο Erdogan είχε δηλώσει ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει την στήριξη αυτών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και πανεπιστημίων.

Το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Τιράνων (UNYT) ιδρύθηκε το 2002 ως τμήμα του Δικτύου Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων του New York College και ήταν το πρώτο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Αλβανίας. Ιδρύθηκε ως κοινή προσπάθεια με τον ιδρυτή και προέδρου του Δικτύου του New York College, Ηλία Φούτση.

Το Δίκτυο NYC αποτελείται από το University of New York Τιράνων, το Λύκειο New York στα Τίρανα (Αλβανία), το New York College Αθηνών, το New York College Θεσσαλονίκης και το University of New York στην Πράγα.

Το UNYT έλαβε την θεσμική του διαπίστευση από το υπουργείο Παιδείας και Επιστημών της Αλβανίας στις 10.10.2006 και πρόσφατα θεσμικά επανα-διαπιστεύτηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Αθλητισμού στις 28.10.2015.

Όσο το ίδρυμα ήταν υπό ελληνικό έλεγχο, οι Αλβανοί γνώριζαν ότι αυτό το εκπαιδευτικό ίδρυμα ήταν ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο με βάση το όνομά του και τις διαφημίσεις που εξακολουθούν να δείχνουν ότι όλοι όσοι φοιτούν σε αυτό το πανεπιστήμιο θα αποκτήσουν αμερικανικό πτυχίο.

Επισήμως, τέτοιες πληροφορίες δεν εμφανίστηκαν στις ιστοσελίδες των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ