Πολεμική αεροπορία

Σκληρές αερομαχίες στο Αιγαίο: Οι Ελληνες «αετοί» «ξεφούσκωσαν» τους Τούρκους - Αυτή είναι η απάντηση της ΠΑ στα ραντάρ που στήνει η Άγκυρα

Σκληρές αερομαχίες έλαβα χώρα στο Αιγαίο μετά από παραβιάσεις τουρκικών μαχητικών με την "ομπρέλα" της ΝΑΤΟϊκής άσκησης "Μπλε Φάλαινα". Οι Τούρκοι πιλότοι επέμαναν σε παραβάσεις του κανόνων και του εθνικού εναέριου χώρου για αρκετά λεπτά, με τους Έλληνες "αετούς" να στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τις τουρκικές προκλήσεις.

Παράλληλα ήρθε στη δημοσιότητα η ηχηρή απάντηση της Πολεμικής Αεροπορίας στα ραντάρ που στήνει η Άγκυρα κατά μήκους του Αιγαίου. Ένα οπλικό σύστημα που μπορεί ανά πάσα στιγμή να τυφλώσει τα τουρκικά ραντάρ και να δώσει σημαντικό πλεονέκτημα στους Έλληνες πιλότους.

Η εξαγγελία της σύστασης δικτύου παράκτιων ραντάρ από την Τουρκία κατά μήκος των ακτών της στο Αιγαίο προκειμένου να υπάρχει παρακολούθηση επί 24ωρου βάσεως έχει την απάντησή της σύμφωνα με ανώτατο αξιωματικό της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που μίλησε στο news.gr.

Πέρα από τα ραδιοηλεκτρονικά συστήματα και μέσα ηλεκτρονικού πολέμου που διαθέτουν τα τρία όπλα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τα οποία ανά πάσα ώρα μπορούν να «τυφλώσουν» τα τουρκικά ραντάρ, η πολεμική αεροπορία διαθέτει έναν πύραυλο που μπορεί να καταστρέψει εχθρικά ραντάρ και οτιδήποτε εκπέμπει σχετική ακτινοβολία.

Πρόκειται για τον AGM-88 HARM (High-speed Anti-Radiation Missile).

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία τα τεχνικά χαρακτηριστικά του είναι τα εξής:

  • Τύπος: Stand Off αυτοκατευθυνόμενο Anti Radiation βλήμα
  • Καθοδήγηση: Passive radar
  • Πολεμική Κεφαλή: 146 lbs (Fragments 25000 steel cubes)
  • Εμβέλεια: έως 80 ΝΜ
  • Βάρος: 355 kg
  • Άνοιγμα Πτερύγων: 1.1m
  • Μήκος: 4.1 m
  • Διάμετρος: 0.25m
  • Ταχύτητα: 2 Mach
  • Τύπος Φέροντος Αεροσκάφους: F-16 BLK 50, 52+ & 52+ADV

Ο συγκεκριμένος πύραυλος μπορεί να εντοπίσει και να πλήξει καταστρέφοντας συστήματα ραντάρ και επικοινωνιών.

Διαθέτει μέσα στον κώνο του μηχανισμούς αναζήτησης ακτινοβολιών των οποίων εντοπίζει την πηγή. Δεν παράγει καπνό με αποτέλεσμα να μην εντοπίζεται εύκολα οπτικά καθώς μπορεί να φτάσει και την ταχύτητα των 2 μαχ δηλαδή δύο φορές την ταχύτητα του ήχου που είναι σχεδόν 2.500 χιλιόμετρα την ώρα

Στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας σύμφωνα με δημοσιοποιημένα στοιχεία σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς υπάρχουν περίπου 100 από αυτούς τους πυραύλους.

Σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας που μίλησε στο news.gr:

«ο πύραυλος αυτός έχει βεληνεκές σχεδόν 150 χιλιόμετρα και επιτρέπει στους χειριστές μας να πλήξουν οποιοδήποτε ραντάρ από σχετικά ασφαλή απόσταση. Ακόμα και αν δεν το καταστρέψουν, μόνο και μόνο η γνώση του αντιπάλου ότι εσύ διαθέτεις ένα οπλικό σύστημα σαν αυτό τον υποχρεώνει να θέση εκτός λειτουργίας τα ραντάρ του.

Οι πιλότοι μας έχουν εκπαιδευτεί σε πλείστα όσα σενάρια εξουδετέρωσης εχθρικών ραντάρ από τότε που αποκτήθηκαν αυτοί οι πύραυλοι. Για την ακρίβεια από πριν ασκούμασταν σε σενάρια SEAD (Suppression of Enemy Air Defenses) και όταν αποκτήσαμε και αυτό τον πύραυλο τα χέρια μας λύθηκαν σε πολλά ζητήματα.

Ως προς τα συγκεκριμένα τουρκικά ραντάρ τώρα θεωρώ πως πρόκειται κυρίως για συστήματα που στόχο έχουν την διευκόλυνση των επιδιώξεων της Τουρκίας να διεκδικήσει την Έρευνα και Διάσωση στο Αιγαίο και δεν έχουν τόσο μεγάλη στρατιωτική αξία. Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε και αυτή την εξέλιξη».

https://www.youtube.com/watch?v=E8yKtjejhZw

Σύμφωνα με όσα γράφαμε χθες στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, σε εφαρμογή βρίσκεται τουρκικό σχέδιο για διχοτόμηση του Αιγαίου, καθώς οι Τούρκοι στήνουν σύμπλεγμα ραντάρ επιφανείας για έλεγχο της ευρύτερης περιοχής του Αρχιπελάγους και εκτοπισμό των Ελληνικών Δυνάμεων.

Ύποπτο και καταχθόνιο σχέδιο έχει θέσει σε εφαρμογή η Τουρκία στο Αιγαίο με ένα σύμπλεγμα ραντάρ που θα το παρακολουθούν κάθε στιγμή.

Η Τουρκία εγκαθιστά 11 σταθμούς ραντάρ επιφανείας ως μέρος της πρώτης φάσης του Συστήματος Ραντάρ Ακτοφυλακής (SGRS), με στόχο τον πλήρη έλεγχο του Αιγαίου στον τομέα έρευνας και διάσωσης CSAR, ενώ ουσιαστικά αποβλέπει σε κάτι ακόμα χειρότερο.

Η Τουρκία έχει σχεδιάσει και υλοποιεί συστηματικά χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση, ανεξάρτητα του ποια πολιτική δύναμη είναι στην εξουσία, μία πολιτική που αποσκοπεί στην διχοτόμηση του ελληνικού Αρχιπελάγους.

Με αυτόν τον τρόπο αποζητά συγκυριαρχία και ακρωτηριασμό της ελληνικής ΑΟΖ πριν αυτή ακόμα ανακηρυχτεί. Τώρα η Άγκυρα φέρεται να περνά στο επόμενο στάδιο, όπου η υλοποίηση της πολιτικής της δημιουργεί πλέον τετελεσμένα σε πραγματικό επίπεδο.

Μιλάμε για την εγκατάσταση δεκάδων ραντάρ και ηλεκτρο-οπτικών αισθητήρων τα οποία θα παρακολουθούν το Αιγαίο κάθε δευτερόλεπτο.

Όλα αυτά αφορούν το γνωστό πρόγραμμα UZUN UFUK («Μακρινός Ορίζων»), το οποίο στην πράξη διχοτομεί το Αιγαίο.

Παράλληλα, δύο σκληρές αερομαχίες σημειώθηκαν χθες στο FIR Αθηνών με τη μία να είναι στο πλαίσιο της άσκησης «Μπλε Φάλαινα» που διενεργεί η Τουρκία ανατολικά της Ρόδου.

Λόγω αυτής της άσκησης η Τουρκία, και στο πλαίσιο ανθυποβρυχιακών σεναρίων η τουρκική πολεμική αεροπορία, έστειλε στην περιοχή όχι ένα ή δύο αλλά πέντε αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών CN-235 και δύο ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα που σηκώθηκαν από τις 4 τουρκικές φρεγάτες που πλέουν στην περιοχή.

Όπως μεταδίδει το news.gr από το πρωί διαφαινόταν η τουρκική δράση στην περιοχή με πάνω από τη μισή αεροπορική δραστηριότητα να σημειώνεται στον ευρύτερο χώρο και η Ελλάδα ήταν σε ετοιμότητα.

Λίγο πριν τις 11:00 το πρωί και συγκεκριμένα στις 10:55, δύο οπλισμένα τουρκικά F-16 μπήκαν στο FIR Αθηνών. Αμέσως η Αθήνα απογείωσε ζεύγος μαχητικών από τη Σούδα της Κρήτης.

Οι Έλληνες πιλότοι πλησίασαν τα τουρκικά μαχητικά και τα αναγνώρισαν. Οι Τούρκοι δεν κατέθεσαν στοιχεία πτήσεως και όταν στις 10:25 πλησίασαν σε Εθνικό Εναέριο Χώρο, τα ελληνικά μαχητικά προχώρησαν σε εμπλοκή.

Μέσα σε πέντε λεπτά το τουρκικό ζεύγος αποχώρησε ενώ οι φωτογραφίες του κοσμούν το αρχείο της ελληνικής μονάδας πλέον. «Μπήκαν με έπαρση λόγω της άσκησης αλλά σύντομα οι δικοί μας τους "ξεφούσκωσαν"», δήλωσε στρατιωτική πηγή στο news.gr.

Στη δεύτερη περίπτωση, προς το μεσημέρι και συγκεκριμένα στις 14:35 ένα οπλισμένο και πάλι ζεύγος τουρκικών μαχητικών μπήκε στο FIR Αθηνών στην περιοχή της Λέσβου.

Το ελληνικό ζεύγος ετοιμότητας από την καρδιά του Αιγαίου στην Σκύρο απογειώθηκε άμεσα και συνάντησε τους τούρκους νοτιοδυτικά της Χίου στα 20.000 πόδια. Στις 14:50 εμπλεκόταν με τους τούρκους.

Αυτή την φορά η αερομαχία ήταν πιο «σκληρή» καθώς χρειάστηκαν δέκα λεπτά για να «πειστούν» οι τούρκοι χειριστές να αποχωρήσουν ανατολικά στην τουρκική ενδοχώρα.

Συνολικά η Τουρκία έστειλε χθες στο FIR Αθηνών 3 ζευγάρια μαχητικών F-16, 5 αεροσκάφη CN-235 και δύο ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου. Σημειώθηκαν 11 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας από όλα τα αεροπλάνα και 11 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου από τα F-16.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...