Ελληνοτουρκικά

Πρόβα πολέμου κατά της Ελλάδας στην Άγκυρα: Επίδειξη ισχύος με την άσκηση «Ateş Serbest» - Πιθανά σενάρια ελληνοτουρκικής σύρραξης

Από το πεδίο βολής «Nahit Şenoğul» κοντά στην Άγκυρα έκανε τις προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδος ο Τούρκος ΥΠΑΜ Χ.Ακάρ, ο οποίος συνοδεύονταν από τον υπουργό άμυνας της Βενεζουέλας Viladimir Padrino Lopez ενώ παρόντες ήταν όλοι αρχηγοί των τριών όπλων των τουρκικών δυνάμεων.

Ο Τούρκος υπουργός παρακολούθησε άσκηση βολών τουρκικών συστημάτων με την ονομασία "Ateş Serbest-2018", παρουσία σύσσωμης της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας.

Η άσκηση διεξήχθη στο Πεδίο Βολής και Ασκήσεων «Στρατηγού Nahit Şenoğul» στο Polatli της Άγκυρας.

Μιλάμε για για δραστηριότητα που διεξάγεται σε ετήσια βάση το μήνα Οκτώβριο, κατά την οποία εκτελούνται βολές αρμάτων μάχης, ελικοπτέρων πυροβόλων, βαρέων όπλων πεζικού και φορητού οπλισμού με πραγματικά πυρά από τα Τμήματα Βασικής Εκπαίδευσης Αξιωματικών και Μ.Υπαξιωματικών.

Η άσκηση, κατά το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, είχε ως σκοπό την «βελτίωση της ικανότητας του προσωπικού στην διεξαγωγή βολών και του συντονισμού μεταξύ των Μονάδων καθώς και στην παρουσίαση της αποτελεσματικότητας των οπλικών συστημάτων και προσωπικού στο πεδίο της μάχης», μόνο που δεν διευκρίνισαν για ποια μάχη όμως τους ετοιμάζουν μετά την Συρία.     

Παρουσιάστηκαν κατά βάση τουρκικά οπλικά συστήματα από εκτοξευτές ρουκετών και χειροβομβίδων, έως τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και αρμάτων μάχης. Τα άρματα έριξαν βλήματα σε κινούμενους στόχους.

Ο επικεφαλής του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, εξέφρασε την ικανοποίησή του στο πέρας της άσκησης, σημειώνει το τουρκικό δημοσίευμα.

Η ουσία όμως για εμάς είναι ότι επ’ ευκαιρία της τουρκικής ασκήσεως, το τουρκικό σύστημα προπαγάνδας κινητοποιήθηκε με πλήθος φωτογραφιών και βίντεο αλλά και με δηλώσεις όπως  του Ακάρ για Αιγαίο και Α. Μεσόγειο, με στόχο να παρουσιάσει μια "υποτιθέμενη" ανωτερότητα των τουρκικών δυνάμεων σε όλα τα ενδεχόμενα στην περιοχή μας με μορφή επίδειξης.

Ο Ακάρ επωφελούμενος της παρουσίας του στην άσκηση, μας απείλησε για μια φορά ακόμη για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, ακολουθώντας πιστά ένα πιθανό σχέδιο προσπάθειας εκφοβισμού της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας.

Από τις τελευταίες εξελίξεις όμως στην Α.Μεσόγειο και ειδικά μετά την έκδοση κανόνων εμπλοκής από το τουρκικό γενικό επιτελείο ναυτικού, το γενικό συμπέρασμα είναι ότι έρχεται πιθανό ελληνοτουρκικό πολεμικό επεισόδιο.

Αν όμως λάβει χώρα κάτι τέτοιο, η Ελλάδα άμεσα θα πρέπει να ανακηρύξει ΑΟΖ με ταυτόχρονη επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων και στο Αιγαίο εκτός του Ιονίου πελάγους, χρησιμοποιώντας το δόγμα «σοκ και δέος».

Κάτι τέτοιο όμως θα αποτελούσε αιτία πολέμου για την Τουρκία, η οποία θα έπρεπε (υποθετικά) να αποφάσιζε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αν θα τον κήρυττε κατά της Ελλάδος, ενώ την ίδια στιγμή αμερικανικά, ισραηλινά και ρωσικά πλοία και οπλικά συστήματα την έχουν "περικυκλώσει" από παντού.

Ο Ερντογάν πάντως φέρεται γενικά να είναι αποφασισμένος να επιβάλlει την θέση του και προς το παρόν εξασκεί εκφοβισμό χωρίς την χρήση όπλων προς την ελληνική πλευρά όπως βλέπουμε εδώ και δύο ημέρες,

Λόγω της πολύ δύσκολης οικονομικής και πολιτικής του θέσης που έχει έλθει (6 μηνες ζωή έχει η τουρκική οικονομία σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ) θα αναγκαστεί, σε ένα τέτοιο σενάριο: είτε να επιτεθεί (υποθετικά πάντα) στην χώρα μας, είτε να πάρει το προεδρικό αεροσκάφος του και να αποχωρήσει από την χώρα.

Το δεύτερο σενάριο δεν πρόκειται να γίνει, όπως δεν πραγματοποιήθηκε και το βράδυ του πραξικοπήματος.

Η Ελλάδα τότε σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να διεθνοποιήσει άμεσα οποιαδήποτε πρόκληση των Τούρκων στην Α.Μεσόγειο, να μην υποχωρήσει από την περιοχή μένοντας σταθερή στην υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας και να είναι έτοιμη να απαντήσει, όπως είναι.

Στην συνέχεια θα πρέπει να διασπείρει τον ελληνικό στόλο σε καίριες θέσεις για να είναι έτοιμη να προκαλέσει στρατηγικά πλήγματα αν και εφόσον απαιτηθεί από τις περιστάσεις και κυρίως να ελέγξει τα στενά των Δαρδανελλίων.

Απαιτείται σαφώς ψυχραιμία και στρατηγικό σχέδιο, το οποίο υπάρχει στα συρτάρια του ελληνικού Πενταγώνου και το μόνο που απαιτείται είναι η εφαρμογή του από τους αρμόδιους.

Εάν οι Τούρκοι προσβάλλουν με οποιονδήποτε τρόπο ελληνική μονάδα επιφανείας, θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα να απαντήσουμε με καθολικό και κυρίως συντριπτικό τρόπο,  έχοντας ήδη στον αέρα «φορτωμένα» τα βλήματα SCALP σε αεροσκάφη Mirage-2000.

Αν εντωμεταξύ κατά την διάρκεια της κρίσης παρέμβουν οι Αμερικάνοι, θα πρέπει να έχουμε φροντίσει να ανταποδωθεί το πλήγμα στην τουρκική πλευρά πάση θυσία για να μην «γκριζαριστεί» η περιοχή όπως τα Ίμια.

Αν τότε το μακρινό 1996 η πολιτική ηγεσία μας είχε δώσει εντολή για εξουδετέρωση των Τούρκων κομάντος στην δυτική Ίμια, ίσως σήμερα ο Ερντογάν να το σκέπτονταν δύο ίσως τρεις φορές πριν προβεί πιθανόν σε κάτι απονενοημένο.  

Η ουσία είναι ότι η μόνη και ενδεδειγμένη λύση στο πρόβλημα που ονομάζεται ελληνική ΑΟΖ, σε σχέση με την Τουρκία, είναι η δράση από την πλευρά μας με όλα τα μέσα σε πιθανή τουρκική πρόκληση, μιας και διακυβεύεται λόγω κοιτασμάτων το μέλλον του ελληνικού κράτους τα επόμενα 50 χρόνια, για αυτό και δεν πρέπει να διστάσουμε για κανέναν και για τίποτα.

https://vcdn.ensonhaber.com//flv/flvideo/v/2018/10/1540250810.mp4

https://youtu.be/Ih6ZE8T3074?t=4

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...