Κύπρος

Πολυεθνικό «τείχος» στην Κύπρο: Συγκέντρωση δυνάμεων από Ελλάδα-Γαλλία-Ισραήλ-Βρετανία-ΗΠΑ - Κομάντος, πλοία και αεροπλάνα στη «NEMESIS 2018»


Στρατιωτικό τείχος στήθηκε στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια της πολυεθνικής άσκησης NEMESIS 2018, με τη συμμετοχή κομάντος, πλοίων και αεροπλάνων από Ελλάδα, Γαλλία, Ισράηλ, Βρετανία και ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, δήλωσε πως βασική πρόθεση είναι να διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, σε συζήτηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη.

Στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η μεγάλης κλίμακας Πολυεθνική Άσκηση με την ονομασία «NEMESIS - 2018», με το Υπουργείο Άμυνας της χώρας να έχει δώσει στη δημοσιότητα ένα εντυπωσιακό βίντεο, σύμφωνα με την κυπριακή ιστοσελίδα philenews.com.

Οι φάσεις της άσκησης εκτελέστηκαν υπό τον γενικό συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, από το Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ», σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της ΚΔ και των συμμετεχόντων χωρών.

Τα σενάρια των φάσεων περιλάμβαναν επιχειρήσεις αντιμετώπισης τρομοκρατίας σε πλοίο και πλατφόρμα εξόρυξης, επιχειρήσεις νηοψίας σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και διάσωσης, επιχειρήσεις μαζικής διάσωσης συνεπεία ναυτικού ατυχήματος, καθώς και καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η 1η Φάση της Άσκησης εκτελέστηκε υπό το συντονισμό της Αστυνομίας Κύπρου, η 2η και 3η Φάση υπό τον συντονισμό του ΚΣΕΔ, ενώ η 4η Φάση υπό τον συντονισμό του Τμήματος Αλιείας σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας.

Στην άσκηση έλαβαν μέρος συνολικά 13 πολεμικά πλοία, 9 αεροσκάφη και ελικόπτερα και 3 πλοία ιδιωτικών εταιρειών. Πιο συγκεκριμένα, 1 Φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, 1 Φρεγάτα του Γαλλικού Ναυτικού με το οργανικό της ελικόπτερο, 1 Πυραυλάκατος και 4 σκάφη περιπολίας του Ισραηλινού ναυτικού, 4 πολεμικά πλοία της Διοίκηση Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς και 2 περιπολικά σκάφη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, το Δεξαμενόπλοιο «ALEXANDRIA» της εταιρείας PETRONAV, που χρηματοδοτείται από την ΕMSA με διαχειριστή το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, 2 σκάφη καταπολέμησης ρύπανσης του Τμήματος Αλιείας καθώς και το σκάφος υποστήριξης «FLYING ENTERPRISE» της εταιρείας EDT Offshore. Στην άσκηση επίσης συμμετείχαν 3 Ελικόπτερα της Κύπρου, 1 Βρετανικό Bell Griffin καθώς και 3 Αεροσκάφη (1 Ελληνικό C-130, 1 Αμερικανικό P-8 και 1 από το Τμ. Δασών της Κύπρου).

Από πλευράς Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων συμμετείχαν η Αερομεταφερόμενη Ομάδα Αλεξιπτωτιστών της 31ης ΜΕΕΔ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, Ομάδες Υποβρύχιων Καταστροφέων της ΜΥΚ του Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς, νοσηλευτές του Υπουργείου Υγείας, η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς επίσης και το σκάφος διάσωσης «ΝΗΡΕΥΣ» με διασώστες της Πολιτικής Άμυνας.

Tα αποτελέσματα της άσκησης θα αξιολογηθούν, και αν απαιτηθεί θα τροποποιηθούν τα Ειδικά Εθνικά Σχέδια «ΝΕΑΡΧΟΣ», «ΤΕΥΚΡΟΣ», «ΑΣΠΙΔΑ» και «ΟΡΦΕΑΣ», για κατάλληλη προετοιμασία των Κρατικών Υπηρεσιών της ΚΔ στην αντιμετώπιση όλων των πιθανών απειλών που αφορούν στη θαλάσσια και ενεργειακή ασφάλεια, εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

https://twitter.com/e_amyna/status/1057605133650087936

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FJrccLarnaca%2Fvideos%2F570978690008757%2F&show_text=0&width=560
https://www.youtube.com/watch?v=SPHTK0r2xSs

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...