Εκκλησία

Πάνε για αυτογκόλ οι Ουκρανοί! Δεν τα βρίσκουν οι σχισματικοί μεταξύ τους

Κι ενώ το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα σχίζει στα δύο την Ορθοδοξία, το Φανάρι έχει κινήσει τις διαδικασίες για την αυτοκεφαλία, ο Ποροσένκο τρίβει τα χέρια του για το ισχυρό εκλογικό χαρτί που απέκτησε και η Μόσχα διαρρηγνύει τα ιμάτιά της, δεν αποκλείεται το...αυτογκόλ να μπει από τους ίδιους τους σχισματικούς!

Ενώ ο Φιλάρετος προαλείφεται για επικεφαλής της νέας Εκκλησίας, λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Ο Μακάριος (Μάλετιτς), επικεφαλής της "ουκρανικής αυτοκέφαλης ορθόδοξης Εκκλησίας " έστειλε μήνυμα δυσφορίας αναγνωρίζοντας πως οι ηγέτες των δύο σχισματικών Ορθοδόξων σωμάτων στην Ουκρανία αδυνατούν να φτάσουν σε ένα κοινό όραμα για το πώς να δομήσουν τη νέα ενωμένη εκκλησία, στην οποία θα παραχωρείσει υποτίθεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον Τόμο Αυτοκεφαλίας.

Όπως δήλωσε χθες ο «Μητροπολίτης» Μακάριος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ZIK,  ο άλλος σχισματικός ηγέτης, ο «Πατριάρχης» Φιλάρετος του «Πατριαρχείου Κιέβου», δεν του έδωσε λόγο για τα καταστατικά, το καθεστώς ή το όνομα της νέας Εκκλησίας.

"Το όνομα υπάρχει ήδη και πρέπει να συμμετάσχετε", δήλωσε ο Μακάριος, πως του είπε ο Φιλάρετος.

"Ο πατριάρχης Φιλάρετος μου απευθύνθηκε, λέγοντας:" Πρέπει να καλέσουμε επειγόντως ένα Συμβούλιο" .Του είπα," Δεν υπάρχει κανόνας για να καλέσετε ένα Συμβούλιο "-" Έχω ένα καταστατικό. "-" Έχω και εγώ, αλλά χρειαζόμαστε να φτιάξουμε ένα από τα δύο» « Όχι, θα είναι το καταστατικό μου »", είπε ο Μακάρι, πως του απάντησε ο Φιλάρετος.

Όπως εξήγησε, η κατάσταση της νέας εκκλησίας παραμένει επίσης ασαφής: «[Μια άλλη] ερώτηση είναι ποια είναι η κατάσταση, ποιο είναι το μοντέλο; Όταν ρώτησα αν θα υπάρξει μητρόπολη, είπε οργισμένα, δεν θα υπάρξει μια μητροπολιτεία, αλλά ένα πατριαρχείο. Οι Έξαρχοι δεν λένε τίποτα για τίποτα ».

Με την απόφαση της 11ης Οκτωβρίου Denisenko και Maletich "αποκαταστάθηκαν κανονικά στην ιεραρχική ή ιερατική τους τάξη."Το ακριβές τους καθεστώς όμως δεν διευκρινίστηκε.

Ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού Ιώβ σχολίασε ότι η Κωνσταντινούπολη θεωρεί ότι ο Denisenko είναι μητροπολίτης. Συγκεκριμένα είπε πως θεωρείται "ο πρώην Μητροπολίτης του Κιέβου."

Ωστόσο, σε μια συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ανακοίνωση της Κωνσταντινούπολης, ο Φιλαρέτος δήλωσε: "Ήμουν πατριάρχης, είμαι και θα είμαι" και επανέλαβε την ίδια πεποίθηση σε στις 14 Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, η εκκλησία του δεν έχει ακόμη εφαρμόσει την απόφαση της Κωνσταντινούπολης. Ο Φιλάρετος εξακολουθεί να τιμάται στις υπηρεσίες ως «Πατριάρχης» και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν τιμάται.

Ο Maletich δεν μπόρεσε να πει πότε θα πραγματοποιηθεί το συμβούλιο ενοποίησης ή ποιες οι πιθανότητες επιτυχίας του, τονίζοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε γι 'αυτό, επειδή δεν υπάρχει συζήτηση για τα τρέχοντα ζητήματα.

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια

Πάντως οι δύο άνδρες είχαν προσπαθήσει να ιστό παρελθόν να τα βρουν αλλά τα έκαναν θάλασσα...

Ξαφνικά λίγο πριν από το Πάσχα του 2015 ο επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας, Μητροπολίτης Μακάριος είπε ότι η εκκλησία τους θα ήθελε να ξεκινήσει διαδικασία της ενοποίησης με το “Πατριαρχείο Κιέβου” (UOC-KP).

"Τώρα έχει έρθει η ώρα, για δράση. Ούτε μια μέρα να μην περάσει μάταια. Πρέπει να συναντηθούμε, να μιλήσουμε και να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα. Είμαι έτοιμος για αυτό (ένωση των εκκλησιών). Αυτό καταλαβαίνω ότι χρειάζεται και το χρειάζεται επειγόντως η Ουκρανία ", δήλωσε τότε ο Μακάριος.

Πληροφορίες ανέφεραν μάλιστα πως η “ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία” ήταν έτοιμη να ενωθεί με το “Πατριαρχείο του Κιέβου” χωρίς να διεκδικήσει ηγετικές θέσεις στην UOC-KP.

"Υπάρχουν ορισμένοι όροι. Διάφοροι όροι, αλλά είμαι έτοιμος να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Είμαι έτοιμος να δώσουμε κάτι περισσότερο”, είχε πει ο Μακάριος.

Δημοσιογράφοι μετέφεραν αυτά τα λόγια προς τον “Πατριάρχη” Φιλάρετο και εκείνος σαν έτοιμος απάντησε αμέσως:

"Αν θέλουν πραγματικά να ενταχθούν - ας ενωθούμε, να ξεκινήσουμε ένα διάλογο, να συζητήσουμε την ένωση επί της ουσίας, και όχι να μιλάμε μόνο για την Ένωση. Γι 'αυτό και τους περιμένουμε”, είπε ο “Πατριάρχης” του UOC-KP.

Μόνο που τελικά στην πορεία των πραγμάτων τα έσπασαν και πάλι και φτάσαμε σήμερα να γινόμαστε μάρτυρες στο ίδιο σκηνικό....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...