Εσωτερική Ασφάλεια

Η Κυβέρνηση πήρε το «κεφάλι» αντιστράτηγου ε.α. - Κατήγγειλε το χάος στο προσφυγικό και τον απέλυσαν! - Τι είπε για κονδύλια και ΜΚΟ

«Βόμβες» έριξε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέας Ηλιόπουλος, για την πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό.

Ο αντιστράτηγος- συνεργάτης του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα παραδέχεται μιλώντας στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», οτι υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων, τόσο από τον κρατικό μηχανισμό, όσο και από ΜΚΟ οι οποίες διαχειρίζονται κοινοτικούς πόρους. Λέει χαρακτηριστικά «ότι έχει χαθεί ο έλεγχος, επικρατεί ένα χάος» και οτι πολύ σύντομα τα νησιά θα μοιάζουν με την Ειδομένη.

Προτρέπει δε τις ευρωπαϊκές και ελληνικές Αρχές και τους Εισαγγελείς να αναζητήσουν στοιχεία και να προχωρήσουν σε εκτεταμένη έρευνα. Παράλληλα ηχεί συναγερμό για τους κινδύνους που εγκυμονεί η παραμονή χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στις άθλιες συνθήκες των Κέντρων Υποδοχής με ευθύνη της κυβέρνησης.

Λέει ο αντιστράτηγος στην εφημερίδα:

Κύριε Ηλιόπουλε, έχει ξεσπάσει μεγάλος θόρυβος σχετικά με φαινόμενα κακοδιαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων που κατευθύνονται στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Έχουν υποπέσει στην αντίληψή σας τέτοια φαινόμενα;

Όσοι ασχολούμαστε με το θέμα βλέπουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις η διαχείριση δεν είναι αυτή που πρέπει. Μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος και οι Αρχές να μπουν στη «Διαύγεια» και να αντλήσουν στοιχεία, να δουν τις απορρίψεις δαπανών κονδυλίων που έχουν διατεθεί από τα ευρωπαϊκά προγράμματα για να μελετήσουν και να βγάλουν συμπεράσματα. Υπάρχει υλικό και για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και για άλλους φορείς που εμπλέκονται, ώστε κάποιος μπορεί να βγάλει συμπεράσματα για το αν γίνεται κακοδιαχείριση ή όχι. Το θέμα είναι σοβαρό, γιατί αν αποδειχθούν τέτοιες περιπτώσεις, αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα που λαμβάνουμε από την Ε.Ε. δεν θα πληρωθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά από τον ελληνικό προϋπολογισμό, δηλαδή τους φορολογούμενους. Αντίστοιχα, υπάρχει σοβαρό θέμα με τις δεκάδες ΜΚΟ, οι οποίες διαχειρίζονται πολλαπλάσια κονδύλια συγκριτικά με το ελληνικό κράτος, χωρίς να γνωρίζουμε τα μνημόνια συνεργασίας, με ποιον τα έχουν συνάψει και τι ακριβώς κάνουν. Έχω ζητήσει κατ' επανάληψη από το υπουργείο να μου δώσουν τα μνημόνια συνεργασίας των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά και την ενδοχώρα, για να διευκολύνουμε τη λειτουργία τους, αλλά δεν κατέστη δυνατό να μας τα δώσουν, εάν υπάρχουν. Ποιος βγάζει άκρη;

Συνολικά με τις ενδείξεις που έχω, και οι διαδικασίες χρηματοδότησης εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση του προσφυγικού.

- Είναι εις γνώσιν των αρμόδιων Αρχών τέτοια στοιχεία; Ποιος πρέπει να τα δει και να δώσει απαντήσεις. Ήδη γνωρίζουμε ότι η OLAF έχει δεχθεί καταγγελίες και κάνει έρευνα. Οι ελληνικές Αρχές είναι ενήμερες ή διατεθειμένες να αναζητήσουν στοιχεία;

Η OLAF τι ακριβώς ελέγχει; Δεν μπορεί να είναι όλα σωστά. Εγώ δεν είμαι εισαγγελέας. Γνωρίζουμε όμως όσοι ασχολούμαστε με το προσφυγικό ότι συμβαίνουν διάφορα πράγματα που δεν συνιστούν χρηστή διαχείριση. Προτίθεμαι να ενημερώσω τις ευρωπαϊκές Αρχές για την κατάσταση του μεταναστευτικού στην Ελλάδα, και θα το κάνω. Ακούγονται πολλά για τη σίτιση, τη διαχείριση των λυμάτων -όπου πληρώνουμε εκατομμύρια- και άλλα. Στη Μόρια έχουν διατεθεί πάνω από 1 εκατ. ευρώ αυτά τα χρόνια μόνο για τη μεταφορά των λυμάτων και βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο μηδέν.

Με τα χρήματα αυτά θα είχαμε φτιάξει πολλές εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού. Αυτά πρέπει να τα δουν οι αρμόδιοι. Εκείνοι που έχουν την ευθύνη του ελέγχου των δαπανών. Να εξετάσουν αναλυτικά πού πηγαίνουν τα χρήματα και γιατί ενδεχομένως να μην ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Η δική μας Διεύθυνση Υποδοχής και Ταυτοποίησης έχει ενημερώσει αναλυτικά τις αρχές για θέματα που μας αφορούν. Για όλα τα θέματα, όπως λ.χ. με την ασφάλεια του προσωπικού ή περιστατικά βίας που αντιμετωπίζουμε στα Κέντρα, ενημερώνουμε τις αστυνομικές διευθύνσεις και τους εισαγγελείς.

Είναι η ώρα να παρέμβουν οι εισαγγελείς. Εκείνοι είναι που θα δουν αν υπάρχουν θέματα παραβάσεων των νόμων, και από εκεί και πέρα είναι θέμα των δικαστικών Αρχών για το αν θα τα προχωρήσουν. Εγώ λέω ότι έχει χαθεί ο έλεγχος. Επικρατεί ένα χάος αυτή τη στιγμή.

Ο Βίτσας τον απέλυσε

Αναληθή και ψευδή χαρακτήρισε τα όσα λέει ο αντιστράτηγος ο ίδιος ο Δημ. Βίτσας με δηλωσή του στο ΑΠΕ, και πρόσθεσε οτι είχε ήδη ζητήσει την παραίτηση του κ. Ηλιόπουλου πρίν τις δηλώσεις του. Και οτι ξεκινά τις διαδικασίες για την απομάκρυνσή του απο το πόστο του.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μάλιστα αποκάλυψε στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ οτι είχε ήδη ζητήσει την παραίτηση του κ.Ηλιόπουλου, επειδή είχε αδυναμίες να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.

Στον Δ. Βίτσα απάντησε με δήλωσή του ο αντιστράτηγος ε.α.

«Θα προκαλούσα τον κ. Βίτσα να μας πληροφορήσει ποιες είναι οι "αδυναμίες ανταπόκρισης στα καθήκοντα μου" και φυσικά να τολμήσει να προσδιορίσει τα "αναληθή" που ανέφερα στην συνέντευξη μου στον Φιλελεύθερο. Τα υπόλοιπα στον Εισαγγελέα»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...