Αρχείο

Εξελίξεις σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο - Οι ΗΠΑ λαμβάνουν αποφάσεις - Τζ. Μάτις: «Καλύτερος σύμμαχός μας η Ελλάδα» - Συνεχίζεται η υποβάθμιση της Άγκυρας

Συνεχίζεται η εξύμνηση της Ελλάδας από Αμερικανούς αξιωματούχους, αποκτώντας ωστόσο μεγαλύτερη βαρύτητα όταν έρχεται από το στόμα του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις.

Είναι γεγονός πως η Ελλάδα έχει αποκτήσει μια ιδιαίτερη σημασία για τις ΗΠΑ σε στρατηγικό και γεωπολιτικό επίπεδο, καθώς ετοιμάζονται για μια σειρά από επενδύσεις και δημιουργία επιπλέον αμερικανικών βάσεων στη χώρα.

Εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας για τους Αμερικανούς παραμένει η βάση της Σούδας, σύμφωνα με τον ΥΠΕΘΑ των ΗΠΑ, δια στόματος του οποίου γνωστοποιούνται οι αμερικανικές βλέψεις στην περιοχή και πυροδοτούν ένα ντόμινο εξελίξεων.

Ως σταθερό και εξαιρετικό σύμμαχο χαρακτήρισε την Ελλάδα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο λίγα λεπτά πριν από τη συνάντηση του με τον ομόλογό του της Ελλάδας, Πάνο Καμμένο.

«Ο κόλπος της Σούδας είναι ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια προσέγγισης στη Μεσόγειο και σε κάθε άλλο μέρος του ΝΑΤΟ. Και έχουμε πολύ στενή συνεργασία συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών μου επαφών με τον υπουργό Άμυνας.

Η Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος σε όλους τους τομείς από τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ως τη στήριξη που παρέχουν στις ναυτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και τη στρατιωτική μας συνεργασία συν τη διπλωματική μας συνεργασία στις Βρυξέλλες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μάτις.

Όπως έχουμε αναφέρει στο πρόσφατο παρελθόν, οι Αμερικανοί «μετακομίζουν» Ελλάδα και γεμίζει με βάσεις των ΗΠΑ η χώρα μας.

Οι ΗΠΑ μέσω του Αρχηγού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Στρατηγού Ντάνφορντ, φαίνεται ότι έκαναν σοβαρή πρόταση από ότι όλα δείχνουν στην ελληνική πλευρά, για την δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα τα επόμενα 5-10 χρόνια, λόγω της συνεχιζόμενης αστάθειας σε Συρία -Λιβύη.

Αυτό ανακοινώθηκε άλλωστε από έγκυρα ελληνικά ΜΜΕ, μόνο που ο «ξαφνικός έρωτας» των ΗΠΑ για την Ελλάδα σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών αμυντικών αναλυτών, αφορά κυρίως την προκλητικότατη για την Ουάσιγκτον, στάση του απρόβλεπτου πλέον Ερντογάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μετατρέπουν την Ελλάδα σε ένα προκεχωρημένο φυλάκιο κάνοντάς την μακρύ σύνορο τους στην πιο θερμή περιοχή του πλανήτη.

Στο θέμα της μετατροπής της Ελλάδος στην πιο σημαντική προκεχωρημένη βάση των ΗΠΑ στην Α.Μεσόγειο, με την δημιουργία αεροπορικής βάσης για την μεταστάθμευση των υπερσύγχρονων αεροσκαφών F-22 στην Κάρπαθο, οι εξελίξεις ”τρέχουν”.

Οι Αμερικανοί αδειάζουν την βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία και ετοιμάζονται για πολεμική εγκατάσταση μαμούθ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για την δημιουργία βάσης στην Κάρπαθο.

Εάν καταλήξουν οι συζητήσεις στο νησί θα σταθμεύσουν τα πιο άρτια πολεμικά αεροσκάφη, τα F-22 Raptor, αλλά θα εγκατασταθεί και πυραυλική προστασία με συστοιχίες Patriot! Τις συζητήσεις χειρίζονται αποκλειστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ