Απόψεις

Γελάει ο κόσμος με τα επιχειρήματα του Φαναρίου περί απομόνωσης της Μόσχας

Από την μια 150 εκατομμύρια πιστοί. Από την άλλη μια παρωχημένη οντότητα που κρατιέται αγωνιωδώς στο άρμα των ΗΠΑ για να παρατείνει την ύπαρξή της και που απέχει παρασάγγας από τον άλλοτε φάρο της παγκόσμιας Ορθοδοξίας.

Ποιος είναι λοιπόν ο απομονωμένος;

Από την μια μια εκκλησία που κατασκευάζει 3-5 ναούς καθημερινά και έχει γεμίσει ρωσικού τύπου τρούλους όλη την Ευρώπη, αλλά και από την Ασία μέχρι και την Λατινική Αμερική. Από την άλλη ένας φορέας που δεν μπορεί τόσα χρόνια ούτε την Θεολογική Σχολή της Χάλκης να ανοίξει.

Ποιος είναι λοιπόν ο απομονωμένος;

Από την μια μια ισχυρή εκκλησία σε επίπεδο διπλωματίας, την οποία αν και δεν νοείται ως “πρώτη” ανάμεσα στους Ορθοδόξους η παγκόσμια χριστιανική αλλά και διαθρησκειακή κοινότητα υπολογίζει αμέριστα και συνδιαλέγεται ξεχωριστά μαζί της δείγμα της βαρύνουσας άποψής της. Από την άλλη μια παρηκμασμένη εκκλησία, που με την λογική του “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” προσπαθεί να επιβάλλει την άποψή της.

Ποιος είναι λοιπόν ο απομονωμένος;

Από τη μια μια Εκκλησία που έχει πίσω της ένα ισχυρότατο κράτος με το οποίο είναι στενοτατα συνδεδεμένη. Από την άλλη μια εκκλησία που εδρεύει σε μουσουλμανικό κράτος, που γελοιοποιείται όταν διατείνεται επισήμως πως όλα είναι καλά για τις θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία και που αγωνιωδώς περιμένει μετάγγιση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού μήπως και κερδίσει λίγο οξυγόνο ζωής.

Ποιος είναι λοιπόν ο απομονωμένος;

Από τη μια μια Εκκλησία που έχει προσφέρει τεράστια βοήθεια σε άλλες Εκκλησίες, σε υλικό ή διπλωματικό επίπεδο, από την ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία μέχρι την απελευθέρωση του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Ιωάννη. Και από την άλλη μια εκκλησία που διατηρεί τις χείριστες σχέσεις με τον μισό Ορθόδοξο κόσμο για διαφόρους λόγους (Αθήνα, Αντιόχεια, Σόφια, Εκκλησία Αμερικής κλπ)

Ποιος είναι λοιπόν ο απομονωμένος;

Από τη μια μια Εκκλησία που χαίρει εκτίμησης σε παγκόσμιο επίπεδο κι από την άλλη μια εκκλησία που μέχρι και η “Τουρκική Ορθόδοξη Εκκλησία” την σέρνει στα δικαστήρια γιατί παραβιάζει τους τουρκικούς νόμους!

Ποιος είναι λοιπόν ο απομονωμένος;

Κι όλα αυτά είναι μονάχα μερικά από τα πραγματικά γεγονότα επειδή τα “εξαπτέρυγα” του Φαναρίου έχουν βαλθεί να μας τρελάνουν υποστηρίζοντας σε δηλώσεις και αρθρογραφία πως η Μόσχα επέλεξε την απομόνωση!!

H Μόσχα σε όλη αυτήν την κρίση δεν είναι αθώα, κάθε άλλο μάλιστα, αλλά το να παρουσιάζουν οι καλοθελητές του Φαναρίου το μαύρο άσπρο, ε πάει πολύ!!

Οι φαιδροί ισχυρισμοί τους μόνο γέλωτα προκαλούν...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ