Κύπρος

Αυξάνει την ένταση η Τουρκία: Με νέα NAVTEX «σβήνει» από το χάρτη το Καστελόριζο - Στέλνει τo Barbaros για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Αυξάνει κατακόρυφα την ένταση η Άγκυρα, με την έδοση νέας NAVTEX κατά την οποία σβήνει από το χάρτη το Καστελόριζο, οριοθετόντας την "τουρκική" ΑΟΖ και τον πλου του Barbaros. Αυτό έρχεται λίγες ώρες μετά από το πολεμικό μανιφέστο Τσαβούσογλου κατά Ελλάδας και Κύπρου με αφορμή τα ενεργειακά.

Η Τουρκία αρχίζει να ανεβάζει “στροφές” και μαζί και την θερμοκρασία στο θερμόμετρο της έντασης στις σχέσεις της με Ελλάδα και Κύπρο.

Πριν από λίγο εξέδωσε NAVTEX με την οποία ενημερώνει ότι:

Σύμφωνα με τα στίγματα που έχουν δοθεί, η περιοχή δεν “πατάει” σε κάποιο από τα “οικόπεδα” της κυπριακής ΑΟΖ. Ωστόσο είναι μια περιοχή που στέλνει ένα σαφέστατο μήνυμα προς την Αθήνα.

Κι αυτό το μήνυμα λέει ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αφήσει την Ελλάδα να οριοθετήσει την ΑΟΖ της με βάση τα όσα δικαιούται και επιβάλλονται από το διεθνές δίκαιο. Η περιοχή που έχει επιλέξει για τον πολύμηνο πλου του Barbaros είναι περιοχή που η Άγκυρα θεωρεί ότι φθάνει η δική της ΑΟΖ. Μόνο που για να το καταφέρει αυτό σβήνει από τον χάρτη το Καστελόριζο.

Με τη NAVTEX 1032/18 που εξέδωσε παράνομα ο αναρμόδιος Σταθμός της Αττάλειας, η Τουρκία δεσμεύει μεγάλη περιοχή η οποία βρίσκεται καταφανώς εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μέρος της είναι στο όριο της Κυπριακής ΑΟΖ, για πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών από το R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, και τα βοηθητικά σκάφη M/V TANUX-1 AND R/V APOLLO MOON.

Όπως και να ΄χει είναι προφανές ότι οι Τούρκοι σκοπεύουν να τραβήξουν το σχοινί και η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα.

Η NAVTEX και ο χάρτης:

Η προκλητική NAVTEX προστίθεται στο πολεμικό μανιφέστο της Τουρκίας κατά Ελλάδας και Κύπρου που δημοσιεύσαμε νωρίτερα το απόγευμα. Σε ομιλία του Μ. Τσαβούσογλου πραγματοποιήθηκε προαναγγελία θερμού επεισοδίου ενώ επιβεβαιώθηκε πως το Φατίχ θα συνοδεύεται από πολεμικά σκάφη.

Τα δίνουν στην κυριολεξία όλα οι Τούρκοι σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ έχοντας σκοπό να υλοποιήσουν πιθανόν ακόμη και διπλή γεώτρηση σε δύο περιοχές, για οριοθετήσουν την δική τους ΑΟΖ, η οποία, σύμφωνα με τον Τούρκο ναύαρχο «συναντά” αυτής της Λιβύης!

Ο ένας στόχος της Άγκυρας είναι στα όρια του Ν. Αιγαίου (Δωδεκάνησα) και ο άλλος στην κυπριακή ΑΟΖ στα οικόπεδα 5, 6, 7 με στόχο να υφαρπάξουν θαλάσσιες περιοχές στην κυριολεξία από το πουθενά.

Στην πρώτη περίπτωση στοχοποιείται από τους Τούρκους η θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο, Κάσο και Κρήτη και στην δεύτερη η κυπριακή ΑΟΖ στα βόρεια του νησιού σε συγκεκριμένα θαλάσσια οικόπεδα, σύμφωνα και με τον ελληνικό τύπο και ειδικούς.

Ο Ερντογάν δεν θέλει μόνο μερίδιο και μάλιστα μεγάλο στην «πίτα» των υδρογονανθράκων αλλά επιδιώκει να διαλύσει πάση θυσία την συμμαχία της Ελλάδος με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, διότι αυτή «στραγγαλίζει» την χώρα του στην Α.Μεσόγειο.

Άλλωστε, «φρένο» στις τουρκικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είχαν στόχο να βάλουν Ελλάδα και Αίγυπτο, μετά την κοινή απόφασή τους να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό – το πιθανότερο μέχρι το τέλος του 2018 – σε συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ