Ελληνοτουρκικά

Αυξάνει κατακόρυφα την ένταση η Άγκυρα: Αλλάζουν οι κανόνες εμπλοκής για το ΠΝ - O Ερντογάν απειλεί Κύπρο

Η Άγκυρα αυξάνει κατακόρυφα την ένταση με αφορμή τον πλου του Barbaros, αλλάζοντας τους κανόνες εμπλοκής και απειλώντας να βυθίσει ελληνικά πλοία.

Ένα θερμό επεισόδιο βρίσκεται προ των πυλών.

«Το ερευνητικό μας πλοίο "Μπάρμπαρος Χαϊρετίν Πασά" θα συνεχίσει τα καθήκοντά του στην περιοχή», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ανακοινώσουν τους νέους κανόνες εμπλοκής τους οποίους επεξεργάστηκε το πολεμικό ναυτικό του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας.

Μιλώντας σε τελετή για τα εγκαίνια διυλιστηρίων στην Αττάλεια, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε πως «συνεχίζουμε ανέκαθεν σε πολλά πεδία τη συνεργασία μας με τη βόρεια Κύπρο. Ιδιαίτερα έχουμε πολλά κοινά προγράμματα στα οποία συνεργαζόμαστε σχετικά με την ενέργεια του νησιού».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «το πιο σημαντικό θέμα είναι η παρενόχληση του "Μπαρμπαρός" στη Μεσόγειο στα ανοιχτά της Κύπρου».

Όπως είπε, το «Μπαρμπαρός» συνεχίζει τις εργασίες του στο πλαίσιο της «αδειοδότησης» που έχει δοθεί.

«Θα ασκήσει αυτά τα δικαιώματά του μέχρι τέλους. Είχαν γίνει και στο παρελθόν παρόμοιες σεισμικές έρευνες στο πλαίσιο αδειοδότησης που έδωσε η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου". Το είχαμε δηλώσει ότι, προτού γίνει ένας δίκαιος διαμοιρασμός και προτού καθίσουμε στο τραπέζι οι δύο πλευρές για να διασφαλιστεί συμφωνία για τον διαμοιρασμό των φυσικών πόρων δεν αποδεχόμαστε αυτά τα μονομερή βήματα. Το επαναλαμβάνω και σήμερα, το "Μπαρμπαρός" θα συνεχίσει τα καθήκοντά του εκεί. Το πολεμικό ναυτικό του Γενικού Επιτελείου μας έκανε νέες εργασίες για τους κανόνες εμπλοκής. Σύντομα θα το δημοσιοποιήσουμε και αυτό στην κοινή γνώμη», υπογράμμισε.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Σμύρνη, ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ επανέλαβε ότι οι κινήσεις της ελληνοκυπριακής διοίκησης στη Μεσόγειο ήταν «απαράδεκτες», και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Το πλοίο Barbaros θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του στη Μεσόγειο. Oι τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις έχουν επαναπροσδιορίσει τους κανόνες ναυτικής εμπλοκής μετά το συμβάν (σ.σ με τη φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς”) και οι νέοι κανόνες θα ανακοινωθούν σύντομα»

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, μιλώντας σε τελετή για τα εγκαίνια των διυλιστηρίων στην Αττάλεια μαζί με τον λεγόμενο «υπουργό ενέργειας» του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί, ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε ότι συνεχίζεται η συνεργασία της Τουρκίας με τη «βόρεια Κύπρο».

«Έχουμε πολλά κοινά προγράμματα στα οποία συνεργαζόμαστε σχετικά με την ενέργεια του νησιού», ανέφερε προσθέτοντας ωστόσο ότι «το πιο σημαντικό θέμα είναι η παρενόχληση του Μπαρμπαρός στη Μεσόγειο στα ανοιχτά της Κύπρου».

Ο Φ. Ντονμέζ ανέφερε ακόμα πως η Άγκυρα είχε δηλώσει ότι προτού γίνει ένας δίκαιος διαμοιρασμός και προτού καθίσουν στο τραπέζι οι δύο πλευρές στη Κύπρο για να διασφαλιστεί συμφωνία για τον διαμοιρασμό των φυσικών πόρων δεν αποδέχεται τα «μονομερή βήματα» εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Ερντογάν απειλεί ξανά την Κύπρο

«Μας θλίβουν οι καταδικασμένες σε αποτυχία απόπειρες, όπως οι μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, διαμηνύοντας ότι η Τουρκία θα απαντήσει «σθεναρά».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα καταφέρεται εναντίον της κυπριακής κυβέρνησης για τις έρευνες που πραγματοποιεί για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς υποστηρίζει πως και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στην περιοχή.

“Το ερευνητικό μας πλοίο Μπάρμπαρος Χαϊρετίν Πασά θα συνεχίσει τα καθήκοντά του στην περιοχή και σύντομα θα ανακοινώσουμε νέες εργασίες για τους κανόνες εμπλοκής τους οποίους επεξεργάστηκε το πολεμικό ναυτικό του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας» δήλωσε νωρίτερα ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ .

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, με αφορμή και το Barbaros, ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει και θα έχει αταλάντευτα μια εξωτερική πολιτική που θα βάζει σε προτεραιότητα την προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

Είπε ακόμη ότι δεν θέλει να δώσει μεγαλύτερες διαστάσεις στο θέμα από αυτές που πραγματικά έχει. Τόνισε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι κομμάτι και των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το μήνυμα που έχει εκπέμψει η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία ήταν απολύτως σαφές στη Σύνοδο του Μαρτίου: Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα επιτρέψουμε μέσω της καλλιέργειας έντασης να δημιουργηθούν τετελεσμένα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...