Κίνα

Type 002: Αυτό είναι το νέο αεροπλανοφόρο του Κινεζικού Ναυτικού

H Κίνα φαίνεται να ξεκίνησε την κατασκευή του τρίτου αεροπλανοφόρου της, αλλά οι λεπτομέρειες για το νέο πλοίο είναι ελάχιστες.

Σε αντίθεση με τα δύο ήδη υφιστάμενα μοντέλα αεροπλανοφόρων, δηλαδή το Type 001 Liaoning, βασισμένο στην σοβιετική κατηγορία Kuznetsov και Type 001A Shandong, το νέο αεροπλανοφόρο Type 002 θα είναι εξοπλισμένο με συστήματα εκτόξευσης καταπέλτη παρόμοια με εκείνα που διαθέτουν τα αντίστοιχα αμερικανικά πλοία.

Οι Κινέζοι είναι γνωστό ότι εργάζονται για την ανάπτυξη ενός υλικού (EMALS) παρόμοιο με εκείνο που βρέθηκε στα πιο πρόσφατα αεροπλανοφόρα κατηγορίας USS Gerald R. Ford, η ανάπτυξη των οποίων αποδείχθηκε δύσκολη ακόμη και για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, το Πεκίνο σκοπεύει να αφήσει πίσω τη συμβατική υπάρχουσα τεχνολογία και να κάνει γρήγορα τη μετάβαση στη νέα αυτή τεχνολογία EMALS. Σε περίπτωση που αυτό επιτευχθεί, είναι πολύ πιθανό η κατασκευή του τρίτου τύπου αεροπλανοφόρου να είναι αμιγώς κινεζική, ενώ πολύ σημαντική θα είναι και η συμβολή τεχνολογίας που συλλέχθηκε κατασκοπεύοντας τους Αμερικανούς.

Η έκθεση του Πενταγώνου για τον κινεζικό στρατό αναφέρει ότι, η Κίνα αναμένεται να ξεκινήσει την κατασκευή του πρώτου αεροπλανοφόρου νέας κατηγορίας το 2018, το οποίο θα φέρει μεγαλύτερο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών. Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης δήλωσαν ότι, νωρίτερα αυτή τη χρονιά, δόθηκε το πράσινο φως στην στα ναυπηγεία Jiangnan της Σανγκάης, ώστε να ξεκινήσουν την κατασκευή του τρίτου αεροπλανοφόρου, η οποία όμως αναμένεται να είναι πιο περίπλοκη και πιο χρονοβόρα, βάσει δήλωσης εκπροσώπου της κινεζικής αμυντικής βιομηχανίας.

Υπάρχουν λίγες συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τις προδιαγραφές του Type 002. Ωστόσο, τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι θα έχει εκτόπισμα 80,00 τόνων, το οποίο μπορεί να συγκριθεί με το παλιό USS John F. Kennedy, γεγονός που θα το προσομοιάζει στον σχεδιασμό του, με το Project 1143.7, κατηγορίας Orel, το μοναδικό παράδειγμα της οποίας, το Ulyanovsk, καταστράφηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Είναι πολύ πιθανό να υπήρξε συμφωνία Κίνας και Πεκίνου για τα σχέδια της Liaoning και κατ’ επέκταση του Ulyanovsk, αλλά ακόμα κι αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει, οι Κινέζοι ωφελούνται σαφώς από τις σοβιετικές τεχνολογικές εξελίξεις που συγκέντρωσαν από εκεί. Πράγματι, τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι Ουκρανοί μηχανικοί έχουν βοηθήσει τις ναυπηγικές επιχειρήσεις του Πεκίνου με την ανάπτυξη των νέων αεροπλανοφόρων.

Παρ 'όλα αυτά, υπάρχουν ενδείξεις ότι το Πεκίνο κοιτάζει προς τη Δύση ως έμπνευση για το Type 002, ιδιαίτερα για το σχεδιασμό τους επειδή είναι αναγκαίο να γίνουν προσαρμογές ώστε να φιλοξενείται μεγαλύτερος αριθμός των J-15 κινεζικών μαχητικών αεροσκαφών, που είναι αρκετά μεγάλα σε μέγεθος, όπως ανέφεραν πηγές της κινεζικής αμυντικής βιομηχανίας, θέτοντας ως παράδειγμα το βρετανικό HMS Queen Elizabeth.

Τέλος, δεν είναι σαφές πότε θα τεθεί σε λειτουργία τελικά το Type 002, αλλά οι Κινέζοι πιστεύουν ότι έχουν στόχο να έχουν τέσσερις ομάδες αεροπλανοφόρων σε επιχειρησιακή υπηρεσία μέχρι το 2030.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...