Κυβέρνηση

Aμήχανος ο Τσίπρας μπροστά στον Ερντογάν - Καμία αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις - Το «δώρο» της Αγκυρας στην Αθήνα - «Κλειδώνουν» Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ


Καμία αντίδραση δεν είχαμε από τον Ελληνα Πρωθυπουργό κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Ρ. Τ. Ερντογάν στις συνεχόμενες τουρκικές προκλήσεις.

Αμήχανος και παγωμένος, για άλλη μία φορά, φάνηκε πολύ μικρός μπροστά στον Τούρκο Πρόεδρο.

Μια περίπου ώρα κράτησε η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν που ξεκίνησε με μια ώρα καθυστέρηση λόγω της ομιλίας τουΤούρκου Προέδου στον ΟΗΕ, η οποία τελείωσε αργότερα από το προβλεπόμενο και πήγε πίσω όλο το πρόγραμμα.

Στο τραπέζι της συνάντησης μπήκαν θέματα για τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις. αλλά η ατζέντα του είναι γεμάτη, όπως, άλλωστε και του υπουργού Εξωτερικών.

Καλές οι συζητήσεις, όμως από ουσία μηδέν.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδα και ο πρόεδρος της Τουρκίας συμφώνησαν να εντατικοποιηθούν οι επαφές για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο και να εφαρμοστούν τα σχετικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που έχουν συμφωνηθεί.

Αυτά έχουν ξανασυζητηθεί εξάλλου, είδαμε ποτέ η Τουρκία να σταματάει;

Κρίσιμος σε αυτή την συζήτηση είναι ο δίαυλος επικοινωνίας με τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και του υπουργείου Άμυνας των δύο χωρών. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ερντογάν τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας για την εφαρμογή της συμφωνίας της Ε.Ε. και της Τουρκίας αναφορικά με το μεταναστευτικό, ώστε να μειωθούν οι ροές προσφύγων και μεταναστών.

Επίσης συμφώνησαν την ενίσχυση συνεργασίας στον τομέα της ασφαλείας και την επαναφορά μίας θετικής ατζέντας στον οικονομικό τομέα. Μίλησαν για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης και Θεσσαλονίκης με άστοχο την ενεργοποίηση την πριν το καλοκαίρι του 2019. Συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν για τον τουρισμό και να επιλύονται σχετικά θέματα που προκύπτουν.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την προσήλωση της Ελλάδας σε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Μίλησε για την ανάγκη επανεκκίνησης των συνομιλιών στην βάση του πλαισίου Γκουτέρες όπως είχε διαμορφωθεί όταν τερματίστηκαν οι συνομιλίες το περασμένο καλοκαίρι, στο Κραν Μοντανά.

Ο πρωθυπουργός στήριξε και την τριμερή συναντηση των υπουργών Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων. Αναφορικά με τους Τούρκους υπηκόους που καταφεύγουν στην Ελλάδα κατατρεγμένοι από την κυβέρνηση του Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η χώρα μας δεν εμπλέκεται σε κανένα εσωτερικό θέμα της Τουρκίας. Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στο θέμα των οκτώ αξιωματικών και επανέλαβε τις γνωστές και πάγιες θέσεις του. Μίλησε και για το θέμα των Γκιουλενιστών επαναλαμβάνοντας τις τουρκικές θέσεις σχετικά με το πραξικόπημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ακόμα, την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας τον προσκάλεσε στην Κωνσταντινούπολη.

Δείρε βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=ocqntQbPb5k

Αιχμές για την Ελλάδα κατά την ομιλία του στη Γ.Σ. του ΟΗΕ

«Χώρες που τις θεωρούμε φιλικές αντιστέκονται και ακόμη και τώρα δεν μας δίνουν τα μέλη της FETO (γκιουλενιστές)», είπε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

https://www.youtube.com/embed/hOG_dUNZ0lw?feature=oembed

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή απέναντι στη χρήση των κυρώσεων ως όπλων ενώ η Άγκυρα βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον για την τύχη του χριστιανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, που κρατείται από τις τουρκικές αρχές.

«Κανείς από εμάς δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλός στην αυθαίρετη ακύρωση των εμπορικών συμφωνιών και στη χρήση των οικονομικών κυρώσεων ως όπλων», σημείωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους στην ομιλία που εκφώνησε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μας μέσω της διεξαγωγής εποικοδομητικού διαλόγου επί ίσοις όροις» τόνισε ο Ερντογάν.

https://www.youtube.com/embed/hOG_dUNZ0lw?feature=oembed

«Σήμερα, κάποιες χώρες επιχειρούν επίμονα να προκαλέσουν το χάος. Εμείς είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μας μέσω της διεξαγωγής εποικοδομητικού διαλόγου επί ίσοις όροις» τόνισε ο Ερντογάν.

Ενώ ελάμβαναν αυτές οι συζητήσεις, το δωράκι του Ερντογάν στον Α. Τσίπρα ήταν ασκήσεις σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ.

Σε κλοιό βάζει η Τουρκία το Αιγαίο και την Κυπρο, ενεργοποιώντας τέσσερα πεδία βολής για ασκήσεις στο Κέντρο του Αιγαίου και ανακοινώνοντας νέες ασκήσεις στις 27 Σεπτεμβρίου εντός της ΑΟΖ της Κυπρου στην περιοχή των Οικοπέδων 4, 5 και 6, ασκήσεις με πραγματικά πυρά (NAVTEX 0952/18). Η Τουρκία έχει ηδη δεσμεύσει μεγάλες περιοχες στην Ανατολική Μεσόγειο σε περιοχές που η ευθύνη έκδοσης NAVTEX και ΝΟΤΑΜs ανήκει στην Ελλάδα και στην Κύπρο για την πραγματοποίηση ασκήσεων τις επόμενες ημέρες.

Η Αθήνα έχει εκδώσει σειρά ΝΟΤΑΜs κηρύσσοντας άκυρες τις τουρκικές δεσμεύσεις αλλά η Τουρκία επέμεινε στην πραγματοποίηση ασκήσεων στις περιοχές αυτές που επικαλύπτουν το FIR Αθηνών και περιοχές που αφορούν την ελληνικη υφαλοκρηπίδα.

Ο «στρατός» του τούρκου προέδρου 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας πραγματοποίησε εντυπωσιακή κάθοδο στη Νέα Υόρκη, συνοδευόμενος από μία κουστωδία υπουργών, αξιωματούχων και επιχειρηματιών.

Αμερικανικά Μέσα έκαναν λόγο για έναν «μίνι στρατό του Ερντογάν, ο οποίος αριθμεί μερικές εκατοντάδες άτομα που εργάζονται μέρα-νύχτα». Ακριβώς όπως και ο Αλέξης Τσίπρας, ο Τούρκος πρόεδρος έχει προγραμματίσει μία σειρά επαφών που έχουν ως στόχο να βελτιώσουν την εικόνα του. Η τουρκική κυβέρνηση έχει πληρώσει 7,5 εκατομμύρια δολάρια σε Αμερικανούς λομπίστες και εταιρείες δημοσίων σχέσεων για να αλλάξουν την εικόνα του μόνο τους τελευταίους μήνες. Κάθε χρόνο επενδύουν 25 εκατομμύρια.

Ετσι κάνουν οι σοβαρές χώρες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...