Κύπρος

Σπασμωδικές κινήσεις από την Άγκυρα: «Η γαλλική ναυτική βάση στην Κύπρο απειλεί την ασφάλεια στην περιοχή» - Οργή Ερντογάν και για τις φρεγάτες Belharra

Σε σπασμωδικές κινήσεις και δηλώσεις προχωρεί η Άγκυρα δια μέσου γνωστής τουρκικής εφημερίδας. Η ενόχληση της τουρκικής κυβέρνησης είναι εμφανής και πηγάζει ιδιαίτερα από το ενδεχόμενο ίδρυσης γαλλικής ναυτικής βάσης στην Κύπρο, γεγονός που θα συμβάλλει στο σχέδιο εξοβελισμού της Τουρκίας από τα γεωπολιτικά/ενεργειακά συμφέροντα της ΝΑ Μεσογείου.

Η Τουρκία βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη θέση και οι επικείμενες εξελίξεις πρόκειται να καθορίσουν το μέλλον της ως χώρα. Η στρατηγική αναβάθμιση της Κύπρου είναι ένα από τα βήματα προστασίας των δυτικών συμφερόντων στην περιοχή και αύξησης της δυτικής επιρροής σε Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.

Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία και τις επικείμενες γεωτρήσεις κοντά στην Κύπρο, οι εμπλεκόμενες δυνάμεις αυξάνουν δραματικά τις δυνάμεις τους προκαλώντας άγχος και σύγχυση στην Άγκυρα.

Η Άγκυρα είναι σφόδρα ενοχλημένη, ενώ η δυσαρέσκειά της επιτείνεται και με την προοπτική πώλησης ή ενοικίασης φρεγατών τύπου Fremm ή των ακόμα πιο σύγχρονων Belharra στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Προετοιμασίες για την ίδρυση βάσης της Γαλλίας στη Λάρνακα κάνει η Λευκωσία σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Χαμπέρτουρκ η οποία επικαλείται πηγές ασφαλείας, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη παρόλο που οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια και πως εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμαννουέλ Μακρόν στην Κύπρο τους επόμενους μήνες.

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι οι επαφές αυτές μεταξύ Λευκωσίας και Παρισιού ενόχλησαν την Άγκυρα, η οποία πιστεύει ότι δεν βλέπει θετικά αυτό το βήμα της Γαλλίας και πως αυτή η κίνηση θα περιπλέξει για τα καλά την ήδη πολύπλοκη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, απειλώντας την ασφάλεια στην περιοχή.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Άγκυρα ενοχλείται και για τις συνομιλίες των γαλλικών ναυτικών δυνάμεων για την πώληση ή ενοικίαση φρεγατών τύπου Fremm στην Ελλάδα βάζοντας έτσι την Γαλλία στην αγορά όπλων της περιοχής.

Οι ίδιες πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι στόχος της Λευκωσίας είναι στα τέλη Οκτωβρίου η Λευκωσία να αρχίσει το πρόγραμμα γεώτρησης, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα δεν θα μείνει θεατής στις εξελίξεις.

Να θυμίσουμε ότι εν μέσω δυνητικής κρίσης με την Άγκυρα για τα ενεργειακά και τις γεωτρήσεις της Κ.Δ. στην νότια πλευρά του νησιού, στις αρχές Ιουλίου του 2017 δύο γαλλικές φρεγάτες είχαν αποσπαστεί από την διεθνή δύναμη για τον Λίβανο (UNIFIL), οι οποίες συνέδραμαν στην ασφάλεια περιοχής της γεώτρησης της Total στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι φρεγάτες σε εκείνη την περίπτωση ναυλοχούσαν στον λιμένα Λάρνακας.

Υπενθυμίζουμε πως όπως είχαμε αναφέρει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, η Γαλλία είχε πάρει σαφή θέση στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, με την Λευκωσία να της παραχωρεί βάση, δημιουργώντας έτσι μια γαλλική ''ομπρέλα'' ασφαλείας πάνω από την Κύπρο.

Γαλλία από ότι όλα δείχνουν παίρνει σαφέστατη θετική στάση σε Ελλάδα και Κύπρο, λόγω των συμφερόντων της φυσικά, σε σχέση με τον υπερφίαλο και λίαν επικίνδυνο Ερντογάν που απειλεί και εκβιάζει συνεχώς.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η TOTAL ήδη ενεργοποιείται στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Ιόνιο και τα γαλλικά συμφέροντα είναι τεράστια προσβλέποντας σε κέρδη και νοτίως της Κρήτης, οριοθετώντας το γαλλικό ενδιαφέρον σε μια τεράστια περιοχή μέχρι την Κύπρο.

Κυπριακές δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι με ταχύτητα πλέον κινείται το ζήτημα της γαλλικής στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο και ευρύτερα των στρατιωτικών διευκολύνσεων από την Λευκωσία προς το Παρίσι, όπως αναφέρει το κανάλι SIGMA.

Πρόκειται για μια κυπριακή πρόταση που υιοθέτησε η Γαλλία, με την αποστολή δύο κλιμακίων του γαλλικού Ναυτικού στην Κύπρο το περασμένο Ιανουάριο.

Τα ενεργειακά θέματα στα νερά του Αιγαίου, και ειδικά στα Νότια της Κρήτης έχουν ανοίξει όπως φαίνεται για τα καλά την όρεξη σε γαλλικούς κολοσσούς, που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και υλοποιούν διερευνητικές συζητήσεις.

Ήρθε νομίζουμε η ώρα για Ελλάδα και Κύπρο να παίξουν το πιο σοβαρό χαρτί τους στην γεωπολιτική σκακιέρα στην ΝΑ Μεσόγειο, αλλάζοντας πλέον τους όρους του παιχνιδιού

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...